Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:14, 09 maj 2023

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Haniu, miło przejść się po Twoim ogrodzie w maju Również z utęsknieniem czekam na ciepło, chyba już blisko.
Twój warzywnik przyspiesza również bicie mojego serca Dziś zobaczyłam, że wczorajszej nocy przymroziło mi wschodzący groszek Cud Kelvedonu, miał pierwsze listki, czy coś jeszcze z niego będzie, czy posadzić kolejny? Ach, ta pogoda. Ale nic to, idziemy do przodu z tą wiosną, prawda?

Och, maj byłby cudowny, ale tegoroczna zimnica odbiera mu sporo uroku. Nie można zbyt długo przebywać w bezruchu, a wieczorem zamiast siedzieć na tarasie, człek okrywa się pledzikiem w czterech ścianach.
Groszek można wysiać w maju, ale jest spore ryzyko, że strączki zaatakują szkodniki. Może być jak w tym przysłowiu: „Kto sieje groch w marcu, zbiera w garncu, a kto w maju zbiera w jaju.” Okropnie się rozpoczął ten sezon.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 15:05, 09 maj 2023

U nas też zimno i tak powoli wszystko rośnie, do tego dawno u nas nie padało, a wiatr trochę mocno już osuszył glebę, mimo zimna. Chociaż u Ciebie ładnie wszystko wygląda, na ogrodzie tak jak piszesz wszystko się wypełnia, rośnie, zieleni warzywka też urosną
Brzozowadzie... 16:48, 09 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Groszek można wysiać w maju, ale jest spore ryzyko, że strączki zaatakują szkodniki. Może być jak w tym przysłowiu: „Kto sieje groch w marcu, zbiera w garncu, a kto w maju zbiera w jaju.” Okropnie się rozpoczął ten sezon.

W takim razie odpuszczam, może ten odbije. Dzięki
U mnie dwie ostatnie noce z przymrozkami, wrrr.
April 18:49, 09 maj 2023

Rozumiem że nie chodzi tu o groszek pachnący? Tylko jadalny?
Bo inaczej zaliczyłam wtopę. Znalazłam właśnie nasionka i wysiałam do mikro doniczek.
Martka 21:03, 09 maj 2023

Ja w tym roku przegapiłam wysiew bobu i groszku... i dodam, że po te trzy paczki nasionek specjalnie wyprawiłam się do CO stwierdzając ich brak, za to ochotę na wysiewy. Poczekają do następnego roku...
Haniu, wiosna byle jaka, maj nadszedł i nadal chłody, przynajmniej kwitnie co nieco. Zazdroszczę Ci długiego odpoczynku, ja dopiero za miesiąc.
Brzozowadzie... 10:26, 10 maj 2023

Ja pisałam o jadalnym, lubię ten wczesny podjadać z krzaczka na surowo, zobaczymy, czy przeżyje
antracyt 10:52, 10 maj 2023

Ja kilka dni temu robiłam dosiewkę groszku, bo jedna z odmian zastrajkowała. Liczę że coś jednak z tego zjem
Patrycja_KG_Lu 16:28, 10 maj 2023

Z racji, że wiosna późno przyszła to może groszki i robaczki wybaczą opoźnienia.
Gruszka_na_w... 16:04, 13 maj 2023

Basieksp napisał(a)
U nas też zimno i tak powoli wszystko rośnie, do tego dawno u nas nie padało, a wiatr trochę mocno już osuszył glebę, mimo zimna. Chociaż u Ciebie ładnie wszystko wygląda, na ogrodzie tak jak piszesz wszystko się wypełnia, rośnie, zieleni warzywka też urosną

Wegetacja czasem sprawia miłe niespodzianki. Mam nadzieję, że zbiory będą w normalnym terminie.
W poszukiwaniu słońca i ciepła wybyłam do krainy kwitnących drakwi, bodziszków i traw. Jest akuratnie.

Tego mi było trzeba.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:06, 13 maj 2023

April napisał(a)
Rozumiem że nie chodzi tu o groszek pachnący? Tylko jadalny?
Bo inaczej zaliczyłam wtopę. Znalazłam właśnie nasionka i wysiałam do mikro doniczek.

Oczywiście, że mowa o jadalnym. Ten ozdobny podlega innym regułom. Twój z pewnością zakwitnie przepięknie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies