Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:00, 04 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Podobnie jak Hania w miejscu gdzie mam glinę ,rozluźniłam ją piaskiem i drobne korą i rosną świetnie

Byłaś mądra od początku. U mnie musiał nastąpić etap nauki na błędach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 14:04, 04 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Byłaś mądra od początku. U mnie musiał nastąpić etap nauki na błędach.

Tak akurat tutaj byłam mądra
Ale ile było innych etapów nauki na błędach
Gruszka_na_w... 14:09, 04 mar 2023

Dzisiaj dzień odgruzowywania wnętrz. Taki wypada raz na dwa tygodnie. Gdyby nie czworonogi, które na łapkach znoszą tony błota, to można by robić to jeszcze rzadziej. Moja dusza cierpi, bo za oknem pogoda, którą można by wykorzystać do działań.
Szykuję się do wykopków takich egzemplarzy

Aparat wrócił już w moje łapki, więc można było zrobić sesję zdjęciową.
Przebiśniegi wciąż w tym samym stadium skulonego pąka.

Ranniki takoż. Wszystko wskazuje na to, że dokonały samosiewu i za rok będzie ich więcej.

Magnolia wciąż w futerku. Oby podczas kwitnienia obyło się bez przymrozków. To Stellata. Kwitnie już w kwietniu i zawsze jest ryzyko ich wystąpienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:16, 04 mar 2023

Wyraźnie ruszyły z wegetacją krzewy. Czekam na cieplejsze dni i kwitnienie dereni jadalnych. Pszczółki mają wtedy używanie.

Pierwsze zalistkowały się jagody kamczackie i tawlina jarzębolistna.

W brzeziniaku już ogarnięte. Solidniej sprzątałam tylko na brzegu rabaty. Wnętrza zostawiłam w spokoju.

Klon pensylwański ma bardzo ładną korę na pniu.

Gruszka_na_w... 14:21, 04 mar 2023

Krokusy są zawsze dla mnie niespodzianką. Sadzone lata temu. Przeżyły niejedną ogrodową rewolucję. Nigdy nie wiadomo, gdzie wyrosną.

W tym sezonie ciemierniki nie porywają urodą. Przywalone śniegiem z odśnieżanych tras komunikacyjnych, przymrożone wskutek spadków temperatury. Trudno.

Gruszka_na_w... 14:28, 04 mar 2023

Dobrze zniosły zimę rododendrony. Listki są w dobrej kondycji. Nie wykazują objawów suszy fizjologicznej i niedożywienia.

Na rabatach jeszcze przedwiosenny bajzelek, ale z każdym dniem będzie lepiej.
Mahonia

I takie tamy na koniec

Przycieta rosa rugosa

kalina nana- musze zaprzestać jej cięcia wiosną, bo z tego powodu nigdy u mnie nie kwitła

Gruszka_na_w... 14:29, 04 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak akurat tutaj byłam mądra
Ale ile było innych etapów nauki na błędach

Błędów nie czyni tylko ten, co nic nie robi.
Agatorek 14:31, 04 mar 2023

Napia napisał(a)

Jak ja lubię Twój wątek - tyle cennych informacji ogrodowych

Konkretnych i na temat .

Haniu, wiosna już dobrze widoczna . Lubię takie niespodzianki, jak Twoje krokusiki
inka74 15:13, 04 mar 2023

Strasznie wcześnie wysłali ci te róże. Normalnie kopane do tej pory były wysyłane po 15 marca. W tym roku po raz pierwszy nic nie zamawiałam
Sadzonki porządne. Jak ziemia mokra i miękka to powinno być OK. Haniu, z tego co kojarzę to ty wcześniejsze róże miałaś kupowane w doniczkach a nie z gołym korzeniem? Te wiosenne sadzonki też się kopczykuje ziemią/kompostem by zapobiec przysychaniu. Tu jest to fajnie opisane/pokazane
https://www.rozeogrodowe.pl/sadzenie-roz
Wiolka5_7 15:39, 04 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Błędów nie czyni tylko ten, co nic nie robi.

Fakt!

Ps. U mnie też dziś dzień odgruzowywania domu
Ale to mi pasuje,bo na dworze wieje lodowaty wiatr ,brr