Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:19, 26 mar 2022

Magara napisał(a)
No to się napracowałaś Ja dziś przebąblowałam cały dzień - miało być zimno i deszczowo

A nie było?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasiek 22:31, 26 mar 2022

Siedze i smieje sie do kompa, a Zon spod oltarza patrzy co wyrabia jego baba Dialog wysmienity i jaki prawdziwy.
Prace piekne poczynilas
Magara 23:18, 26 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A nie było?

Nie było, było piękne słońce i ciepełko i zaplanowani goście Na cześć tych ostatnich domostwo ogarnięte i nawet okna umyte przy okazji Same plusy
edi75 07:55, 27 mar 2022

Faktycznie miałaś pracowitą sobotę,bardzo wcześnie startujesz z sianiem warzywek.Co to za miksturą do jagód itp?
mrokasia 08:41, 27 mar 2022

O rety, zmęczyłam się samym czytaniem . Super podziałałaś! Ja też miałam pracowitą sobotę.
Agatorek 19:02, 27 mar 2022

Sobota pracowita .
Współczuję problemów z Tauronem, dobrze, że już naprawili (wymienili) ten bezpiecznik.
Gruszka_na_w... 20:48, 27 mar 2022

Kasiek napisał(a)
Siedze i smieje sie do kompa, a Zon spod oltarza patrzy co wyrabia jego baba Dialog wysmienity i jaki prawdziwy.
Prace piekne poczynilas

Czasem warto się pośmiać, choćby z całkiem głupich powodów.

Dziś uroczyście zakończyłam temat przygotowania trawnika do wiosny. Zeszły mi przy tym bite cztery dniówki. A mam go niewiele.
Ku pamięci (relacja fotograficzna)
Używam wertykulatora elektrycznego. Ma dwa wymienne wałki: do wertykulacji i do areacji. Ten drugi niestety u mnie się nie sprawdza. Ma za miękkie kolce i one nie dają rady wbić się w gliniaste podłoże. Areację robię w takich sandałkach z kolcami. Nakłada się je na buty i przywiązuje do kostki. Wyglądam w nich idiotycznie, ale sandałki robią dobrą robotę. Trzeba tylko pamiętać o podpieraniu się kijkami podczas kicania. Dla lepszego utrzymania równowagi.

W trawie było sporo mchu (mimo wapnowania gleby dolomitem). Starałam się go wyczesać. Jak mówi klasyk: "Musi być gorzej, żeby było potem lepiej".

Dobrze, że pogoda w minionym tygodniu sprzyjała. Każdego dnia świeciło słoneczko, na niebie nie było chmur, nie wiało. Pracowało się z przyjemnością. Niektórzy nawet znaleźli czas na odpoczynek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:59, 27 mar 2022

Magara napisał(a)

Nie było, było piękne słońce i ciepełko i zaplanowani goście Na cześć tych ostatnich domostwo ogarnięte i nawet okna umyte przy okazji Same plusy

Mnie też udało się umyć zewnętrzne okna. Mycie wewnątrz zostawiłam sobie na mniej korzystną aurę.
Piękne słońce i ciepełko dają wiele radości. A jeśli dodatkowo pojawiają się kolejne zwiastuny wiosny, to radość jest zwielokrotniona.
Pękają pąki na magnolii Stellacie.

Zakwitła puszkinia cebulicowata

i zawilce gajowe.

W brzeziniaku zakwitły sadzone w zamierzchłych czasach miniaturowe narcyzy.

Gruszka_na_w... 21:05, 27 mar 2022

edi75 napisał(a)
Faktycznie miałaś pracowitą sobotę,bardzo wcześnie startujesz z sianiem warzywek.Co to za miksturą do jagód itp?

Na torebeczkach z nasionami sporo warzyw ma informację, że można je wysiewać już w II połowie marca. Zdarzały się takie lata, że pogoda pozwalała to robić już w połowie miesiąca. W tym roku uczyniłam to dopiero pod koniec miesiąca.

Bogdzia z Rododendrowego ogrodu każdej wiosny opryskiwała dolistnie, a po 2-3 tygodniach podlewała swoje kwaśnoluby roztworem z Pinvitu, chalatu żelaza i Florovitu. Przepis można znaleźć w forumowej wyszukiwarce. Jagody kamczackie są kwaśnolubne.
Napia 21:45, 27 mar 2022

Mnóstwo prac za Tobą. Mnie też się udało sporo zrobić, ale z nawożeniem czekam na deszcze, bo sucho u nas bardzo. I wiosna jeszcze nie tak ładna jak u Ciebie