Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anda 19:50, 14 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kolekcję przedwojennych filmów znajdziesz tutaj
Jest tez tam współczesna klasyka i dokument.
Z przedwojenną wymową (z tym charakterystycznym tylnojęzykowym <l> zetknęłam się w czasach wczesnego dzieciństwa. Sporo było wokół osób pochodzących z Kresów. W szkole na lekcjach były ćwiczenia z wymowy tego <l>. Do dziś pamiętam moją niemoc związaną ze znalezieniem miejsca w jamie ustnej, w którym ta głoska miała powstać.

Edit: Miałam to szczęście, aby bezpośrednio oglądać happeningi w wykonaniu PP. Lubię surrealizm i związane z nim poczucie humoru.

Dziękuję Już zaczęłam oglądać. Siedzę w domu z grypą letnią. Łatwo się przeziębić w te upały.
To L sama kiedyś zaczęłam ćwiczyć. Bardzo mi się podoba.
Również lubie surrealizm i to poczucie humoru
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kordina 20:11, 14 cze 2023

Muszę napisać, że też kiedyś ćwiczyłam wymowę gardłowego L
Jeszcze taka ciekawostka również z kresów, mojej koleżanki mama inaczej wymawiał "H" i "CH" i wtedy zupełnie inaczej i logicznie wyglądała pisownia z tymi literami na początku
Judith 20:19, 14 cze 2023

Kordina napisał(a)
Jeszcze taka ciekawostka również z kresów, mojej koleżanki mama inaczej wymawiał "H" i "CH" i wtedy zupełnie inaczej i logicznie wyglądała pisownia z tymi literami na początku

Moja babcia - krakowianka/krakuska - tez rozróżniała w wymowie „h” i „ch” . Gdy byłam dzieckiem tez przez jakiś czas to potrafiłam . Choć właściwie nie tyle „potrafiłam” co po prostu tak mówiłam . Dziś zostało mi małe echo tego .
Gruszka_na_w... 20:30, 14 cze 2023

Kordina napisał(a)

Ten przypadek z ch i h znam. Jedno było miękkie a drugie twarde. Niestety pokolenie, które potrafiło tak te głoski wymowic, wymarło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:35, 14 cze 2023

Anda napisał(a)

Dziękuję Już zaczęłam oglądać. Siedzę w domu z grypą letnią. Łatwo się przeziębić w te upały.
To L sama kiedyś zaczęłam ćwiczyć. Bardzo mi się podoba.
Również lubie surrealizm i to poczucie humoru

Oj, współczuję niedyspozycji zdrowotnej. U nas upałów nie ma. Raczej można mówić o ochłodzeniu. Słupek na termometrze ledwie dobił do 20 stopni. Burza za to była po południu. Akurat po zakończeniu mojego ogrodowego dłubania.
Cieszę się, że mogłam urozmaicić Twoją rekonwalescencję. W latach 70 uwielbiałam oglądać w tv program "W starym kinie". Leciał w każdą niedzielę. Dzięki temu większość tych starych filmów mam zaliczonych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:38, 14 cze 2023

Judith napisał(a)

Moja babcia - krakowianka/krakuska - tez rozróżniała w wymowie „h” i „ch” . Gdy byłam dzieckiem tez przez jakiś czas to potrafiłam . Choć właściwie nie tyle „potrafiłam” co po prostu tak mówiłam . Dziś zostało mi małe echo tego .

Ja po każdych wakacjach na wsi wracałam z naleciałościami językowymi. Dzieci chłoną melodię języka jak gąbka.
Gruszka_na_w... 20:55, 14 cze 2023

Dzisiaj zakończyłam prace porządkowe w warzywniku. Chwasty są wypielone, kanciki odświeżone. Sukcesem zakończyły się późnomajowe dosiewki warzyw, które nie wzeszły z powodu kiepskiej jakości nasion (cukinie), zimnicy bądź ataku szkodników (ogórki, fasola, koper).

Bardzo lubię ten moment, kiedy pomidory są już opalikowane. Podcinam im dolne liście, aby nie stykały się z ziemią, wycinam pierwsze wilki.

Ziemię na zagonku z dyniami i cukiniami oraz z pomidorami ściółkuję skoszoną trawą. Ogranicza to rozwój chwastów i parowanie wilgoci. Dżdżownice mają co jeść.

Na pomidorach pojawiły się pierwsze kwiaty. Zaczęłam więc ich zasilanie gnojówką ze skrzypu.

Nie wiem, czy nacieszę się w tym sezonie truskawkami. Kosy są zdecydowanie sprytniejsze ode mnie. Jagodami kamczackimi udało nam się jakoś podzielić- kos siedział w środku krzewu w ogóle się nie bojąc i podjadał, a ja zrywałam jagody z zewnętrznych gałązek- ale z truskawkami to jakoś nie wychodzi. Zaczynają dojrzewać czarne porzeczki. Zwykle zbiory miałam pod koniec czerwca. Zobaczymy jak będzie w tym sezonie.
Róże przy pergoli nabierają masy. Podwiązuję je, ale nie zawsze udaje się uzyskać wystarczająco szerokie przejście.

Judith 21:01, 14 cze 2023

Powiążę temat „h” i „ch” z tematem ogrodowym : chyba zamocuję sobie ehhhaki i zawieszę na nich ehhhamak, żeby jak waehhhadło się kiwać na boki spoglądając na chabry .
Judith 21:02, 14 cze 2023

Warzywnik jak rabatki . Jakie kanciki!
Magleska 21:02, 14 cze 2023

Haniu ale masz wycacane w warzywniku przepiękny ten Twój warzywnik

ja mam taki plan na piątek -też muszę warzywnik ogarnąć -pomidory w końcu powiązać ,zasilić gnojówką wszystko i poplewić co nieco -busz mi się warzywny tam zrobił straszny ....dziś bób tylko spłukałam z mszyc po pracy ..