Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:28, 24 sty 2024

Alija napisał(a)

Bardzo mi się już dłuży to czekanie na wiosnę, może dlatego, że w tym roku jestem już zupełnie na emeryturze (rok temu będąc emerytką jeszcze pracowałam), mojego taty już nie ma prawie cztery miesiące, więc opiekuję się tylko kotami, psem, kurami taty i ptakami w ogrodzie. Mam dużo więcej czasu, a jakoś trudno mi się przeorganizować.

Mnie się czekanie na wiosnę nie dłuży. Z przeorganizowaniem życia po przejściu na emeryturę nie miałam żadnych problemów. Nowy rytm dnia ustawił się niemal z dnia na dzień. Wreszcie zaczęłam funkcjonować bez napięć czasowych. Najbardziej mnie cieszyło zyskanie czasu na aktywność sportową, ogrodową i kulturalną. Za tym najbardziej tęskniłam podczas pracy zawodowej.
Wczoraj powycinałam kolejne trawiszcza. Cztery wory odpadów zostały dzisiaj odebrane i mogę zaczynać kolejne wycinki. Na spokojnie. Muszę trochę poczekać, bo zrobiło się bardzo grząsko.
Dobrze, że tej rabaty nie widzę przez okno.

Te rabaty, które najczęściej widzę, uprzątnęłam w pierwszej kolejności.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:34, 24 sty 2024

Magara napisał(a)

Haniu, też się cieszę Nowe ptaki są swoistą rekompensatą za "glac-plac" w sąsiedztwie
10 lat... To dużo, ale dam radę, chyba

Dziadek EMa zwykł mawiać, że życie to jak otwarcie i zamknięcie drzwi. Kiedyś czas wlókł mi się strasznie, a teraz mknie niczym rącze konie. Te 10 lat minęło nie wiedzieć kiedy.

Cyprysik miał 50 cm, a brzózki około metra.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 14:35, 24 sty 2024

Twoje trawiszcza wyglądały zupełnie jak moje - też wczoraj wycięłam kolejną partię.
Mokro jest chyba wszędzie, nawet na moich piaskach mam miękko pod butami.
Gruszka_na_w... 15:11, 24 sty 2024

Po obecnym ociepleniu śnieg stopniał w ekspresowym tempie. Większość ogrodu prezentuje się w sposób typowy dla przedwiośnia. W bardziej zacienionych zakątkach śnieg poleży trochę dłużej.

Muszelka 15:17, 24 sty 2024

Śliczne kolorki!
Gruszka_na_w... 15:23, 24 sty 2024

antracyt napisał(a)
Twoje trawiszcza wyglądały zupełnie jak moje - też wczoraj wycięłam kolejną partię.
Mokro jest chyba wszędzie, nawet na moich piaskach mam miękko pod butami.

Wczoraj miałam jeszcze ciut zmarzniętą glebę. Dało się zrobić wycinki bez zapadania się w grunt. Dzisiaj byłoby to niemożliwe. Muszę poczekać.

Z aktualności.
Kosodrzewina Wintergold wciąż w zimowej "pozłotce", a hortensja pnąca ładnie się pączkuje.

Przebiśniegi są na podobnym etapie rozwoju jak wcześniej (przed opadami śniegu).

Nieźle wyglądają turzyce Silver Sceptre.

Pierwiosnki bezłodygowe mocno poturbowane przez śniegowe zaspy.

W zeszłym roku naparstnice nie kwitły. Te siewki to dzieci tych kwitnących dwa lata temu.

Może dodatnie temperatury utrzymają się dłużej i będzie można robić przycinanie krzewów i drzewek.

Czekam na napływ weny, żeby zrobić przegląd nasion warzywnych.
Gruszka_na_w... 15:26, 24 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Śliczne kolorki!

W ponure zimowe dni kosodrzewina Wintergold i cyprysik groszkowy Aurea nana nieco rozświetlają ten zakątek. Jałowce sinieją, żywotniki brunatnieją. Byłoby nieco ponuro, gdyby nie one.
Gosialuk 18:11, 24 sty 2024

Haniu ja na aktualnych zdjęciach z ogrodu widzę sporo słonecznych przebłysków, to już nastraja optymistycznie. Dzień się już wydłuża.
Gruszka_na_w... 18:17, 24 sty 2024

Gosialuk napisał(a)
Haniu ja na aktualnych zdjęciach z ogrodu widzę sporo słonecznych przebłysków, to już nastraja optymistycznie. Dzień się już wydłuża.

Wczoraj ścinałam trawy do 17. Wciąż widziałam, gdzie przyłożyć sekator. Jeszcze kilkanaście dni temu byłoby to niemożliwe. Idzie ku lepszemu.
sylwia_slomc... 19:09, 24 sty 2024

Czytam, że już uprzątasz ogród po zimie, u nas jeszcze sporo śniegu leży, ale też by pasowało coś działać bo roboty od groma.