Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Juzia 12:40, 05 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bardzo rozsądne podejście. Obserwacja gleby o różnych porach roku ułatwi późniejsze nasadzenia. Mnie bardzo zaskoczyła zdolność gliny do długiego przetrzymywania wilgoci oraz to, że podczas suszy nie da się w nią wbić pazurków. Olbrzymim jej plusem jest żyzność. Wsadzało się rośliny do dołków bez żadnych dodatków i rosło wszystko jak na drożdżach. Tego Ci życzę w nowym ogrodzie.
Zakup traktorka to świetny pomysł. Przy dużym areale każdy sprzęt ułatwiający pracę jest na wagę złota.

Dziękuję Haniu!
Będzie rosło! Nie ma wyjścia!

A co do rozchodników... to moje NN dostane w prezencie też rosły najlepiej przez 10 lat. Inne które dokupiłam były marne cały czas. No a w tym roku jakaś plaga dopadła
Gruszka_na_w... 12:49, 05 paź 2024

Wafel napisał(a)
Są źródła naukowe, nawet tam podane w tym artykule czasopisma medyczne. Wiedzy trzeba szukać w źródłach naukowych, badawczych. Dobrze, że ten link zamieściłaś.

Nie ukrywam, że wciąż mnie zadziwia podatność ludzi na różniste mądrości szerzące się w necie, którym zawsze towarzyszy informacja, że bądź to są ukrywane przez rządy, bądź przez korporacje Big Farma, bądź też łapę położył na tym Bill Gates. Serce mi krwawi, kiedy z takimi opiniami utożsamiają się ludzie, którym nie można zarzucić braku wykształcenia czy zaburzeń w posługiwaniu się rozumem. Każda próba tłumaczenia i odwoływania się do racjonalnych i naukowych argumentów napotyka na "ścianę".
Pracowałam przez lata z małymi dziećmi. Na jednej z lekcji informatyki poprosiłam je o wpisanie w wyszukiwarkę pytania, czy Ziemia jest płaska. Dzieci były zszokowane ilością stron z linkami potwierdzającymi tę tezę. Ręce opadają i wiara w homo sapiens jest mocno nadszarpnięta.
Zaznaczę, że nie mam nic do stosowania ziół w leczeniu różnych przypadłości pod warunkiem, że korzysta się z surowców ze sprawdzonego źródła. Nie umiem jednak zaakceptować wykorzystania w leczeniu takich wynalazków jak zęby i pazury tygrysa, maści z konia czy jakieś proszki z rogów. I nie ma dla mnie znaczenia, czy jest to wynalazek starożytnych Chińczyków, mnichów z Tybetu czy innych ludów na wymarciu. Nie przemawia do mnie również homeopatia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:52, 05 paź 2024

Juzia napisał(a)

Dziękuję Haniu!
Będzie rosło! Nie ma wyjścia!

A co do rozchodników... to moje NN dostane w prezencie też rosły najlepiej przez 10 lat. Inne które dokupiłam były marne cały czas. No a w tym roku jakaś plaga dopadła

Czytałam u Ciebie, że Mazan zdiagnozował przyczynę. Z moich obserwacji wynika, że te nowe generacje starych odmian są jakieś takie bardziej rachityczne. Babranie w genach w przypadku roślin i zwierząt chyba nie zawsze przynosi efekt jakiego oczekujemy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:55, 05 paź 2024

Juzia napisał(a)

Najgorsza (w sensie najwięcej) glina jest w miejscu warzywnika Ale zanim tam zacznę działać z warzywami to czasu jeszcze sporo minie. Zdążę przez ten czas trochę poprawić strukturę gleby. Mam nadzieję

U mnie sprawdziło się wysiewanie gorczycy. Ziemia w warzywniku wciąż jest jednak mocno gliniasta. Nie sprzyja to jedynie marchewce i pietruszce. Inne warzywa rosną znakomicie.
Juzia 13:01, 05 paź 2024

U mnie sprawdziło się wysiewanie gorczycy. Ziemia w warzywniku wciąż jest jednak mocno gliniasta. Nie sprzyja to jedynie marchewce i pietruszce. Inne warzywa rosną znakomicie.

To dobra wiadomość!
Marchewce i pietruszce zrobię podwyższone skrzynki z bardziej przepuszczalną glebą

Gorczycę będę siała dopiero wiosną...razem z facelią i łubinem.
Teraz na zimę idę w żyto
Gruszka_na_w... 13:07, 05 paź 2024

Juzia napisał(a)

Teraz na zimę idę w żyto

Wybór idealny.
Gruszka_na_w... 13:11, 05 paź 2024

Wafel napisał(a)

Dzisiaj zatrzymałam się na parkingu pod sklepem przed szpalerem grabów, chyba pod wpływem tych twoich przez chwilę siedziałam w samochodzie, żeby je sobie pooglądać, nawet nie wiem kiedy one tak szybko urosły, są bardzo ładne, zgrabne, liście faktycznie jeszcze teraz pięknie zielone, lubię ich kształt.

Te moje rosną od 10 lat. Mają wg mnie idealny pokrój atrakcyjny również w okresie bezlistnym. Nigdy nie mogłam zrozumieć, czemu tak wiele ogrodniczek przycina je drastycznie w "igiełki". Moim zdanie to zupełnie zbędny zabieg.
Wafel 13:12, 05 paź 2024

Dobrze Haniu piszesz o tej ludzkiej podatności na przyjmowanie wiedzy z sieci bezrefleksyjnie... Media potrafią zrobić ludziom wodę z mózgu, zwłaszcza jak ktoś się uczepi jednego źródła. No ale, zdobywanie wiedzy wymaga wysiłku, a młode pokolenie chce wszystko na tacy i najlepiej bez pracy, bez nadmiernego przemęczania się
Wafel 13:13, 05 paź 2024

Te moje rosną od 10 lat. Mają wg mnie idealny pokrój atrakcyjny również w okresie bezlistnym. Nigdy nie mogłam zrozumieć, czemu tak wiele ogrodniczek przycina je drastycznie w "igiełki". Moim zdanie to zupełnie zbędny zabieg.

Racja, są piękne w swoim naturalnym pokroju
TAR 19:43, 05 paź 2024

Od Madzi z Wilkiem dostalam w zeszlym roku rozchodniki, wlasnie takie zwykle no name. Posadzilam po 1 szt. w dolek. W tym roku sa obledne, podobne do Twoich, wielkie sztywne jak kalafiory mutanty. Musi to byc to samo rozdanie gatunkowe