Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Tess 14:04, 15 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie wkurzają takie sytuacje, w których sami przyczyniamy się do kumulacji niebezpiecznych zjawisk, lokalnie; z powodu "widzimisie".

Mnie też. I zgadzam się z Tobą w 100%, że przepisy tzw. "środowiskowe" to my mamy wręcz wyśrubowane, jednak nikt, dosłownie nikt ich nie przestrzega, ale - co bardziej niebezpieczne i wkurzające - nikt ich nie egzekwuje.
Ciekawa jestem, co usłyszysz w starostwie, jak poruszysz problem betonowych zjazdów.
darkowa 14:10, 15 wrz 2024

Dzień dobry Haniu

Bardzo współczuje zalania i powstałych szkód.
Niestety od wczoraj nie pijemy naszej wody ze studni , bo leci zażółcona.
Dodam ,że mamy studnię głębinową, a mimo
wszystko wody gruntowe gdzieś podsiąkły.
No nic, trzeba poprawić i tyle

Ale ja z innym pytaniem
Jak usłyszałam, że tama w Międzygórzu przelewa, to pomyślałam o Ewie Pszczółce czy u niej wszystko w porządku.
O ile kojarzę to chyba masz z nią kontakt.

Gruszka_na_w... 15:13, 15 wrz 2024

Polon napisał(a)
Studnie chłonne na pewno rozwiązałyby problem kałuż i rozlewisk na drodze, choć wiele zależy od warunków gruntowo - wodnych.
No temat - rzeka, bardzo złożony, a rozwiązania często kosztowne.
Może przynajmniej jest nadzieja, że po obecnych doświadczeniach łatwiej będzie dogadać się z sąsiadami w sprawach koniecznych działań i inwestycji.
No i oby więcej strat w roślinach nie było, bo to i koszty ale przede wszystkim praca i czas temu poświęcony

Budowa studni chłonnej w zestawieniu z całkowitym kosztem betonowania 100 m2 i więcej powierzchni to znikomy procent wydatków.
Obyłam wizję lokalna na zapłociu. Dziwnym trafem tam, gdzie spływa woda z podjazdu sąsiada powalone jest kolejne drzewo- 10-letni okaz jarząba szwedzkiego. Rośnie za płotem w tej samej linii co pochylona śliwa wiśniowa.
Tam nie ma specjalnie z kim rozmawiać. Kiedy sąsiad betonował swój teren, na moje pytanie, dlaczego nie robi odpływu liniowego odpowiedział, że ja się czepiam i nic mi się nie podoba. Tyle w tym temacie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 15:15, 15 wrz 2024

Haniu myślę o Was cały czas, Dziewczyny z południa Polski.

W sprawie zalewania przez sąsiadów- pisz twardo do burmistrza, wójta czy starosty, oni mają obowiązek wyegzekwować od mieszkańców zagospodarowanie deszczowki itp... nawet nie na etapie budowy. Tylko ogólnie, w każdej sytuacji. Spływ wody musi być do wewnątrz. Sama to dobrze wiesz zresztą....

Judith 15:17, 15 wrz 2024

Tess napisał(a)

Mnie też. I zgadzam się z Tobą w 100%, że przepisy tzw. "środowiskowe" to my mamy wręcz wyśrubowane, jednak nikt, dosłownie nikt ich nie przestrzega, ale - co bardziej niebezpieczne i wkurzające - nikt ich nie egzekwuje.
Ciekawa jestem, co usłyszysz w starostwie, jak poruszysz problem betonowych zjazdów.

Tess, nawet tu na forum toczą się tu i ówdzie dyskusje i padają podpowiedzi, jak ominąć te przepisy...
Judith 15:20, 15 wrz 2024

Moja studnia chłonna zbierająca wodę z 200 m2 dachu przelała się dopiero w czwartej dobie. Gdyby każdy podjazd miał z obu stron odwodnienia liniowego studnie chłonne, to problemu by nie było. Tak mi wychodzi z wnioskowania na podstawie faktów.

Słowo wyjaśnienia na wszelki wypadek: ja się z Tobą całkowicie zgadzam w kwestii odpływów liniowych.
Ja jedynie twierdzę, ze przy tej skali opadów indywidualne działania mogą nie wystarczyć.
Gruszka_na_w... 15:49, 15 wrz 2024

Judith napisał(a)

Słowo wyjaśnienia na wszelki wypadek: ja się z Tobą całkowicie zgadzam w kwestii odpływów liniowych.
Ja jedynie twierdzę, ze przy tej skali opadów indywidualne działania mogą nie wystarczyć.

Obliczyłam, że studnie przy odpływach liniowych zebrałyby przy opadach rzędu 300l na m2 ponad połowę wody. Z tą druga połową spokojnie poradziłaby sobie nieutwardzona powierzchnia. Takie opady są rzadkie. Przy normalnych burzach i typowych opadach czy topnieniu śniegu problemu by w ogóle nie było.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 16:04, 15 wrz 2024

W naszej gminie kazdy nowo budowany dom w mojej okolicy ma obowiazek zrobienia studni chłonnej dla opadow z dachu i podjazdu, bez tego zaden projekt nie jest przepuszczany i potem odbierany budynek.
Ja mam taka studnie 10 m3
Judith 16:06, 15 wrz 2024

Takie opady są rzadkie. Przy normalnych burzach i typowych opadach czy topnieniu śniegu problemu by w ogóle nie było.

Dokladnie tak
Gruszka_na_w... 16:13, 15 wrz 2024

Judith napisał(a)

Tess, nawet tu na forum toczą się tu i ówdzie dyskusje i padają podpowiedzi, jak ominąć te przepisy...

Ciśnienie mi się podnosi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies