Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Martka 19:46, 04 mar 2023

Haniu, dobrze, że aparat wrócił, natychmiast wniósł jakość piękne ranniki, krokusy, częściowo zielone rabaty, krzewy wyrywające się do kwitnienia, jest na czym oko zawiesić. Prognozy pogody przemilczam... stosuję terapię zajęciową wewnątrz i niezbyt często wyglądam przez okno, to zbyt frustrujące w ostatnich dniach

Ogarnianie chałupy, prasowanie i zakupy z gatunku cyklicznych robię w tygodniu, rozkładam na porcje i ogarniam, przez to wydają mi się znośniejsze. W weekend jest już za to tylko przyjemnie przez to uwielbiam soboty kiedy jest ogród, prace w nim nadal nie przeszkadzają cieszyć się weekendami

Ewik 20:22, 04 mar 2023

Wiosna dużymi krokami u Ciebie . Na ranniki mam chrapkę , a Aldence bedę kibicować .
Gruszka_na_w... 20:43, 04 mar 2023

Martka napisał(a)
Haniu, dobrze, że aparat wrócił, natychmiast wniósł jakość piękne ranniki, krokusy, częściowo zielone rabaty, krzewy wyrywające się do kwitnienia, jest na czym oko zawiesić. Prognozy pogody przemilczam... stosuję terapię zajęciową wewnątrz i niezbyt często wyglądam przez okno, to zbyt frustrujące w ostatnich dniach

Ogarnianie chałupy, prasowanie i zakupy z gatunku cyklicznych robię w tygodniu, rozkładam na porcje i ogarniam, przez to wydają mi się znośniejsze. W weekend jest już za to tylko przyjemnie przez to uwielbiam soboty kiedy jest ogród, prace w nim nadal nie przeszkadzają cieszyć się weekendami

Samo sprzątanie nie trwa długo, jakieś 2 godziny. Zakupy też robię raz w tygodniu, zwykle w piątki, bo wtedy odwiedzam też pobliską stację benzynową, bo dziwnym trafem sobotnie papierowe wydanie mojej ulubionej gazety można tam nabyć dzień wcześniej. Z prasowania skutecznie się wyleczyłam. Odkryłam, że jeśli coś się wygładzi i złoży, to prasowanie można odpuścić. No, ale moja garderoba to głównie stroje sportowe.
Sporo czasu zajmują skumulowane drobiazgi typu pranie i rozwieszanie pościeli, zakładanie nowej, przygotowanie zdrowotnego koktajlu i deseru, jakiś obiad, w przerwie rzut okiem na forum. Niby nic, a zegar swoje odtykał. Czasem mam problem z określeniem dnia tygodnia. Dzień powszedni niczym się nie różni od weekendu.
Za tydzień w prognozach ma być u mnie 11 stopni. Na plusie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:45, 04 mar 2023

Ewik napisał(a)
Wiosna dużymi krokami u Ciebie . Na ranniki mam chrapkę , a Aldence bedę kibicować .

Chrapkom trudno dać odpór. Trzeba im ulec.
Kibicuj mocno, bo po obejrzeniu Twojej, pokładam w nich spore nadzieje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:44, 04 mar 2023

Hania, Zuza, dzięki za bukowe porady Śniegu zasadniczo już nie ma. Pogoda do bani, wiatr łeb urywa więc do prac ogrodowych się nawet nie przymierzyłam dzisiaj
Buki zamówię, tak żeby przyszły w następnym tygodniu Optymalne rozwiązanie biorąc pod uwagę mój terminarz nieobecności w domu - Małżonka z bukami samego nie zostawię, strach
antracyt 09:48, 05 mar 2023

A u mnie dla odmiany dzisiaj śnieg
Gruszka_na_w... 10:17, 05 mar 2023

Magara napisał(a)
- Małżonka z bukami samego nie zostawię, strach

Więcej wiary kobieto. Twój małżonek nie wygląda na ogrodniczą ciamajdę.
Gruszka_na_w... 10:19, 05 mar 2023

antracyt napisał(a)
A dla mnie dla odmiany dzisiaj śnieg

U mnie też, ale już się topi. Skrawki błękitnego nieba się pojawiają. Dla odmiany wiatr zwiększył prędkość i zaczął być odczuwalny w ogrodowym wnętrzu. To mocno zniechęca do fantazjowania o wyjściu na zewnątrz i działań.
Basieksp 13:58, 05 mar 2023

U nas tak samo, słońce, śnieg, jakiś grad i teraz slońce, ale chyba na chwilę taki ostry przebłysk. Wczoraj trochę podziałam, dziś też miałam podobne plany i nic z tego, ale to nic niedługo musi zrobić się ciepło
Napia 18:48, 05 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Podobnie jak Hania w miejscu gdzie mam glinę ,rozluźniłam ją piaskiem i drobne korą i rosną świetnie

Super! Że też ja na to wcześniej nie wpadłam, tylko przyjęłam ich powolny rozrost za oczywistość