Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 11:20, 15 cze 2023

TAR napisał(a)
Na studiach tez sie uczylam na językoznawstwie tej wymowy h i ch, L przedniojęzykowe i tylnojęzykowe. Chyba bylo mi łatwiej, bo w podstawowce i średniej z racji zajęć teatralnych dużo było ćwiczeń z dykcji. Do tego mielismy swietna profesorke. Niestety też juz nie żyje.

Szczęściara!

Kiedyś wpadł mi w ręce podręcznik dla aktorów o akcentowaniu wyrazów. Dopiero wtedy uświadomiłam sobie, że mimochodem te akcenty stosuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 11:58, 15 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dzisiaj zakończyłam prace porządkowe w warzywniku. Chwasty są wypielone, kanciki odświeżone. Sukcesem zakończyły się późnomajowe dosiewki warzyw, które nie wzeszły z powodu kiepskiej jakości nasion (cukinie), zimnicy bądź ataku szkodników (ogórki, fasola, koper).

Bardzo lubię ten moment, kiedy pomidory są już opalikowane. Podcinam im dolne liście, aby nie stykały się z ziemią, wycinam pierwsze wilki.

Nie mogę na to patrzeć... kiedy potem wracam do moich skrzyń to nie jestem w stanie warzyw wśród chwastów znaleźć
TAR 12:09, 15 cze 2023

antracyt napisał(a)

Nie mogę na to patrzeć... kiedy potem wracam do moich skrzyń to nie jestem w stanie warzyw wśród chwastów znaleźć

Gruszka_na_w... 12:37, 15 cze 2023

antracyt napisał(a)

Chwastów w sumie było niewiele. Trochę lebiody i gwiazdnicy. Na tych rabatach z dynią i pomidorami dobrze się sprawdza ściółkowanie trawą.
A poza tym kiepskie wschody mimowolnie zmuszały mnie do systematycznego grzebania ziemi, żeby wysiewać kolejne nasionka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 12:39, 15 cze 2023

Dziękuję za info
Gruszka_na_w... 12:50, 15 cze 2023

Zaczęłam niespiesznie wycinać byliny, które już zakończyły pokaz. W kompostowniku lądują pędy kwiatowe irysów. Z niektórych róż i piwonii trzeba usuwać uschnięte kwiaty. Pręty, którymi podpierałam piwonie będzie można przenieść pod kolejne byliny. Krwiściąg zaczął się pokładać.

Nadchodzi czas tawułek chuńskich i Arendsa. Bardzo je lubię, bo zdobią nie tylko kwiatami, ale i liśćmi.

Wiosna zakupiłam sadzonki bodziszka Rosemoor. Kwiatki zapowiadają się ładne. Ciekawe jak będzie z jego chęcią tycia.

W ogrodzie Brzozowej Agatki zachwyciła mnie róża Plaisanterie. Posadziłam u siebie w miejscu po wykopanym miskancie. Zakwitła pierwszym kwiatkiem.

Sporo tych miskantów wykopałam wiosną. Najwięcej w okolicach tarasu. Pusto tam nie jest. Ścianę zieleni zapewnia powojnik i róże.

Przy schodkach posadziłam molinie Edith Dudszus. Hmm...Nie o taki efekt mi chodziło. Wsadzana była w marcu. Tempo przyrostu ma raczej nienachalne. Zachowuję jednak cierpliwość, bo molinia Variegata też w pierwszym sezonie nie rokowała najlepiej.

Gruszka_na_w... 12:55, 15 cze 2023

Judith, dla Ciebie w ramach zachęty. Zapach roznosi się w promieniu 2 m.

Souvenir du dr Jamain ma wyjątkowo dobry sezon. Takich prezentów chciałoby się więcej.

Gruszka_na_w... 14:15, 15 cze 2023

Przetacznik Christa nabiera koloru. Kiedy go kupowałam to kwitnąca sadzonka miała 20 cm wysokości.

Goździki kropkowane u mnie się nie sieją.

Rutewka orlikolistna wciąż cieszy oczy. Rosnące na cypelku czosnki będę musiała teraz wykopać. Mocno się namnożyły i wprowadzają lekki bałagan.

Do tworzenia peruczek zbiera się perukowiec podolski.

MartaCho 14:27, 15 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

H- twarde, ch- miękkie.
Biedne dzieci i biedna pani Sabinka.

Mnie pomagało skojarzenie, że wszystko, co wywołuje hałas pisze się przez h i że w naszym języku, poza druhem, nie ma ani jednego wyrazu kończącego się na h.

Biedne, biedne, bo to przecież "era przed-orzeczeniowa", nie mieliśmy żadnych dys, i trzeba było poprawione słowo 100 razy przepisać do zeszytu

Twój bryk z hałasem bardzo pomocny- zapamiętam!
Gruszka_na_w... 14:42, 15 cze 2023

MartaCho napisał(a)

Biedne, biedne, bo to przecież "era przed-orzeczeniowa", nie mieliśmy żadnych dys, i trzeba było poprawione słowo 100 razy przepisać do zeszytu

Twój bryk z hałasem bardzo pomocny- zapamiętam!

Pani Sabinka stosowała podobne metody jak moi nauczyciele. Zdecydowanie wolałam mówić niż pisać i ta metoda poprawiania błędów była dla mnie okrutnie bolesna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies