Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 09:57, 29 sie 2024

Basieksp napisał(a)
Gdyby nie astry, nic nie wskazywałoby na schyłek sezonu u Ciebie soczyście i sporo kolorów u Ciebie pięknie Twój ogród wygląda ale przed zbliżającą się jesienią nie uciekniemy, tyko niech upały się skończą, bo szybko wszystko zacznie przekwitać, usychać przy takiej pogodzie. Żurawie u nas też już się zbierają, do odlotu. Widziałam też duzo jaskółek na drutach energetycznych, też pewnie się zbierają.

Oznak schyłku sezonu z każdym dniem jest więcej, ale jakoś mnie to nie martwi. Lubię jesień.
Jaskółek u nas coraz mniej. rzadko je widuję. Tradycyjne miejsca ich bytowania zanikają (obory, stajnie, chlewiki). Domy są szczelnie ocieplone. Trudno im budować gniazda.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:58, 29 sie 2024

Makao napisał(a)
No piękne widoki
I jakie wszystko soczyście zielone. Nie widać u Ciebie oznak jesieni.

Widać, widać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 10:19, 29 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jeśli wsadzisz drzewka teraz, do listopada, to jest szansa na pierwsze owoce za rok (wiśni). Na te większe owoce poczekamy 2=3 lata. Ale sadzisz też krzewy, więc też będą za rok owocować.

Ta brzózka świetnie przesłani dom za płotem, a róże sobie cenię, bo kwitną w półcieniu.
Wczoraj nieco kancikowałam. Ziemia jest wilgotna, jedynie pod drzewami zamieniła się w skałę. Ślimory i panoszące się choroby grzybowe wskazują jednak, że jesień czai się u wrót. Tylko te temperatury.. Byle do wtorku.

Nie wsadzę teraz bo jeszcze roboty ziemne nie skończone.
No i u mnie skała! Chyba muszę kupić kilof jednak...
TAR 11:37, 29 sie 2024

I u nas zurawie glosno krzycza i sie zbieraja. Przedwczoraj widzialam odlatujaca pierwsza grupe. Zal mi zawsze kiedy juz bociany znikaja a potem zurawie. W ogrodzie slychac jesienne ptaki swiergot sikor i dzieciolow. Najbardziej charakterystyczne.

Ale astry tylko rozkrzewione kwitna. One letnie. Te jesienne jeszcze w blokach startowych.
Nie lubie ani jesieni a juz tym bardziej zimy. Chce maj.
Patrycja_KG_Lu 12:36, 29 sie 2024

Juzia napisał(a)

A to lata poczekamy

Niekoniecznie. Sadzona jesienią jabłonka dała mi tym roku jedno jabłko. Przynajmniej spróbować można
Juzia 13:29, 29 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Niekoniecznie. Sadzona jesienią jabłonka dała mi tym roku jedno jabłko. Przynajmniej spróbować można

Ale ja nie mam jeszcze gdzie sadzić! O to chodzi
Magara 22:55, 30 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A zauważyłaś, że w tym sezonie na forum nie było fotek z tymi czosnkami. Chyba w większości ogrodów poszły do redukcji. U mnie żaden nie zakwitł, choć jeszcze trochę szczypiorów błąka się gdzieś w bylinowych chaszczach.

Nie zauważyłam, ale jak napisałaś, co napisałaś to potwierdzam
Haniu, trzymam kciuki za pogodę. Jeszcze tydzień upałów u nas w prognozach. Wrzesień i 30 na plusie
Agatorek 23:40, 30 sie 2024

U nas też upały, już mam dość ich trochę .
Aktualne fotki piękne . O dziwo, wszystko wygląda bardzo soczyście

Rozchodniki mają cudowny kolor ❤️
nicol21 00:23, 31 sie 2024

Ależ bogactwo w ogrodzie!!! Pięknie jest.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
antracyt 09:54, 31 sie 2024

Znowu oczy napasłam
U mnie też już astry zaczynają. Twoja końcówka lata jedna dużo bardziej letnia