Moje ulubione wątki związane są nie tylko z urodą ogrodu, ale nade wszystko z osobowością jego właściciela, umiejętnością przekazywania wiedzy i emocji. Te drugie są dla mnie też istotne.

Z pozaogrodowiskowych wątków najbardziej sobie cenię blog Makadamii- Podmiejski ogródek. Chciałam podlinkować, ale wyświetla mi się informacja o błędzie. Szkoda by było, gdyby ten blog miał zniknąć.
Edit: domena chyba nie została wykupiona (odnowiona) i blog jest już niedostępny, ale można znaleźć informacje na
Fb Makadamii Tam Asia też od 3 lat milczy. Szkoda.
Lekturę wątków na forum zaczęłam od ogrodów naturalistycznych
Miry
Ogrodowy spektakl trwa
Pszczółki
Pszczelarnia
Gabrieli
Ogród w budowie- nieustającej
Wspomnianej już Ani/ Małej Mi
Ogrodnik mimo woli
Vivy-(tu zgodzę się z Krysią, że bardzo motywuje do zaproszenia róż do ogrodu)
Kolorowy ogród na piasku
Syli/Sylwii
Ogród Sylwii od początku
Ciekawy był też wątek Anitki (Mój azyl na wichrowym wzgórzu), Iwonki (Wzgórze chaosu) i Madzi (Ogród z wilkiem). Dopiero w tym sezonie odkryłam, że Magda miała wątek w dziale projektowanie i dopiero przeczytanie go pozwoliło mi na zorientowanie się w tym, czym dysponuje Magda i dlaczego. Świetnie czytało się wątek Ursy, Makadamii, Mrokasi, Zany/Anulki, Romy, Makusi (udzielała się tam Toszka i dzięki temu można tam było znaleźć wiele cennych rad. Rewolucje ogrodowe najlepiej obrazuje wątek Asi/Margerytki 40.
Choć ogrody nowoczesne to nie moja bajka, to uwielbiałam podczytywać Typografię ogrodu Nawigatorki, Moją codzienność Oli, cytowaną przez Andę Makul, Siakową, Lawendowy zawrót głowy Joli.
Wiele jest pasjonujących wątków. Warto ich szukać.
~ Władysław Tatarkiewicz