Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ryska 22:29, 14 gru 2016

Wspieram duchowo.
Rytla 23:05, 14 gru 2016

Wszystko się we mnie gotuje, gdy czytam o podobnych sprawach. A nie da się odłączyć mediów, zabrac ruchomości, by im było na tyle źle mieszkać, że się wyniosą? a spłaty należności szukać na drodze sądowej, tak tylko pytam w naiwności własnej?
Sebek 23:19, 14 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Też kupowałeś w sklepie "Wszystko za 5 złotych? "

Nie
Sebek 23:23, 14 gru 2016

lojalna_ napisał(a)
Zima na bruk nie mozna. Zawsze przy umówie aneks i podpis najbliższej rodziny ze przygarnie swoich gdy płacić nie beda

Otóż to Uwielbiam polskie prawo...

Jako, że i mnie doktoryzują to dopowiem, że jeśli mieszkanie jest starsze niż 5 lat (chya) to do kosztów uzyskania przychodu możesz nie tylko wliczyć czynsze, ale także stopę amortyzacji mieszkania. Także przez n lat możesz nie placić do US podatku, który nie oszukujmy się - jest wysoki... No chyba, że masz ryczałt
Gruszka_na_w... 13:31, 15 gru 2016

Rytla, właściciel ma prawny obowiązek zapewnić lokatorowi dostęp do mediów nawet jeśli on nie płaci.Nie mam nawet prawa w trakcie trwania umowy przebywać w mieszkaniu bez zgody najemcy. W sumie w świetle tej ustawy mam tylko obowiązki bez praw. Powiem Ci, że olbrzymia większość wynajmujących żyje w błogiej nieświadomości o zapisach ustawy o ochronie praw lokatorów. Ja sądziłam, że dwie dorosłe strony mogą w umowie najmu decydować o tym, co oferują i czego żądają. Wszak nikt ich nie zmusza do podpisania umowy. Bardzo się myliłam.
Sebek, nie prowadzę najmu jako działalności gospodarczej. Podatek jest zryczałtowany. Mama jest w prywatnym domu opieki, bo potrzebuje 24-godzinnej opieki medyczno-opiekuńczej. Emerytura jest zbyt mała, aby pokryć koszty, więc brakująca kwota miała być uzyskana z najmu jej mieszkania.
Rysko, dziękuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basilikum 15:11, 15 gru 2016

Ojej Gruszko wsplczuje glupie takie prawo broniace tylko jednej strony. Mysle, ze warto od lokatora tez wziasc kaucje kilku miesieczna wlasnie na zabezpieczenie w takich przypadkach. U nas bez kaucji nikt nie wynajmie mieszkania
AgataP 16:45, 15 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jolu, niestety o istnieniu tej formy zawierania umowy wynajmu dowiedziałam się dwa miesiące za późno. Mój błąd. Płacę podatek, ale mam zwykłą umowę na czas określony. W owej umowie zawarłam warunek, że po 1 miesięcznej zwłoce w zapłacie mogę wypowiedzieć umowę. Ponieważ ustawa stanowi inaczej, obowiązują ustalenia ustawowe. Lokator może nie płacić 4 miesiące, a ja dopiero wtedy mogę wypowiedzieć umowę. Z każdej porażki trzeba wyciągać naukę- nie da się ukryć, że obcykałam się w ustawodastwie dotyczącym wynajmu. Włosy stanęły mi dęba, że prawo może być aż tak asymetryczne w przywilejach dla stron. Skąd my bierzemy takich "uzdolnionych" w tworzeniu prawa?
Agatko, mogę już po miesiącu od wysłania żądania zapłaty złożyć pozew do sądu, ale nie ukrywam, że pieniądze potrzebne są mi teraz, a nie za kilka lat. Młyny sprawiedliwości mielą dość wolno.

Gosiek, kciuki zawsze się przydadzą.

Pszczółko, trzeba szykować desant na Szwecję.

Gruszeczko wiem jak jest, ja już miałam wypłaconą transzę dla wykonawcy, nie dokończył roboty, a mnie ścigał bank bo wizytację chciał zrobić.
Z własnej kieszeni musiałam wyciągnąć pieniądze na okna w trybie natychmiastowym bo inaczej postawiono by mnie w stan natychmiastowej spłaty zaciągniętego kredytu.... nigdy więcej już dobrze że wybrnęłam z tego, ale co przeżyłam stresu to moje, dobrze że na dziecku się to nie odbiło bo byłam wtedy w ciąży z Zośką
Gruszka_na_w... 19:06, 15 gru 2016

Agatko, nie mów hop. Może Zośka wyrośnie na kogoś z solidnym batem na niesolidnych wykonawców.
Iza, za standardowe mieszkanie trudno brać 6 miesięczną kaucję. Brak byłoby chętnych do najmu. Wzięłam kaucję za 1 miesiąc.
Trudno- głupia byłam, muszę swoje odcierpieć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basilikum 19:30, 15 gru 2016

moze najemcom przed swietami uda sie uregulowac dlug. W mojej rodzinie jest zwyczaj by w wigilie nikomu nie byc nic dluznym
Gruszka_na_w... 20:00, 15 gru 2016

Iza, to chyba nie te czasy.
Mnie się w ogóle nie mieści w głowie, że można komuś nie zapłacić, jeśli się jest mu winnym.
Ale wychowywana byłam w czasach, kiedy człowiek bał się możliwości spalenia się ze wstydu. Dzisiaj już nie ma wstydu. Wziął się i zniknął.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies