Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:17, 10 lut 2024

Magara napisał(a)
Haniu, przedwiośnie u Ciebie pełną parą się pcha
U mnie morale ogrodowe trochę podtopione - wszystko mokre i ciumkające
Kilka dni mnie nie było ale jutro założę kalosze i ruszę na zwiady

Moje morale też ciumkające. W nocy znowu padało. Teraz świeci słoneczko. Może mnie zmotywuje do dokończenia cięcia w sadzie.
Życzę Ci bogatego w ekscytujące obserwacje zwiadu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 10:24, 10 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O drodze to już mi się nie chce pisać. Dramat!
Dodatkowo pracownicy gazowni zdewastowali mi trawnik na zapłociu. Zostawili w prezencie górę żółciutkiej gliny i odjechali. Ręce mi opadły!

Wczoraj widziałam jak ciągnik ratował nowiutkie (na pewno nie tanie) auto zakopane po drzwi w "błocie". W zeszłym roku wybudowali na końcu wsi nowy pas domków na terenie bardzo podmokłym(dla mnie bagiennym) i już wtedy zastanawiałam się, jak ludzie będą tam funkcjonować kiedy spadnie deszcz - już wiem...
Haniu, to nie aluzja do twojej gliny. Tą górkę na zapłociu z chęcią bym przygarnęła na moje piaski
Gruszka_na_w... 10:40, 10 lut 2024

antracyt napisał(a)

Wczoraj widziałam jak ciągnik ratował nowiutkie (na pewno nie tanie) auto zakopane po drzwi w "błocie". W zeszłym roku wybudowali na końcu wsi nowy pas domków na terenie bardzo podmokłym(dla mnie bagiennym) i już wtedy zastanawiałam się, jak ludzie będą tam funkcjonować kiedy spadnie deszcz - już wiem...
Haniu, to nie aluzja do twojej gliny. Tą górkę na zapłociu z chęcią bym przygarnęła na moje piaski

Wciąż mnie zadziwia brak ludzkiej wyobraźni. We Wrocławiu wybudowano wielkie osiedle na poniemieckich polderach zalewowych. Podczas powodzi 1997 woda zalała budynki na wysokość pierwszego piętra. Z naturą rzadko się wygrywa.
Szkoda, że nie mieszkasz bliżej. Gliny Ci u mnie dostatek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:22, 10 lut 2024

Drzewka w sadzie przycięte, krzewy owocowe takoż. Starczyło też czasu na przycięcie powojników włoskich. Jabłonka rajska Ola przycięta w 3/4. Z poziomu ziemi sekator na wysięgniku nie pozwolił na operowanie w górnych partiach drzewka. Mus wyciągnąć drabinę, a nie bardzo miałam ochotę na balansowanie na niej, gdy grunt jest ciumkający. Przy okazji podgoliłam nieco brzozę Youngii, żeby jej gałązki nie właziły mi w oczy podczas koszenia wokół studni.
Było bardzo ciepło i słonecznie. Bardzo przyjemnie się pracowało, tylko ręce ciut zmęczone od ciągłego podnoszenia "żyrafy".
Judith 18:26, 10 lut 2024

Popracowane . Słońca zazdroszczę, o u nas dawno nie widziane . Ale dość ciepło i tez odrobine popracowałam w bezdeszczowym okienku . Bardzo chce mi się juz ogrodować .
Aura budzi odczucia ambiwalentne - z jednej strony wypatrujemy wiosny i cieszymy się z jej przejawow, z drugiej tak wysokie temperatury tak długo o tej porze roku budzą przerażenie, bo to już nieodwracalne zmiany klimatu... Jesień trwa do grudnia, potem miesiąc zimy i zaczyna się wiosna...
antracyt 19:59, 10 lut 2024

Które krzewy owocowe cięłaś?
Gruszka_na_w... 20:19, 10 lut 2024

Judith napisał(a)
Popracowane . Słońca zazdroszczę, o u nas dawno nie widziane . Ale dość ciepło i tez odrobine popracowałam w bezdeszczowym okienku . Bardzo chce mi się juz ogrodować .
Aura budzi odczucia ambiwalentne - z jednej strony wypatrujemy wiosny i cieszymy się z jej przejawow, z drugiej tak wysokie temperatury tak długo o tej porze roku budzą przerażenie, bo to już nieodwracalne zmiany klimatu... Jesień trwa do grudnia, potem miesiąc zimy i zaczyna się wiosna...

Słoneczne godziny to u mnie ostatnio prawdziwy rarytas. Dzisiaj wyczytałam, że w ciągu ostatnich 5 miesięcy nawiedziły nas wyjątkowo wysokie opady. Po raz pierwszy od kilku lat nie grozi nam wiosną susza. A z zimowych miesięcy ostał się tylko styczeń. Grudzień i luty maja już średnią temperaturę powyżej zera. Alarmy powodziowe o tej porze roku to rzadkość.
Gruszka_na_w... 20:22, 10 lut 2024

antracyt napisał(a)
Które krzewy owocowe cięłaś?

Wycinałam najstarsze i pokładające się gałęzie w porzeczkach czarnych i czerwonych i białych. Aronii wycięłam gałęzie wchodzące na ciąg komunikacyjny i utrudniające późniejsze koszenie. Jutro muszę jeszcze zerknąć na agrest.
Jagody kamczackie odmładzałam rok temu dość radykalnie. W tym roku zostawiam je w spokoju.
Borówki kiepsko u mnie rosną. Nie ma co w nich przycinać.
antracyt 09:55, 11 lut 2024

Muszę w takim razie zrobić kolejny obchód z sekatorem
Uwielbiam cięcie winorośli, ale z tym jeszcze trochę poczekam.
Pszczelarnia 22:48, 11 lut 2024

Marzę o dniach bezdeszczowych, niebo może zostać ołowiaane.