Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mary 23:27, 06 paź 2024

Polon napisał(a)
Mocno filozoficzne zrobiły się te dyskusje
Dorzucę coś ze swojej strony - niedawno oglądałam film dokumentalny o eksperymencie z 1991 roku ze światem pod kopułą (biosphere 2). O szczegółach można sobie poczytać. Wynik eksperymentu wg mnie bardzo dobitnie pokazał jak niewiele wiemy o „konstrukcji” świata, obiegu CO2 w przyrodzie, organizmach i ich funkcjach. Naukowcy badają, jedni lepiej inni gorzej, ale pomimo najszczerszych chęci i skomplikowanych analiz, mogą się mylić. Jednakże idąc tylko znaną drogą nie odkryje się nowej, może lepszej drogi. Tylko „szalone” teorie mają szansę otworzyć nowe drzwi.

Konflikt - dla jednego wymiana zdań jest twórcza i rozwijająca, dla innego nieprzyjemna, agresywna. Kiedyś unikania „konfliktu” nie rozumiałam, bo dla mnie jest właśnie rozwijający, miałam jednak to szczęście, że ktoś, umownie zwany „unikający” wyjaśnił mi jak się czuje w takiej sytuacji.

Wymiana poglądów jest dla mnie szansą na zrozumienie innego stanowiska, wiem już jednak, że nie wszyscy tak mają i po prostu nie chcą rozmawiać, nie chcą przekonywać ani tłumaczyć się ze swoich opinii czy przemyśleń. Jak już to rozumiem, to łatwiej mi to uszanować

Zgadzam się, że "szalone" teorie są potrzebne. Nie stoi to dla mnie w sprzeczności z zaufaniem do nauki. Stawiamy szaloną tezę i próbujemy sprawdzić co by było gdyby. To podejście naukowe.
Negowanie nauki co do zasady i uleganie alternatywnym i spiskowym teoriom to coś zupełnie innego i tu jest problem.
Margo2 23:58, 06 paź 2024

Spędziłam 2 godziny czytając, o różnych teoriach opiniach i tym podobnych sprawach.
Uwielbiam dyskusje, ale wiem jak trudno dyskutuje sie tylko pisząc.
Najlepiej robić to na żywo, bo wtedy wszystkie zmysły są zaangażowane.
Tom głosu, mimika. To też oddaje jaki ktoś ma stosunek do drugiej osoby.
Czytając trudno czasem wyczuć intencje drugiej osoby, co może prowadzić do konfliktów.

A tak poza tym Haniu ogród masz przepiękny. Widać pierwsze oznaki jesieni, ale ja lubię jesień.
Juzia 07:31, 07 paź 2024

Mary napisał(a)

Negowanie nauki co do zasady i uleganie alternatywnym i spiskowym teoriom to coś zupełnie innego i tu jest problem.

Problem jest tylko wtedy jeśli się nie szanuje tego, że ktoś ma inne zdanie.
I skąd od razu te "spiskowe"?

Makao 07:49, 07 paź 2024

Mary napisał(a)

Z tego co napisałaś wynikałoby, że wszytkie teorie zostały wymyślone przez ludzi, którzy z zasady nie ufali nauce. To co Ci ludzie robili na różnych uniwerystetach, skoro nie ufali nauce?
Poddaję się. Moje doświadczenie edukacyjne jest inne. To dla mnie jakaś alternatywna wizja rzeczywistości.

Teorii histerii kobiety komentować już nawet mi się nie chce.

Kompletnie nie zrozumiałaś tego co pisałam i do czego zmierzałam.
Wszystko nie tak. Może już za późna pora była by takie tematy poruszać.
Wszystkie teorie mają początek w faktach i obserwacjach. To te fakty doprowadziły ludzkość do konstruowania teorii.
Ale żeby jakąś teorię skonstruować potrzebne jest badanie/obserwacja danego tematu.
Tylko że wczoraj to moim zamiarem nie było poruszanie tematu teorii tych wielkich popartych pracami na wielkich uczelniach .

Chodziło mi o bardziej przyziemne sprawy.
Uważam, że oprócz tych wielkich teorii naukowych, spiskowych itp są też takie nasze małe teorie, o których prac nie pisano a które wynikają z doświadczeń i obserwacji zwykłego człowieka np. że jaskółki latające nisko ziemii zapowiadają deszcz lub że jeśli na kałuży podczas opadu robią się duże bąble to oznacza że będzie długo padać lub że cięcie róż jesienią działa tak samo ja wiosną tylko problem ogarnięty szybciej albo że cięcie hortensji Primę White ogranicza jej kwitnienie. To ostatnie to przecież sama wywnioskowałaś i postawiłaś swoją hipotezę która po obserwacji przeszła w teorię że nie należę jej ciąć .

Czyż takie nasze małe teorie nie są ważne?
I nie potrzebują wielkich prac naukowych a o takie dowody co chwila ktoś pyta jeśli zauważy coś co jest sprzeczne z jego opinią.

I od samego początku o to mi chodziło że nie wszystko potrzebuje naukowego wyjaśnienia bo czasem wystarczą nasze własne obserwacje.

Jeśli choć jedna osoba zrozumiała o co mi chodzi to super bo chyba trudno mi wyjaśnić moją filozofię naukowcom
Wafel 09:02, 07 paź 2024

Ania jest też Wielka Teoria Obornika na forum...
Basieksp 09:06, 07 paź 2024

Margo2 napisał(a)
Spędziłam 2 godziny czytając, o różnych teoriach opiniach i tym podobnych sprawach.
Czytając trudno czasem wyczuć intencje drugiej osoby, co może prowadzić do konfliktów.

A tak poza tym Haniu ogród masz przepiękny. Widać pierwsze oznaki jesieni, ale ja lubię jesień.

No i ja się z tym zgadzam bo trudno wyrazić swoje odczucia, np. zwykły uśmiech, pisząc to samo zdanie, słowo, może być w różny sposób odebrane, zwykłe przejęzyczenie w rozmowie można poprawić, wytłumaczyć, a jak coś się napisze to już tak zostaje, czasami różnie odebrane Miłego dnia życzę
Gruszka_na_w... 09:07, 07 paź 2024

Margo2 napisał(a)

O tak! Nie ma to jak spotkanie zacnej grupy dyskutantów.
Dzisiejszy poranek rozpoczął się tak cudownie, że grzechem byłoby tego nie sfocić. Kilka minut stałam przed brama wjazdową i podziwiałam kunszt pajęczynek uplecionych w każdej niemal krateczce. Możliwości techniczne mojego telefonu nie pozwalają jednak na uchwycenie tak subtelnych detali.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:18, 07 paź 2024

Wczoraj mózg mi się nieco zlasował i udałam się do łożnicy, gdzie doprowadzałam szare komórki do stanu równowagi oddając się po latach ponownej lekturze książek Zafona z jego cudownego cyklu Cmentarz Zaginionych Książek. Pokochałam Barcelonę po przeczytaniu lata temu Cienia wiatru.
A dzisiaj zapowiada się pierwszy od dłuższego czasu dzień ze słońcem i odczuwam potrzebę innego rodzaju rozmyślań niż podczas weekendu. Zostawmy już te dysputy o teoriach i przejdźmy do cieszenia się tym, co namacalne. Świat bywa piękny.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 09:20, 07 paź 2024

Ale jesienna aura, aż by się chciało na podstawie tych zdjęć coś namalować... Piąte zdjęcie, jak zaczarowany ogród
Gruszka_na_w... 09:22, 07 paź 2024

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies