Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:53, 09 lut 2024

LIDKA napisał(a)
U mnie mokro od jesieni. Droga koło domu cała w dziurach.

Wczoraj w okienku pogodowym udało się obciąć wierzbę na zapłociu. Mały spacer i znowu lało.

Czasem się zastanawiam co mi wygniło przez zimę w tej glinie.

O drodze to już mi się nie chce pisać. Dramat!
Dodatkowo pracownicy gazowni zdewastowali mi trawnik na zapłociu. Zostawili w prezencie górę żółciutkiej gliny i odjechali. Ręce mi opadły!

Jeśli nie masz zastoin wody, to nic nie powinno wygnić. Tak przynajmniej jest u mnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:02, 09 lut 2024

Margo2 napisał(a)
Jeśli Ty, szczęśliwa emerytka nie masz możliwości popracowania w ogrodzie to co mają powiedzieć biedne żuczki pracujące?
Czytałam Twój wpis o emeryturze. Ja jeszcze musze chwilę poczekać, bo 4 lata, ale liczę na takie samo życie jak twoje. Mażę wręcz o tym, żeby nie musieć pędzić i muc wykorzystywać okienka pogodowe. Teraz musze brać urlop i ciągle mi tego urlopu brakuje. Pogoda z roku na rok chyba gorsza, bo albo pada, albo upał.
Teraz szukam okienka na cięcie żywopłotu. Chciałabym przynajmniej 4 dni bez deszczu

Nigdy nie miałam urlopu przewidzianego kodeksem pracy. Rozumiem jednak ból związany z tym, że jest zbyt krótki na wszystkie chciejstwa.
Na emeryturze tego wolnego czasu też nie ma w nadmiarze. Choć wydawałoby się, że jest inaczej. Codzienna krzątanina typu ogarnięcie zwierzyńca, zakupy, omiecenie przestrzeni domowej, przygotowanie posiłków zabiera sporo czasu. Spada też mocno wydajność i motywacja. Coraz częściej nawiedza mnie Kubusiowo Puchatkowe stwierdzenie: "Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce". To ciągła walka z wewnętrznym leniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:05, 09 lut 2024

Przedwiośnie u wrót.

mahonia

tawlina jarzębolistna

Gruszka_na_w... 15:16, 09 lut 2024

Jagody kamczackie też rozwinęły pąki. Czerwienią się młode przyrosty na miniaturowej kalinie.
Po prawej stronie widać kosodrzewinę Pumilio i wpływ niedoborów światła na jej łysienie. Jej dolne partie cieniują byliny.

Wyłażą z ziemi czosnki, narcyzy i tulipany.

W świetnej formie są rododendrony. Kwitnienie zapowiada się obficie, na liściach nie widać śladów niedoborów pokarmowych.

Moją ulubiona turzycą są tzw. ptasie łapki. Nie rozłazi się. Można ją ścinać albo nie. Nie tworzy rozłogów. Delikatna w wyglądzie.

Szczegóły wyglądają optymistycznie. Ogół jest jeszcze dosyć ponury w oglądzie.

Co jakiś czas robię porządki pod karmnikami. Wybieram zmoczone deszczem ziarno, które spadło na trawę. Wyrzuciłam je eksperymentalnie na zagonek w warzywniku. Wykiełkowało. jest szansa na zielony nawóz.

Anda 15:21, 09 lut 2024

Jednak rodki najlepiej wyglądają, gdy mają odpowiednią ilość wody. W zeszłym sezonie było dość dużo opadów , u ciebie chyba też?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 15:52, 09 lut 2024

Anda napisał(a)
Jednak rodki najlepiej wyglądają, gdy mają odpowiednią ilość wody. W zeszłym sezonie było dość dużo opadów , u ciebie chyba też?

One bardzo cierpią przy długotrwałych mrozach. Płytki system korzeniowy uniemożliwia im wtedy pobieranie składników pokarmowych. Wtedy na wiosnę trzeba je szybko dożywiać dolistnie. Tegoroczna jesień i zima były u mnie bardzo wilgotne. Mrozy nie trwały długo.

U mnie rodki rosną na podwyższonej rabacie, trochę pod okapem. Z dużej dawki wilgoci sa bardzo zadowolone.
Basieksp 19:20, 09 lut 2024

No ładnie ogród zaczyna się u Ciebie wybudzać u nas jeszcze trochę uśpiony, chociaż jutro weekend i dokładniej porozglądam po rabatach ale póki co u nas padał śnieg, myślę, że rano już go nie będzie, jest mokro i z prac ogrodowych chyba nic mi nie wyjdzie. Trudno, poczekam, może za tydzień?
TAR 20:19, 09 lut 2024

Haniu chetnie oddam nadmiar dzisiejszego sniegu i mrozik, mam juz serdecznie dosyc. Cieszylam sie z ostatnich wiatrow, bo troszke osuszylo a teraz znowu trawnik jak gąbka i kaluze. Troche kicha...
Gruszka_na_w... 20:47, 09 lut 2024

TAR napisał(a)
Haniu chetnie oddam nadmiar dzisiejszego sniegu i mrozik, mam juz serdecznie dosyc. Cieszylam sie z ostatnich wiatrow, bo troszke osuszylo a teraz znowu trawnik jak gąbka i kaluze. Troche kicha...

Mrozik przyjmę chętnie, a za śnieg podziękuję. U mnie też ciumka. Łączę się w bólu.
Magara 22:44, 09 lut 2024

Haniu, przedwiośnie u Ciebie pełną parą się pcha
U mnie morale ogrodowe trochę podtopione - wszystko mokre i ciumkające
Kilka dni mnie nie było ale jutro założę kalosze i ruszę na zwiady