Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Napia 19:38, 02 lip 2024

Pozdrawiam, Haniu!
Ogród piękny jak zawsze, ale warzywnik imponujący Jestem pełna podziwu.

Nigdy nie dodawałam ostrych papryczek do kiszonych ogórków, a ostre lubimy, więc w tym roku kilka słoiczków zostanie wzbogaconych o papryczki
Gruszka_na_w... 20:31, 02 lip 2024

Napia napisał(a)
Pozdrawiam, Haniu!
Ogród piękny jak zawsze, ale warzywnik imponujący Jestem pełna podziwu.

Nigdy nie dodawałam ostrych papryczek do kiszonych ogórków, a ostre lubimy, więc w tym roku kilka słoiczków zostanie wzbogaconych o papryczki

Agnieszko, jakże miło Cię widzieć po długiej nieobecności. Co za niespodzianka.
Dziękuję za miłe słowa.
Ostrej papryczki wystarczy kilkumilimetrowy plasterek. Jeden strączek wystarcza na kilkanaście słoików. Ponoć jej dodatek ma wpływ na jędrność ogórków (w żadnym słoiczku nie miałam miękkich ogórków czy też pustych w środku). Ogórkowa woda ma lekko ostrą nutkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:06, 02 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzisiaj o 20 stopni mniej niż ostatnio. Wczoraj wieczorem trochę popadało. Półtora kilo wysianej fasoli budzi respekt. Zbiory z pewnością wystarczą na długo.

Haniu, półtora kilo było zebranych ziaren bobu, nie wysianej fasoli Mam skrzynie warzywne, nie hektary
U nas też 20 stopni mniej i leje. Od piątej rano non stop... Niby dobrze bo deszcz potrzebny. Ale u nas to przestój w budowie płotu. No i na rabatach wszystko leży, nawet nie ma jak wyjść, żeby coś zrobić.
Magleska 23:07, 02 lip 2024

Haniu

Nigdy nie robiłam kiszonej cukini ....hmm ciekawe czy by mi smakowała z reguły robię w takiej zalewie curry na słodkawo z octem

u mnie teraz przetwarzanie borówek i agrestu -dżemiki ,kompoty i mrożenie . Ogórków jeszcze nie mam ,ale jakieś rosną... powoli z warzyw zbieram cukinię i zaczęłam fasolkę szparagową

Marchew w końcu po 4 sianiu wschodzi ,a pietruszki ani widu ani słychu

Też już większość róż przycięłam

Buziaki

ps ogrodowe fotki jak zawsze śliczne
Magara 23:10, 02 lip 2024

Matko, kiedy Wy siałyście tą fasolkę, że już zbieracie ???
TAR 23:31, 02 lip 2024

Ogorki lubie najbardziej w zalewie miodowo musztardowej. Do czesci tez dodajemy papryczki. Do zwyklych konserwowych rowniez ale nie do wszystkich. Konserwowe robimy na winno slodko. A z kiszonek to tylko kapuste toleruje, taka swojska od mamy robi na stary sposob tak jak babcia i dziadek. Luby uwielbia ogory kiszone i papryczki w zalewie
Gruszka_na_w... 12:42, 03 lip 2024

Magara napisał(a)
Matko, kiedy Wy siałyście tą fasolkę, że już zbieracie ???

Pod koniec kwietnia. A ogórki w pierwszych dniach maja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:46, 03 lip 2024

Magleska napisał(a)
Haniu

Nigdy nie robiłam kiszonej cukini ....hmm ciekawe czy by mi smakowała z reguły robię w takiej zalewie curry na słodkawo z octem

u mnie teraz przetwarzanie borówek i agrestu -dżemiki ,kompoty i mrożenie . Ogórków jeszcze nie mam ,ale jakieś rosną... powoli z warzyw zbieram cukinię i zaczęłam fasolkę szparagową

Marchew w końcu po 4 sianiu wschodzi ,a pietruszki ani widu ani słychu

Pietruszka i marchewka rosną u mnie najsłabiej. Coś tam jest, ale bez szału.
Kiszona cukinia smakuje tak samo jak ogórki, ale jest bardziej miękka.
Agrestu mam jeden krzaczek. Starczyło na tyle, że można było podjadać owoce podczas kilku seansów filmowych. Do borówek straciłam serce. W ciągu roku glina pochłonęła przygotowywane misternie stanowisko dla kwaśnolubnych. Owoców jest kilka.
Gruszka_na_w... 12:47, 03 lip 2024

TAR napisał(a)
Ogorki lubie najbardziej w zalewie miodowo musztardowej. Do czesci tez dodajemy papryczki. Do zwyklych konserwowych rowniez ale nie do wszystkich. Konserwowe robimy na winno slodko. A z kiszonek to tylko kapuste toleruje, taka swojska od mamy robi na stary sposob tak jak babcia i dziadek. Luby uwielbia ogory kiszone i papryczki w zalewie

Za konserwowanymi przetworami nie przepadamy. Preferujemy kiszonki.
darkowa 21:51, 06 lip 2024

Haniu a gdzież zniknęłaś??
Czytam i podglądam , i brakuje Cię

całusy