Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Alija 19:30, 03 sty 2024

Haniu, życzę Ci dobrego roku.
Gruszka_na_w... 10:36, 09 sty 2024

Alija napisał(a)
Haniu, życzę Ci dobrego roku.

Dziękuję! Mam nadzieję, że taki będzie.

Dzisiejsza noc była bardzo mroźna. Na termometrze aż -16 stopni. Od jutra ma być nieco cieplej.

Rododendrony sprytnie zwinęły listki.

Ptaki dostały podwójną porcję karmy oraz orzechy. Mnóstwo ich uwija się przy karmnikach. Dobrze, że są w ogrodzie zimozieloności. Między ich gałązkami jest ptakom trochę cieplej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:44, 09 sty 2024

Przed mrozami udało mi się zrobić porządki na froncie. Jutro odbiorą 4 wory miskantowo-rozplenicowej słomy. Nie wrzucam jej do kompostownika, bo długo się rozkłada, a kompostownik mam w sumie niewielki. Wrzucam do niego ścięte kwiatostany hortensji. Jeśli mrozy nieco zelżeją, to zabiorę się za porządki na pozostałych rabatach. Do kolejnej wywózki odpadów bio mam 2 tygodnie. Spieszyć się nie muszę.

Choć trawa skryła się pod śniegiem, to i tak widać zarys rabat i ścieżek komunikacyjnych.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:49, 09 sty 2024

Mam nadzieję, że futerko na magnoliowych pąkach osłania je przed mrozem.

Warzywnik śpi. Jeszcze 3 miesiące. Wytrzymam.

Muszelka 10:58, 09 sty 2024

Słońce, mróz i śnieg. Cudowne trio w Twoim ogrodzie
Margerytka40 12:42, 09 sty 2024

Ja ubolewam nad brakiem śniegu przy tej fali mrozów. u Ciebie pierzynka chroni trochę. Pozdrawiam Haniu w Nowym Roku
antracyt 13:37, 09 sty 2024

Śniegowej kołderki zazdroszczę, u mnie tylko mróz i odrobina szadzi.

W zeszłym roku zrobiliśmy komorę kompostownika na liście i miskantowe resztki(pewnie co nieco po koszeniu trawy też tam trafi w ramach zielonego składnika). Zobaczymy jak długo potrwa przerabianie.
Darecka 13:42, 09 sty 2024

Haniu, dmuchnij trochę tego śniegu do nas też, podobnie jak u Asi i Zuzi w łódzkim łysy mróz, kołderki brak Coś mi się wydaje, że 3 miesięcy abstynencji ogrodowej trudno będzie dochować Nawet z tak racjonalnym podejściem, jak Twoje
Gruszka_na_w... 16:01, 09 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Słońce, mróz i śnieg. Cudowne trio w Twoim ogrodzie

W ogrodzie rzeczywiście cudnie. W domu nieco mniej. Mróz (zmrożone powietrze dostające się przez stalowy komin) uszkodził nagrzewnicę w piecyku do grzania wody. Na szczęście udało się zaspawać rozszczelnienia. Elementy elektroniki zostały zalane. Trzeba czekać do jutra na ich wysuszenie. Dobrze, że w domu są wielkie gary, w których można podgrzać wodę do kąpieli.
Gruszka_na_w... 16:03, 09 sty 2024

Margerytka40 napisał(a)
Ja ubolewam nad brakiem śniegu przy tej fali mrozów. u Ciebie pierzynka chroni trochę. Pozdrawiam Haniu w Nowym Roku

Odwzajemniam dobre życzenia. Z wielką radością czekam na kolejne porce zdjęć z Twojego ogrodu.
Pierzynka co prawda niewielka, ale zawsze to coś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies