Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 21:37, 14 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Opady były obfite. Szkód nie poczyniły poza pewnym dyskomfortem związanym z potężną kałużą na drodze.
Wkurzyłam się jedynie z powodu głupoty ludzkiej. Od paru lat sąsiad ma problem z wydolnością swojej oczyszczalni biologicznej. Ona z założenia nie ma drenażu rozsączającego, a tzw. szarą wodę powinno się odprowadzać do oczka, studni lub podziemnego zbiornika. Po co jednak instalować jakieś dziwne wynalazki, skoro można sprytnie ukryć w żywopłocie tujowym węże, które tę wodę wylewają za płot lub tuż przy płocie granicznym. Tuje już mu zaczęły podsychać. A wczoraj sąsiad poszedł na całość. Wylał na drogę osady (śmierdzące i gęste) ze swojej oczyszczalni. Wezwałam straż miejską i zamierzam dochodzić zastosowania się sąsiadów do prawa, które zakazuje odprowadzania wód opadowych z wybetonowanych podjazdów na drogę gruntową bez kanalizacji burzowej. Zrobienie wzdłuż bramy wjazdowej kratki odprowadzającej wodę do studzienek chłonnych kosztuje mniej niż 500 złotych. To jakiś ułamek kosztów betonowania kilkudziesięciometrowych podjazdów. Nie pojmuję, czemu się ich nie instaluje.

I bardzo dobrze zrobilas, ludziom w glowach juz niezle sie przewalilo. Jak ma byc dobrze jak zawsze trafi sie jakis tłuk majacy w nosie wszystko i wszystkich poza wlasnym widzimisie.
Gruszka_na_w... 21:37, 14 lip 2024

Ze względu na zaburzenia w cyklu kwitnienia wielu roślin, na rabatach powstają czasem dziwne kompozycje.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 21:37, 14 lip 2024

A obrazki piekne, kocham werbeny. Moj mezus prawie wszystkie siewki wyplewil myslac ze chwast ale jedna sadzonka przezyla i cieszy oko.
Gruszka_na_w... 21:45, 14 lip 2024

TAR napisał(a)

I bardzo dobrze zrobilas, ludziom w glowach juz niezle sie przewalilo. Jak ma byc dobrze jak zawsze trafi sie jakis tłuk majacy w nosie wszystko i wszystkich poza wlasnym widzimisie.

Nie wiem, czy mi się wydaje, czy też to mój pech, ale jakoś ostatnio coraz częściej natykam się na tych walniętych worem. Dzisiaj 2 godziny hamakowania łączyłam ze zgrzytaniem zębami, bo sąsiadce zachciało się słuchać jakiegoś komercyjnego radia na cały regulator. Widać miała problem z zaakceptowaniem ciszy, bo dziecko wyjechało, a mąż w pracy. Ani na kogo nawrzeszczeć, ani się pokłócić. Ludzie są dziwni...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgaBoso 21:48, 14 lip 2024

Cudny ten przegorzan, pierwszy raz widzę.
TAR 21:51, 14 lip 2024

Moja chyba wrocila z wakacji w Turcji i przywiozla jakis ich jeczacy chłam muzyczny typu turkye polo. I od tygodnia rani uszy wszystkich. Tez mamy dosyc walnietej. Dzis przynajmniej zrobila parawan jak sie opalala i "basenowala", bo wczesniej wdzieki pokazywala kazdemu kto przechodzil droga. Dziwna forma ekshibicjonizmu tylko zeby bylo jeszcze na co popatrzec

Tak wiec rozumiem twoja frustracje.
Narsilia 21:55, 14 lip 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Ja też pierwszy raz widzę a robi wrażenie i piękne kadry foto
Gruszka_na_w... 21:59, 14 lip 2024

TAR napisał(a)
A obrazki piekne, kocham werbeny. Moj mezus prawie wszystkie siewki wyplewil myslac ze chwast ale jedna sadzonka przezyla i cieszy oko.

Najwięcej werben mam z wieloletnich sadzonek. Odradzają się z pozostawionych w ziemi kikutków. Młodych siewek też jest trochę, choć nieco mnie to dziwi, bo staram się werbenę ścinać przed zawiązaniem nasion.
Dobrze, że mam sporo hortensji. Bylin kwitnących w drugiej części lata mam niewiele, to choć one wprowadzają jakieś urozmaicenie.

Gruszka_na_w... 22:06, 14 lip 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Urodę ma niestety krótkotrwałą. Bardzo się wysiewa, dlatego trzeba pilnować ścinania tuż po fazie uzyskania niebieskawych odcieni główki. Rośnie dosyć wysoko (1.5-1.8 m), a dolne partie ma niezbyt urokliwe. Trzeba go wciskać gdzieś na tyły. U mnie zwykle przycinam go do ziemi zaraz po kwitnieniu. Cierpliwi mogą zostawiać go na zimę jako pokarm dla ptaszarni, ale trzeba się liczyć ze srylionami siewek.

Gruszka_na_w... 22:09, 14 lip 2024

Narsilia napisał(a)

Ja też pierwszy raz widzę a robi wrażenie i piękne kadry foto

Kiedyś uprawiałam ROD-owską działkę. Przegorzany były pamiątką po poprzednich właścicielach. Kiedy zakładałam ogród przeniosłam parę kłączy i powsadzałam w roli zapchajdziur. Strategicznych funkcji nie pełnią, ale są jakimś urozmaiceniem. Łatwiej je kontrolować niż czosnki główkowate.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies