Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:32, 12 cze 2022

Basieksp napisał(a)
Śliczne różeA z tym kurczeniem się ogrodów to chyba coś jest na rzeczy

Prawda?
Wciąż muszę coś usuwać albo samo rezygnuje z braku miejsca.

Przetacznikowiec raz jeszcze. Nie wiem jak długo pożyje, bo na rondzie coraz więcej cienia.

Klon ściętolistny, pod nim niebieska szałwia lekarska, po lewej krzewy jagody kamczackiej.

Dzwonek Poszarskiego, bodziszek Max Frei, rozplenica. Minimum słońca.

Mydło i powidło

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:42, 12 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie. To idealna trawa na Twoje warunki glebowe. To owsica wieczniezielona. Uwielbia suche i słoneczne stanowiska. Zimą nie traci koloru, ale zostają jej w kępie suche badylki od źdźbeł. Tnę ją bardzo wcześnie i błyskawicznie się odradza.

Pisałam, że okrywowe tnie się na 30 cm.

Muszę sobie tę owsicę wygooglować, dzięki.

A z różami to, ekhm, musiało mi umknąć. Ciachnęłam je na jakieś 50cm i mam teraz potwory... Zjadły mi jeżóeki, stipę i szałwię. Ale co tam, jak zakwitną będzie czad .
Margerytka40 23:22, 12 cze 2022

Ona różowieje z czasem. Dużo też zależy od nasłonecznienia. Trudno jest określić jej kolor-czasem bywa łososiowa, a czasem różowa.
sama popatrz

Wiesz, ja ja kupowałam jako NN. Zbiorowo ja tutaj na forum zidentyfikowałyśmy jako Kimono, ale ręki za to uciąć sobie nie dam.

Tak w sumie sama nie wiem. Troszkę może i podobna ta moja. Mimo, że wśród herbacianych to wcale mnie nie razi
Magara 01:30, 13 cze 2022

Chyba muszę nad miejscem na róże popracować
April 08:02, 13 cze 2022

Bez pomyślunku posadziłam przy pergoli warzywnikowej dwie różne róże. Jedna to Laguna, a druga to Rozarium Uetersen. Zgrzyt kolorystyczny i zębami też zgrzytam.

Na zdjęciu nie razi. Może w realu tak.
Ja z takimi trudnymi kolorami jak np Leonardo da Vinci sadziłam róże wielokolorowe typu Eden Rose, żeby nie było tak jednoznacznie. Nawet dobrze to wygląda. Choć jeszcze w tym roku chwilę potrwa zanim się rozwiną. U ciebie to już niemal szczyt sezonu różanego.
A Laguna nie przeszkadza przy przechodzeniu przez bramkę? Ona taka kolczasta...
Martka 09:17, 13 cze 2022

Haniu, kompozycje w Twoim ogrodzie wciąż zaskakują i zachwycają. Te obecne i dawniejsze. Piękny przegląd róż, masz ich trochę. Dochodzę do wniosku, że one najlepiej wypadają w towarzystwie, od niego wiele zależy w odbiorze.
R. Uetersen to wodospad kwiecia, na zdjęciu nie widać tego problemu z jej sąsiedztwem, o którym piszesz.
Kimono zaskakująco wygląda w połączeniu z przetacznikowcem, ale też stworzone do sąsiedztwa stipy. Bardzo ładny kwiat i nieoczywisty kolor. Zagęszczenie kwiecia też ma świetne
Eksperyment z ławeczką zaskakująco i świetnie pokazuje jej funkcję w ogrodzie Nie tylko do przysiadania jest nam potrzebna
Juzia 11:31, 13 cze 2022

Mydło i powidło?!?!
U Ciebie?
Hahaha!
Gosiek33 11:34, 13 cze 2022

Nie. To idealna trawa na Twoje warunki glebowe. To owsica wieczniezielona. Uwielbia suche i słoneczne stanowiska. Zimą nie traci koloru, ale zostają jej w kępie suche badylki od źdźbeł. Tnę ją bardzo wcześnie i błyskawicznie się odradza.

Pisałam, że okrywowe tnie się na 30 cm.

W tym sezonie nawet moje słabe, ciągle przesadzane owsice wyglądają imponująco!

Myślałałam, że trafiłam do jakiegoś ogrodu różanego a nie przeciwniczki tych kolczastych potworów

U mnie za karę grasują jakieś potwory zeskrobujące cały miąższ liścia i róża wygląda jak chorowity szkielet, teraz zaczyna mi się to samo na Souvenir du Dr Jamain

Rozarium Uetersen przepiękna
Gruszka_na_w... 12:35, 13 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)

Tak w sumie sama nie wiem. Troszkę może i podobna ta moja. Mimo, że wśród herbacianych to wcale mnie nie razi

Najważniejsze, że się podoba. Nazwa to sprawa drugorzędna.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:36, 13 cze 2022

mrokasia napisał(a)

Muszę sobie tę owsicę wygooglować, dzięki.

A z różami to, ekhm, musiało mi umknąć. Ciachnęłam je na jakieś 50cm i mam teraz potwory... Zjadły mi jeżóeki, stipę i szałwię. Ale co tam, jak zakwitną będzie czad .

Będzie. Aż do mrozów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies