Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:21, 13 maj 2023

Martka napisał(a)
Ja w tym roku przegapiłam wysiew bobu i groszku... i dodam, że po te trzy paczki nasionek specjalnie wyprawiłam się do CO stwierdzając ich brak, za to ochotę na wysiewy. Poczekają do następnego roku...
Haniu, wiosna byle jaka, maj nadszedł i nadal chłody, przynajmniej kwitnie co nieco. Zazdroszczę Ci długiego odpoczynku, ja dopiero za miesiąc.

Wczoraj piasek tak przyjemnie parzył w stopki. Wyjątkowo mi to nie przeszkadzało. Spijam każdy promień słońca. Nie wiedziałam, że aż tak bardzo potrzebowałam naturalnego ciepełka.

Bobu i groszku nie wysiewam zbyt wiele. tego pierwszego starcza na kilka podwieczorków, a ten drugi ląduje w zamrażarce. Lubię go jako nieugotowany dodatek do różnych zup i śledzia w zaprawie mandarynkowo-groszkowej z dodatkiem curry i sosu jogurtowo-majonezowego.

Miesiąc szybko zleci.

Tu już po wiośnie. Trawy przekwitły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:23, 13 maj 2023

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ja pisałam o jadalnym, lubię ten wczesny podjadać z krzaczka na surowo, zobaczymy, czy przeżyje

Oby przeżył. Nie wiem, czy nasionko wypuści nowe pędy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:25, 13 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Z racji, że wiosna późno przyszła to może groszki i robaczki wybaczą opoźnienia.

Szkodniki aurę mają w nosie. Mnożą się bez przeszkód. U mnie ślimaki występują w zatrważającej liczebności. Mrówek współpracujących z mszycami też jest zatrzęsienie.
Gruszka_na_w... 16:26, 13 maj 2023

antracyt napisał(a)
Ja kilka dni temu robiłam dosiewkę groszku, bo jedna z odmian zastrajkowała. Liczę że coś jednak z tego zjem

Zawsze można jeść z zamkniętymi oczkami.
ryska 17:09, 13 maj 2023

Śledź w zaprawie mandarynkowo-groszkowej z dodatkiem curry i sosu jogurtowo-majonezowego brzmi smakowicie
Piękne widoki z wymarzonego odpoczynku.
Pozdrawiam
Kordina 22:14, 13 maj 2023

Chorwacja? Tak mi się kojarzy
darkowa 22:17, 13 maj 2023

Haniu , zazdroszczę promieni słonecznych
chwytaj i przesyłaj do nas

jak wrócisz to podaj przepis - spróbuje
te smaki brzmią smakowicie
Agatorek 22:28, 13 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W poszukiwaniu słońca i ciepła wybyłam do krainy kwitnących drakwi, bodziszków i traw. Jest akuratnie.

Tego mi było trzeba.

Pięknie
Ta trawa na pierwszym zdjęciu wygląda jak dmuszek jajowaty . Szkoda, że u nas jednoroczny.

Dużo słońca życzę
Magleska 23:18, 13 maj 2023

Haniu odpoczywasz w pięknym miejscu zazdroszczę troszkę
Magara 23:28, 13 maj 2023

Haniu, nie wiem gdzie jesteś ale i tak zazdroszczę bardzo
Odpoczywaj, omiataj świat zewnętrzny i ładuj akumulatory