Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 13:51, 15 gru 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Za 8 dni będzie przesilenie zimowe. Po nim nastaną coraz dłuższe dni. Najgorsze za nami.

Mnie ta pogoda dobija, nie jestem w stanie o 7 ruszyc sie z lozka taka ciemnica. A ze spania skutecznie wybija mnie senior, ktory przynajmniej 3 razy w nocy musi wyjsc z racji niewydolnych nerek. Zsuwajacy sie snieg z dachu mnie juz nie rusza

Nie wiem jak moje epimedia, bo jeszcze na rabatach kupa sniegu zalega i dzis widze, ze warstewka nowego sie pojawila. Jest tez strasznie ślisko.
A ja ogolnie jestem zniesmaczona i zmeczona "swietowaniem" to szalenstwo jakie wyprawia sie wszedzie od reklam po sklepy, radio, telewizje, otoczenie skutecznie wybija mnie z rytmu "chcenia świąt". piosenek typu swiatecznego juz nie zdzierże, wyczerpal mi sie limit cierpliwości. wylaczam radio, telewizje, w sklepie najchetniej wlozylabym stopery do uszu. To jest po prostu chore i niepotrzebne. Dobrze, ze mam ten moj las, dzicz, psiunie i karmniki. Ptaki moge poobserwowac. A w ramach wewnetrznego protestu antyswiątecznego swiatelek choinkowych na ogrodzie w tym roku nie zawieszam
Judith 14:00, 15 gru 2023

A ja przyznam, że w tym roku nie słyszałam jeszcze "Last Christmas", choć w ostatnią sobotę byłam w centrum handlowym . I byłam nieco zawiedziona tym brakiem .

Telewizji prawie nie oglądam, a jeśli już to z opcją przewijania reklam, z radia polecam Eskę Rock - tam "Last Christmas" nie było, nie ma i nie będzie .

Co do światełek ogrodowych - kupiłam bardzo ładne solarne. Zawiesiłam. Ale jeszcze nie miały okazji się naładować, bo słońca nie było od daaawna .
TAR 14:04, 15 gru 2023

Ale bede miec choinke i tu troche zabawne jak dla mnie zdarzenie. Maz kupowal. Mowie mu, kup mala w doniczce zeby postawic na stoliku i zeby szczeniory nie pożarły.Kupil. Cieta 2 metrowa kapcie mi spadły i kombinuje jak ja postawic zeby szczeniory sie nie dopadły.
Gruszka_na_w... 16:36, 16 gru 2023

TAR napisał(a)

Mnie ta pogoda dobija, nie jestem w stanie o 7 ruszyc sie z lozka taka ciemnica. A ze spania skutecznie wybija mnie senior, ktory przynajmniej 3 razy w nocy musi wyjsc z racji niewydolnych nerek. Zsuwajacy sie snieg z dachu mnie juz nie rusza

Jest tez strasznie ślisko.
A ja ogolnie jestem zniesmaczona i zmeczona "swietowaniem" to szalenstwo jakie wyprawia sie wszedzie od reklam po sklepy, radio, telewizje, otoczenie skutecznie wybija mnie z rytmu "chcenia świąt". piosenek typu swiatecznego juz nie zdzierże, wyczerpal mi sie limit cierpliwości. wylaczam radio, telewizje, w sklepie najchetniej wlozylabym stopery do uszu. To jest po prostu chore i niepotrzebne.

Mam to wielkie szczęście, że nie muszę się już stresować zimowymi dojazdami do pracy oraz wczesnym wstawaniem po ciemku. Żyję zgodnie z własnym rytmem. Budzę się tak między 7:30 a 8:00. czasem się zdarza, że w nocy budzi mnie kocica. Służę wtedy za odźwiernego. Trwa to na tyle krótko, że nie wybudza mnie ze snu.

Co do świąt... W marketach, w których robię zakupy nie puszczają muzyki świątecznej. W radiu Nowy Świat też nie. Religijny charakter świąt jest u nas już od wielu lat przeszłością. Nie mamy napięć związanych z koniecznością wspólnego biesiadowania i odwiedzania. Każdy spędza ten czas tak jak ma ochotę. Na ogół wybieramy tzw. święty spokój. Podjadamy sobie potrawy kojarzące się nam z dzieciństwem i na których przyrządzenie na ogół brakuje czasu. Nikt z nas nie odczuwa żadnej presji i jest nam z tym dobrze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:43, 16 gru 2023

Judith napisał(a)
A ja przyznam, że w tym roku nie słyszałam jeszcze "Last Christmas", choć w ostatnią sobotę byłam w centrum handlowym . I byłam nieco zawiedziona tym brakiem .

Telewizji prawie nie oglądam, a jeśli już to z opcją przewijania reklam, z radia polecam Eskę Rock - tam "Last Christmas" nie było, nie ma i nie będzie .

Co do światełek ogrodowych - kupiłam bardzo ładne solarne. Zawiesiłam. Ale jeszcze nie miały okazji się naładować, bo słońca nie było od daaawna .

Jedyną melodią za jaką tęsknię w tym okresie jest "Kolenda dla nieobecnych" Preisnera. Dla niej rezerwuję dzień 24 grudnia. Ryczę jak bóbr, a potem mogę już spokojnie wkraczać w kolejne etapy świątecznego rytuału.
Światełek w różnistych kolorach i o różnych częstotliwościach świecenia mam wokół tyle, że czuję się nimi nieco przytłoczona. Postawiłam na świeczki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:45, 16 gru 2023

TAR napisał(a)
Ale bede miec choinke i tu troche zabawne jak dla mnie zdarzenie. Maz kupowal. Mowie mu, kup mala w doniczce zeby postawic na stoliku i zeby szczeniory nie pożarły.Kupil. Cieta 2 metrowa kapcie mi spadły i kombinuje jak ja postawic zeby szczeniory sie nie dopadły.

Mnie rozbawiły zdjęcia w necie, właścicieli zwłaszcza kotów, obrazujące wiszące w powietrzu choinki tak, aby zwierzaki nie mogły ich dosięgnąć.
TAR 20:45, 16 gru 2023

no i choinka ubrana, stoi na stoliczku a psy nie zwracaja na nia uwagi. czasem mnie zaskakuja.
Magara 23:20, 16 gru 2023

Haniu, zaglądam i jestem na bieżąco, to oczywiste
Ale i pytanie mam: pod zwałami śniegu, który stopniał, ujawniłam połamane róże Niektóre wyżej, niektóre niżej. Robić coś z tym teraz znaczy wyciąć to co połamane czy poczekać ze wszystkim do wiosennego cięcia???
Basieksp 12:33, 17 gru 2023

TAR napisał(a)
no i choinka ubrana, stoi na stoliczku a psy nie zwracaja na nia uwagi. czasem mnie zaskakuja.

Hmm, ja choinki w tym roku się trochę obawiam u nas pierwsza, jak jest u nas Filemon coś czuję, że będzie się działo
Gruszka_na_w... 13:50, 17 gru 2023

Magara napisał(a)
Haniu, zaglądam i jestem na bieżąco, to oczywiste
Ale i pytanie mam: pod zwałami śniegu, który stopniał, ujawniłam połamane róże Niektóre wyżej, niektóre niżej. Robić coś z tym teraz znaczy wyciąć to co połamane czy poczekać ze wszystkim do wiosennego cięcia???

Wstrzymaj się z cięciem docelowym. Utnij nieco wyżej (nad miejscem złamania) to, co uległo uszkodzeniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies