Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:05, 14 cze 2023

Krajobraz przed burzą. Dobrze, że trochę popadało.

W tle zakwitł bez czarny Aurea. Z Aurery niewiele już mu zostało- Liście mocno mu zzieleniały. Rośnie. Jego owoce są lubiane przez ptaki.

Kto ma warunki niech wsadza hortensję pnącą. Zapach ma zniewalający.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:08, 14 cze 2023

Judith napisał(a)
Powiążę temat „h” i „ch” z tematem ogrodowym : chyba zamocuję sobie ehhhaki i zawieszę na nich ehhhamak, żeby jak waehhhadło się kiwać na boki spoglądając na chabry .

Przeczytałaś wnikliwie regulamin?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:14, 14 cze 2023

Magleska napisał(a)
Haniu ale masz wycacane w warzywniku przepiękny ten Twój warzywnik

ja mam taki plan na piątek -też muszę warzywnik ogarnąć -pomidory w końcu powiązać ,zasilić gnojówką wszystko i poplewić co nieco -busz mi się warzywny tam zrobił straszny ....dziś bób tylko spłukałam z mszyc po pracy ..

Warzywnik mam prawie na froncie. Wymaga troski o estetykę. Spłukiwanie bobu uskuteczniałam pod koniec maja i na początku czerwca. Te czarne dziady bardzo trudno zmyć. Obawiałam się wspomagania palcami, żeby nie uszkodzić bobowego kwiecia.

Na warzywny busz, to muszę jeszcze trochę poczekać. W tym sezonie straciłam uprzywilejowaną klimatycznie strefę. Było u nas zimniej niż na Mazowszu.

Zbieram się do plewienia brzegów rabat ozdobnych i wycinki bylin, które przekwitły. Na szczęście z powodu zagęszczenia w głąb już się nie musze zapuszczać.
Judith 21:19, 14 cze 2023

Na ostatnim zdjęciu jrst hortensja pnąca? Przepiękne kwiaty! Takie subtelne .
Gruszka_na_w... 21:33, 14 cze 2023

Judith napisał(a)
Na ostatnim zdjęciu jrst hortensja pnąca? Przepiękne kwiaty! Takie subtelne .

U Ciebie by pasowała jak ulał. Można ją prowadzić w pionie, ale sprawdza się też jako forma płożąca. Swoją usztywniłam na początku grubym bambusowym kijkiem. Teraz jej pieniek zrobił się solidniejszy i sama z siebie stoi.
Judith 22:16, 14 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U Ciebie by pasowała jak ulał. Można ją prowadzić w pionie, ale sprawdza się też jako forma płożąca. Swoją usztywniłam na początku grubym bambusowym kijkiem. Teraz jej pieniek zrobił się solidniejszy i sama z siebie stoi.

Muszę o niej poczytać.
anuska2507 23:18, 14 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten przypadek z ch i h znam. Jedno było miękkie a drugie twarde. Niestety pokolenie, które potrafiło tak te głoski wymowic, wymarło.

Też umiem w "h" i "ch", chociaż nacodzień tak nie mówię to prawda, że pisownia staje się wtedy logiczna.
Gruszka_na_w... 23:21, 14 cze 2023

anuska2507 napisał(a)

Też umiem w "h" i "ch", chociaż nacodzień tak nie mówię to prawda, że pisownia staje się wtedy logiczna.

A po kim odziedziczyłaś takie zdolności?
anuska2507 23:32, 14 cze 2023

Po tym pokoleniu, które w ten sposób wymawiało, ale już wymarło
Judith 23:36, 14 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Po tym pokoleniu, które w ten sposób wymawiało, ale już wymarło

Piąteczka