Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:33, 08 cze 2022

Anda napisał(a)

Ale zmiany w myśleniu i szukanie nowych rozwiązań juz sie zaczynają. W PL o tym o wiele mniej sie mówi i pisze. Nie zauważyłam w mediach krytycznych debat na te tematy. W Niemczech zmiany w myśleniu, debaty są bardziej widoczne, ale i tak tempo jest ślimacze.

Będąc ostatnio w PL bardzo rzuciło nam się właśnie w oczy, że na dachach prawie nigdzie nie ma paneli słonecznych.

Paneli w ostatnich latach pojawiło się bardzo dużo, bo było dofinansowanie państwa do ich montażu. Państwo zapomniało jednak, że sieć dystrybucji jest przestarzała i nie jest w stanie przyjąć tej energii. W związku z tym nastąpi teraz zmiana przepisów i sprzedaż wyprodukowanej indywidualnie energii przestanie być opłacalna. Przestaję nadążać za tempem wprowadzania zmian legislacyjnych w Pl.
Państwowych mediów nie czytam i nie oglądam. Jestem w bańce czytających Gazetę Wyborczą od pierwszego numeru i tam znajduję przedruki ciekawych artykułów z gazet niemieckich, francuskich, brytyjskich oraz wiele ciekawych analiz polskich autorów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:43, 08 cze 2022

Judith napisał(a)
Sądzę, ze rzecz nie w tym, ze słabo związani jesteśmy z krajem, a w tym, ze się nie lubimy. I nigdy nie lubiliśmy. Nie ma więzi, jest zawiść i nienawiść. To trwa od stuleci. Po 89 roku zaczęlo powolutku iść ku lepszemu. A potem znaleźli sue tacy, ktirzy wywlekli uśpione demony, wzmocnili je i jestesmy podzieleni, jsk chyba jeszcze nigdy w historii… Jest już tyle grup na które sie szczuje, ze każdy i kazda z nas jest w jakiejś grupie, która jest przedmiotem czyjejś nienawiści… To błędne koło, a wlasciwie sinusoida… Forever, niestety…

Tak źle z nami nie jest. Ileż to nowych więzi powstało tu na forum, ileż wsparcia sobie udzielamy. Owszem, są czasem jakieś zgrzyty, ale wg mnie mieszczą się w normie.
W każdym państwie są złodzieje, bandyci, uczciwi, oszuści, naiwni, mądrzy i głupi, nowocześni i konserwatywni, religijni i ateiści. I też nie zawsze się lubią. Różnica polega chyba na tym, że u nas każda grupa/ bańka chciałaby organizować życie innym wg swojego widzimisię.
Dużo w nas lęku. Większość opisywanych przez Ciebie zachowań ma podłoże lękowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:51, 08 cze 2022

Wracamy do ogrodu.
To był niezwykle pracowity dzień. Dla niektórych, bo inni postanowili wykorzystać go inaczej.

Rano zabrałam się za przycinanie krzewuszek, bo skończyły kwitnienie. Nie miałam pojęcia, że przyczyniam się do zbudowania kociego legowiska.
Rosnące za krzewuszkami parzydła mogą teraz lepiej zaprezentować swoje wdzięki.

Judith 23:03, 08 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tak źle z nami nie jest. Ileż to nowych więzi powstało tu na forum, ileż wsparcia sobie udzielamy. Owszem, są czasem jakieś zgrzyty, ale wg mnie mieszczą się w normie.
W każdym państwie są złodzieje, bandyci, uczciwi, oszuści, naiwni, mądrzy i głupi, nowocześni i konserwatywni, religijni i ateiści. I też nie zawsze się lubią. Różnica polega chyba na tym, że u nas każda grupa/ bańka chciałaby organizować życie innym wg swojego widzimisię.
Dużo w nas lęku. Większość opisywanych przez Ciebie zachowań ma podłoże lękowe.

Haniu, oczywiście, za są ludzie dobrzy, szlachetni, otwarci, tacy, którym zależy na wartościach. Ja mówię o nas jako masie, narodzie. Jako masa jestesmy paskudni. Bywa lepiej, ale ta „paskudność” czasami jedynie sie ucisza, nigdy nie znika. Zawsze wylezie. Sinusoida. Prosto acz boleśnie prawdziwie i dobitnie określa nas powiedzenie, ze inni widząc piękne plony sąsiada podziwiają i pytają jak takie osiągnąć u siebie, a Polak będzie nastawiał sie na katastrofę, która te sąsiadowe plony zniszczy...
Żeby osłodzić nieco te smutne wywody zostawiam życzenia dobrej nocy ze stosownym obrazkiem

Gruszka_na_w... 23:03, 08 cze 2022

Potem zabrałam się do cięcia kolejnych bukszpanowych, cisowych i trzmielinowych kulek i żywopłotków. Dobrze, ze się do tego zabrałam, bo przy okazji odkryłam dziwne pajęczynki i wgryzy. Ćma mi grasowała w bukszpanach. Na szczęście miałam w domu Lepinox i mogłam od razu zrobić oprysk.
Po cięciu.

Do cięcia zostały mi jeszcze "igiełki" z jałowców Blue Arrow.

Świeżo przycięte roślinki wprowadziły do ogrodu elementy "porządku".

Podczas cięcia nie rozkładam żadnych prześcieradeł. Część ścinków zostawiam na rabatach do rozłożenia, a ścinki z trawnika zebrałam kosiarką.
Judith 23:06, 08 cze 2022

Masz piękne parzydło . Ile ono ma lat?
Kot - gimnastyk .
Gruszka_na_w... 23:09, 08 cze 2022

Judith napisał(a)

Żeby osłodzić nieco te smutne wywody zostawiam życzenia dobrej nocy ze stosownym obrazkiem

Obrazek słodki. Obok mnie w fotelu śpi mój.
Od roku mam bardzo spokojne noce. To duży komfort, kiedy nie trzeba się martwić godziną wstawania. Zwłaszcza jeśli się jest nocnym markiem.
Gruszka_na_w... 23:11, 08 cze 2022

Judith napisał(a)
Masz piękne parzydło . Ile ono ma lat?
Kot - gimnastyk .

Tam rośnie parzydło leśne i parzydło Kneiffi. To drugie ma ążurowe listki, jest drobniejsze, ale dłużej kwitnie. Oba mają 8 lat.
Basieksp 23:12, 08 cze 2022

Tak sobie czytam tą dyskusję pocichutku, od siebie dodam, że w sobotę w Chojnicach w miejskim parku będzie festyn ekologiczny, jak być eko, jak dbać o ekologię i takie różne może niewiele ale zawsze coś co do paneli, nie mam ich u siebie, ale poruszyłam temat tej dyskusji z moim synem, młode pokolenie, i powiedział mi jedno zdanie, że mniej szkody będzie przez magazynowanie tych zużytych paneli, lodowce od tego nie będą się topiły, tak jak to się dzieje teraz myślę, że to młode pokolenie jest bardziej świadome tego co się dzieje niż to moje starsze
Judith 23:16, 08 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Obrazek słodki. Obok mnie w fotelu śpi mój.
Od roku mam bardzo spokojne noce. To duży komfort, kiedy nie trzeba się martwić godziną wstawania. Zwłaszcza jeśli się jest nocnym markiem.

No to przybij piątkę . Ja jestem nocnym markiem, a wstawać muszę - gdy jadę do biura - o 06.20... Boli .