Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ewsyg 16:03, 04 mar 2023

Ogród pięknie przygotowany na nowy sezon i wiosna już jest u Ciebie. Ja też zamawiałam róże ,ale prosiłam o późniejszy termin dostawy. Mają być koniec marca, początek kwietnia.
Gruszka_na_w... 16:18, 04 mar 2023

inka74 napisał(a)
Strasznie wcześnie wysłali ci te róże. Normalnie kopane do tej pory były wysyłane po 15 marca. W tym roku po raz pierwszy nic nie zamawiałam
Sadzonki porządne. Jak ziemia mokra i miękka to powinno być OK. Haniu, z tego co kojarzę to ty wcześniejsze róże miałaś kupowane w doniczkach a nie z gołym korzeniem? Te wiosenne sadzonki też się kopczykuje ziemią/kompostem by zapobiec przysychaniu. Tu jest to fajnie opisane/pokazane
https://www.rozeogrodowe.pl/sadzenie-roz

W doniczkach kupowałam tylko rugosy. Termin wysyłki też mnie zaskoczył. Mam nadzieję, że akcja sadzenia zakończy się sukcesem. Kopczyki powiększę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:20, 04 mar 2023

Agatorek napisał(a)

Konkretnych i na temat .

Haniu, wiosna już dobrze widoczna . Lubię takie niespodzianki, jak Twoje krokusiki

To takie drobiazgi, że przy naszym wspólnym typie nasadzeń, trzeba się mocno rozglądać, aby je zobaczyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:22, 04 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Fakt!

Ps. U mnie też dziś dzień odgruzowywania domu
Ale to mi pasuje,bo na dworze wieje lodowaty wiatr ,brr

Wewnątrz ogrodu wiatr już nie jest taki dokuczliwy. 8 godzin prac domowych z krótkimi przerwami wykończyło mnie bardziej niż najcięższe roboty ogrodowe.
Gruszka_na_w... 16:25, 04 mar 2023

ewsyg napisał(a)
Ogród pięknie przygotowany na nowy sezon i wiosna już jest u Ciebie. Ja też zamawiałam róże ,ale prosiłam o późniejszy termin dostawy. Mają być koniec marca, początek kwietnia.

No właśnie. Po fakcie uświadomiłam sobie, że mogłam napisać taką prośbę. Trudno. Następnym razem będę prosić. Dobrze, że śniegu w ogrodzie nie ma.

Ogród przeszedł dopiero I fazę przygotowań do sezonu. Skończyłam jedynie wycinki. Wciąż przede mną porządkowanie rabat i prace nad kondycją trawnika.
inka74 16:33, 04 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W doniczkach kupowałam tylko rugosy. Termin wysyłki też mnie zaskoczył. Mam nadzieję, że akcja sadzenia zakończy się sukcesem. Kopczyki powiększę.
Sadzonki były ładne, jak nie przeschną to będzie dobrze. Choć ja wolę jesienny goły korzeń. Sadzonki są większe, mają więcej wody na starcie i lepiej się ukorzeniają.
Anda 16:56, 04 mar 2023

Haniu, nie powinnaś mieć problemu z różami. Ziemia nie jest zamrożona, kopczyki zrobiłaś. Róże jeszcze śpią, nie mają liści. Ziemia jest wilgotna. Jeśli były dobrze przezimowane, to na pewno się ukorzenią. Marzec to w sumie najlepszy miesiąc (po okresie jesiennym) na sadzenie róż z gołym korzeniem. Jedynie z francuskimi różami bym uważała.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 17:03, 04 mar 2023

Anda napisał(a)
Haniu, nie powinnaś mieć problemu z różami. Ziemia nie jest zamrożona, kopczyki zrobiłaś. Róże jeszcze śpią, nie mają liści. Ziemia jest wilgotna. Jeśli były dobrze przezimowane, to na pewno się ukorzenią. Marzec to w sumie najlepszy miesiąc (po okresie jesiennym) na sadzenie róż z gołym korzeniem. Jedynie z francuskimi różami bym uważała.

Dzięki za wsparcie.
Gruszka_na_w... 17:05, 04 mar 2023

inka74 napisał(a)
Sadzonki były ładne, jak nie przeschną to będzie dobrze. Choć ja wolę jesienny goły korzeń. Sadzonki są większe, mają więcej wody na starcie i lepiej się ukorzeniają.

W glinie przeschnięcie im raczej nie grozi. Korzonki zostały namoczone, glebę podlałam.
Wiolka5_7 18:52, 04 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wewnątrz ogrodu wiatr już nie jest taki dokuczliwy. 8 godzin prac domowych z krótkimi przerwami wykończyło mnie bardziej niż najcięższe roboty ogrodowe.

Tak żywopłot ładnie osłania przed wiatrem

Mnie też zmęczyły ,niedawno siadłam na tyłek