Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 23:59, 11 lut 2024

Haniu, poproszę o przesłanie dobrej pogody Albo przynajmniej wysokich plusowych temperatur
U nas zimnica okrutna i mokro Niby parę stopni na plusie ale odczuwalna dużo niżej. No i pada - jak nie śnieg to deszcz
Gruszka_na_w... 09:45, 12 lut 2024

Pszczelarnia napisał(a)
Marzę o dniach bezdeszczowych, niebo może zostać ołowiaane.

Marzenia mamy podobne. U mnie wczoraj cały dzień padało. Dzisiaj mam ołowiane chmury.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:49, 12 lut 2024

Magara napisał(a)
Haniu, poproszę o przesłanie dobrej pogody Albo przynajmniej wysokich plusowych temperatur
U nas zimnica okrutna i mokro Niby parę stopni na plusie ale odczuwalna dużo niżej. No i pada - jak nie śnieg to deszcz

Do odpowiedniej pogody niestety nie mam dostępu. W ostatnim czasie bezdeszczowych godzin jest jak na lekarstwo. Mizeria. Nie wiem, czy mam się cieszyć, że pada deszcz, a nie śnieg. Glinie nie czyni to chyba różnicy. Temperatura jest jedynym optymistycznym elementem pogody.

Edit: Spieszyłam się dzisiaj z pracami domowymi, aby mieć czas na prace ogrodowe. Przed południem świeciło słoneczko. Kiedy o 12:30 wyszłam do ogrodu, to zaczęło padać i pada do tej pory.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
UrszulaB 16:39, 12 lut 2024

U mnie też plucha za oknem. Dziwny ten luty.

Ładny jest Twój ogrod. Dojrzały.
Gruszka_na_w... 16:55, 12 lut 2024

UrszulaB napisał(a)
U mnie też plucha za oknem. Dziwny ten luty.

Ładny jest Twój ogrod. Dojrzały.

Zimowe miesiące przestały się od jakiegoś czasu kojarzyć z zimą. Pogoda stała się bardzo nieprzewidywalna. Stare przyzwyczajenia trzeba chyba odłożyć do lamusa i dostosować się do tego, co mamy za oknem.
A wiesz, że dotąd nie myślałam o swoim ogrodzie, że jest dojrzały. Choć od czasu sadzenia w nim pierwszych roślin minęło 12 lat. Nie da się jednak ukryć, że wszystko bardzo podrosło. Najbardziej chyba mnie cieszy uzyskanie ogrodowej intymności. Bardzo mi doskwierała ta początkowa "patelnia" widoczna ze wszystkich okolicznych domów.
ewsyg 20:53, 12 lut 2024

Haniu, ja już chwile temu cięłam drzewa i krzewy. dzisiaj zauważyłam, że widać zielone w pakach czarnych porzeczek i malinach.Jutro jak pogoda i temperatura pozwoli, to będę pryskać preparatem olejowym.
Gruszka_na_w... 21:00, 12 lut 2024

ewsyg napisał(a)
Haniu, ja już chwile temu cięłam drzewa i krzewy. dzisiaj zauważyłam, że widać zielone w pakach czarnych porzeczek i malinach.Jutro jak pogoda i temperatura pozwoli, to będę pryskać preparatem olejowym.

Rozmawiałam dzisiaj o opryskach z Galgasią. Obie czekamy na bezdeszczowy dzień. Dzisiaj przycinałam hortensje Annabell. Wypuszczały już z pączków listki. Szok! Ranniki już kwitną.
W prognozach do końca lutego temperatury w okolicach 1o stopni. Początek marca ma być chłodniejszy.
ewsyg 21:03, 12 lut 2024

Haniu, chyba wszystko będzie o miesiąc wcześniej. Mnie to też szokuje.
Kordina 21:03, 12 lut 2024

Szukałam jakichś wiadomości o preparatach olejowych i znalazłam to, co wydaje się logiczne:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/862-choroby-i-szkodniki-grabow-grab-carpinus?page=18#post_8

Gruszka_na_w... 21:59, 12 lut 2024

Kordina napisał(a)
Szukałam jakichś wiadomości o preparatach olejowych i znalazłam to, co wydaje się logiczne:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/862-choroby-i-szkodniki-grabow-grab-carpinus?page=18#post_8

Olejowe preparaty najlepiej stosować, gdy nie ma ryzyka nocnych przymrozków, a temperatura w dzień przekracza 10 stopni. Empular (dawniej promanal) stosuję po opryskach grzybobójczych (miedzian, mocznik). Te można stosować, gdy temperatura jest powyżej 5 stopni.

Z opryskiem olejowym się nie spieszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies