Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:33, 07 lip 2024

ryska napisał(a)
Zaczęłam nadrabiać od chabra. Czy on nadal kwitnie? Bardzo ciekawa roślinka.

Nadal kwitnie i świetnie sobie radzi z suszą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 21:37, 07 lip 2024

Cóż za zbiory. Wow

Wszystko elegancko się prezentuje. Pełnia lata więc dużo kwiecia i kolorów Pomidorki idealne.
Iwonka 21:50, 07 lip 2024

Rabata frontowa robi wrażenie, świetnie ją skomponowałaś.
Rzeźby wyglądają jakby były od zawsze.
Szczególnie para przy ciurkadełku albo na fotce z oddalenia przy przewieszających trawach - mistrzostwo.
Impresjonistyczne ujęcia bardzo mi się podobają, te same kadry a jakby pędzlem malowane.
Fajna niespodzianka

Szkoda, że tyle owoców przemarzło. I ciekawa jestem dlaczego borówka ma u ciebie tak pod górkę.
Moje ponad 20 letnie krzewy wykopałałam przy remoncie drewutni na drugą działkę, w niełasce strasznej są a plony takie, że nie nadążamy we 4 zjadać. A jemy codziennie hurtowe ilości.

Gruszka_na_w... 21:54, 07 lip 2024

Makao napisał(a)
Cóż za zbiory. Wow

Wszystko elegancko się prezentuje. Pełnia lata więc dużo kwiecia i kolorów Pomidorki idealne.

Z pomidorami jest tak jak w tym przysłowiu o tym, żeby nie chwalić dnia przed zachodem słońca. Bywa tak, że wystarcza dwa dni jakiejś dziwnej pogody, żeby zaatakowała je zaraza. Póki co jest nieźle i oby tak było jak najdłużej, bo ogórki już zaatakowała jakaś grzybowa zaraza. Kwiatów i owoców mają sporo. mam nadzieję, że jeszcze trochę pociągną.

Wciąż się oswajam z tym dziwnym sezonem. Pełnej radości z pewnością nie daje. Trzeba zbierać po kropelce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:02, 07 lip 2024

Iwonka napisał(a)
Rabata frontowa robi wrażenie, świetnie ją skomponowałaś.
Rzeźby wyglądają jakby były od zawsze.
Szczególnie para przy ciurkadełku albo na fotce z oddalenia przy przewieszających trawach - mistrzostwo.
Impresjonistyczne ujęcia bardzo mi się podobają, te same kadry a jakby pędzlem malowane.
Fajna niespodzianka

Szkoda, że tyle owoców przemarzło. I ciekawa jestem dlaczego borówka ma u ciebie tak pod górkę.
Moje ponad 20 letnie krzewy wykopałałam przy remoncie drewutni na drugą działkę, w niełasce strasznej są a plony takie, że nie nadążamy we 4 zjadać. A jemy codziennie hurtowe ilości.

Cieszą mnie te frontowe rabaty, bo nie wymagają w sezonie nawet kancikowania. Po wycięciu jałowców odpadło najbardziej upierdliwe cięcie z drabiny. Zostało tylko przycięcie róż po pierwszym kwitnieniu.

Co do borówek- gleba u mnie jest zasadowa i ciężka. Borówka lubi bardzo kwaśną i raczej lekką. Wymaga sporych dawek wilgoci. W Małopolsce w tym sezonie było sporo deszczu, stąd obfite plony.
Kiedy kilka lat temu sadziłam borówki, to spore dołki wypełniałam kwaśnym torfem, sosnowym igliwiem i korą, rozluźniałam piaskiem. Po dwóch sezonach glina wchłonęła całe to misternie przygotowane stanowisko i wylazła na wierzch. W okresach suszy nie bardzo chce mi się lać pod te borówki hektolitry wody, stąd też te mizerne plony. Za to agrest miałam przepyszny.
Makao 09:30, 08 lip 2024

To prawda. Z pomidorami nigdy nie wiadomo. Ja co sezon trzęsę portkami. Jak zaczynają czerwienić się to lekka ulga przychodzi

U mnie też gleba zasadowa ale przepuszczalna. Zakwaszamy co chwila i podlewać też musimy jak sucho. W tym sezonie mamy urodzaj jak nigdy ale zauważyliśmy że gdy jest tyle owoców to krzak nie wypuszcza wcale liści. Wiedziałaś o tym?
Byłam ostatnio u znajomej i jej rodzice mają sporo krzaków borówek i u nich też tak się dzieje. Dla mnie to zaskoczenie ale krzaki oblepione są owocami
TAR 11:50, 08 lip 2024

Warzywnik robi na mnie duze wrazenie. Ilosc zbiorow do pozazdroszczenia
Gruszka_na_w... 13:18, 08 lip 2024

Makao napisał(a)
To prawda. Z pomidorami nigdy nie wiadomo. Ja co sezon trzęsę portkami. Jak zaczynają czerwienić się to lekka ulga przychodzi

U mnie też gleba zasadowa ale przepuszczalna. Zakwaszamy co chwila i podlewać też musimy jak sucho. W tym sezonie mamy urodzaj jak nigdy ale zauważyliśmy że gdy jest tyle owoców to krzak nie wypuszcza wcale liści. Wiedziałaś o tym?
Byłam ostatnio u znajomej i jej rodzice mają sporo krzaków borówek i u nich też tak się dzieje. Dla mnie to zaskoczenie ale krzaki oblepione są owocami

Pomidorowe emocje mamy takie same.
Borówki sobie odpuściłam. W tym sezonie faktycznie mają mniej liści, ale obstawiam, że to wina przymrozków. Być może borówki nie wypuszczają drugich listków po utracie tych pierwszych.
Gruszka_na_w... 13:20, 08 lip 2024

TAR napisał(a)
Warzywnik robi na mnie duze wrazenie. Ilosc zbiorow do pozazdroszczenia

Warzywnik dziękuje za słowa uznania. Zbiorów jest akuratnie na potrzeby dwóch osób. Czasem coś skapnie pacholętom.
Gruszka_na_w... 12:29, 09 lip 2024

Smutny dzień. Mistrz odszedł. Był z tych, których nie da się zastąpić. Ehhh...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies