Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:50, 04 lis 2023

mrokasia napisał(a)
Zamierzam wziąć z Ciebie przykład i powycinać część bylin przed zimą. Nigdy dotąd tego nie robiłam. Wczoraj oczyściłam z grubsza frontową, dziś mam imprezę ale może jutro pogoda będzie łaskawa to podziałam dalej. Zawsze to mniej sprzątania na wiosnę .
Gaurę zetnę do połowy bo robi się z niej taki nieestetyczny kołtun.

Tę najwyższą, prawie metrową, gaurę przesadzałam pod koniec lipca. Po tym zabiegu przycięłam ją do ziemi. Kołtunu w tym sezonie nie będzie, ale w poprzednich sezonach robiłam podobnie jak Ty.
U mnie nie ma sensu przetrzymywanie bylin do wiosny. Na rabatach jest tyle roślin liściastych zrzucających liście i tyle traw, że pożyteczne organizmy spokojnie znajdą dla siebie kryjówki do zimowania pod warstwą liści. Zimową ozdobą rabat są zimozieloności. Nudy nie ma.
Od lat piszę, że harmonogram prac uzależniony jest od położenia ogrodu i warunków glebowych. Wczesną wiosną gleby gliniaste są grząskie, z ziemi wyłażą cebulowe. Kiepsko się pracuje wewnątrz rabat.

U mnie bylin jest niewiele w porównaniu z drzewami i krzewami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:58, 04 lis 2023

Iwonka napisał(a)

Gaurę wiążę jak trawy, ale dopiero jak śnieg w prognozach.
Polecam wam odmianę gaury Graceful White, nie jest kołtunem nawet po zlewach i wiatrach.
Wrzucę u siebie jak teraz wygląda. Trzyma pion i urodę. Inne odmiany zwłaszcza Whirling Butterfies już mocno poczochrane.

Z gaurą eksperymentuję ostrożnie. Nie zawsze u mnie przeżywa zimę i pojawia się raczej jako "rarytasik". Sadziłam różne odmiany: białe i różowe. Z zimowaniem najlepiej sobie radziła "Whirling Butterflies" . Tak to już jest z tymi roślinami, że nie u każdego rosną jednakowo.

Od wiosny eksperymentuję z molinią. Po pierwszym sezonie szału nie wzbudza.

A rozchodniki olbrzymie, choć to rośliny gleb ubogich, rosną na tej mojej glinie nad wyraz dorodnie.

Miłego weekendu!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 15:58, 04 lis 2023

Przecudne jesienne kolory!
Zauważyłam, ze zaczął podobać mi sue jesienny ogród i to w wydaniu nie tylko w sposób oczywisty pięknym słonecznym, ale także tym pochmurnym i szarym. Chyba się starzeję
Gruszka_na_w... 16:39, 04 lis 2023

Judith napisał(a)
Przecudne jesienne kolory!
Zauważyłam, ze zaczął podobać mi sue jesienny ogród i to w wydaniu nie tylko w sposób oczywisty pięknym słonecznym, ale także tym pochmurnym i szarym. Chyba się starzeję

Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że zachwyt nad jesienią to kwestia wieku. Od kiedy pamiętam uwielbiałam jesień. Za możliwość szurania po obsypanych liśćmi alejkach, skakania na kopce liści, za mgły i mżawki, za wycieczki do lasu na grzyby. Mój organizm w sposób naturalny przyjmował jesień jako czas, kiedy można się wyciszyć; z pledzikiem, aromatyczną herbatką i dobrym filmem, książką, muzyką na podorędziu.

Leżę sobie właśnie na sofie, z kuchni dochodzi zapach duszonych kozaków (zebrałam je w swoim brzeziniaku). Za oknem przyjemny półmrok. Nic mnie nie goni.
Judith 16:48, 04 lis 2023

Rzecz w tym, ze ja nigdy nie lubiłam jesieni, a jesienny ogród nie interesował mnie w ogóle . Coś się zmieniło, ale co? . Wiążę to z wiekiem i pojawiającą się nieuświadomioną raczej chęcią czerpania radości z czego sue da .
Basieksp 17:54, 04 lis 2023

A ja jesień lubię tylko dawniej w moim ogrodzie szybko się kończyła, teraz za sprawą Ogrodowiska , posadziłam trochę roślin, które mają swój czas jesienią i dłużej jest kolorowo
Gruszka_na_w... 20:22, 04 lis 2023

Judith napisał(a)
Rzecz w tym, ze ja nigdy nie lubiłam jesieni, a jesienny ogród nie interesował mnie w ogóle . Coś się zmieniło, ale co? . Wiążę to z wiekiem i pojawiającą się nieuświadomioną raczej chęcią czerpania radości z czego sue da .

Z wiekiem tego nie wiąż. Choć na upartego być może dałoby się to jakoś powiązać. Dojrzałaś po prostu do znajdowania radości nie tylko w ostrych promieniach letniego słońca, szumie fal i ciepłych wieczorach na łonie natury. Jesień to takie przyjemne spowolnienie, które można pięknie wypełnić.
Gruszka_na_w... 20:25, 04 lis 2023

Basieksp napisał(a)
A ja jesień lubię tylko dawniej w moim ogrodzie szybko się kończyła, teraz za sprawą Ogrodowiska , posadziłam trochę roślin, które mają swój czas jesienią i dłużej jest kolorowo

U mnie mimochodem jesień od początku była atrakcyjna. Postawiłam na nieformowany żywopłot z liściastych i on bardzo szybko wprowadził odpowiednie kolory. Kwitnie wiosną, przebarwia się jesienią. Podwójna korzyść.
Magara 23:14, 04 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jesień to takie przyjemne spowolnienie, które można pięknie wypełnić.

O, to, to Tej wersji będę się trzymać

Haniu, dzięki za wyjaśnienie z gaurą A widoczki ogrodowe obejrzałam, jak zawsze, z wielką przyjemnością
Joann 10:34, 05 lis 2023

Ja także oglądam z przyjemnością i podczytuje ukradkiem za Twoją radą Haniu wytnę byliny przed zimą przynajmniej niektóre. Pozdrawiam jesiennie