Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:59, 14 gru 2022

Agatorek napisał(a)
Fajny ten patent z Magarowego pina

Haniu, ładnie Ci ptaszki zapozowały ❤️

Patent fajny, ale przy dzikich tłumach ogrodowej ptaszarni u mnie w ogrodzie, nie bardzo praktyczny. Musiałabym codziennie robić orzechowe wyklejanki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:01, 14 gru 2022

Martka napisał(a)

Ogród prezentuje się w grudniu idealnie, wypełnione rabaty, wyraźne struktury, naciesz się śniegiem, a potem niech już szybko nadejdzie ta pora, na którą czekamy

Jeszcze nie tęsknię za wiosną, choć nie ukrywam, że pod wpływem forumowych wpisów zaczęłam się zastanawiać nad zakupem nasionek; tylko do warzywnika, bo na kwiatowe nasadzenia miejsca już brak.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:39, 14 gru 2022

Magara napisał(a)
Dzisiaj sobie zapinowałam, a skoro u Hani mowa o orzechach włoskich dla pierzastych, to tu wrzucam, Hania wybaczy
https://pl.pinterest.com/pin/848576754806061699/

Świetny pomysł tylko u mnie nie na długo codziennie musiałabym wymieniać bo wyjedzą
Magara 23:57, 14 gru 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wczoraj godzinę łuskałam orzeszki ziemne. Warto było!

Haniu, rozumiem, że orzeszki ziemne to tzw. fistaszki?
Czy próbowałaś dawać nie łuskane a w naturalnych skorupkach? Tak się zastanawiam czy ptaki by ogarnęły o co chodzi...
Gruszka_na_w... 10:12, 15 gru 2022

Magara napisał(a)

Haniu, rozumiem, że orzeszki ziemne to tzw. fistaszki?
Czy próbowałaś dawać nie łuskane a w naturalnych skorupkach? Tak się zastanawiam czy ptaki by ogarnęły o co chodzi...

Problem z fistaszkami to nie tyle skorupka, co ich obły kształt. Ptaki nie dają rady zjeść ziarenek na raz, a podczas rozdrabniania te ziarenka się ślizgają. W opisach dokarmiania ptaków piszą, że ptaki jedzą rozdrobnione nasiona orzechów ziemnych.
Gruszka_na_w... 10:16, 15 gru 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetny pomysł tylko u mnie nie na długo codziennie musiałabym wymieniać bo wyjedzą

Po bliższym oglądzie tego wynalazku stwierdzam, że jest mało praktyczny i dla konstruktora (konieczność częstego przyklejania kolejnych połówek), i dla ptaków. Tam jest tylko jeden patyczek na nóżki ptaków i zasięg działania ptasiego dziobka jest ograniczony. Sikorka nie wbije się pazurkami w drewno. Tym bardziej wróblowate. To raczej przyjemny dla oka gadżet niż przyjazny ptakom karmnik.
Kordina 10:41, 15 gru 2022

A mnie podoba się ten prosty pomysł w myśl zasady zero waste:

https://pl.pinterest.com/pin/2111131063172473/

Gruszka_na_w... 12:20, 15 gru 2022

Kordina napisał(a)
A mnie podoba się ten prosty pomysł w myśl zasady zero waste:

Pomysłowy, ale ma bardzo ostre krawędzie. Ciężko przysiąść na nich ptasim łapkom. Chyba wolę tradycyjne karmniki.
Iwonka 19:33, 15 gru 2022

Jabłonka Ola sprawdza się świetnie. Nie dość, że pięknie kwitnie to jeszcze długo trzyma owoce.
Warto mieć takie drzewo w ogrodzie. Na dereniach kousa mam dużo owoców, ale niestety szybko spadają.
Dziękuję za polecenie kolejnej lektury, sprawdziłam, że jest u nas w bibliotece, super.
Kilka dni temu z polecenia koleżanki wypożyczyłam sagę "A lasy wiecznie śpiewają". Czytałaś?
Zapowiada się ciekawie. Anię czytam przed snem, a saga czeka na weekend.
Gruszka_na_w... 20:18, 15 gru 2022

Iwonka napisał(a)

Kilka dni temu z polecenia koleżanki wypożyczyłam sagę "A lasy wiecznie śpiewają". Czytałaś?
Zapowiada się ciekawie. Anię czytam przed snem, a saga czeka na weekend.

O! Dziękuję za polecenie. Północne klimaty lubię i w literaturze, i w filmie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies