Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:08, 06 paź 2024

Mary napisał(a)

Zajrzałam do zalinkowanego tekstu. Przeczytałam w jakim kraju sprzedają ponoć muchomory w aptece. Idąc dalej tym tropem trafiłam na taką historię.
https://www.polskieradio.pl/39/156/artykul/3164425,muchomory-zombie-i-rewolucja-o-tym-jak-lenin-zostal-grzybem

Automatycznie pamięć przywołała mi wspomnienie o audycji Orsona Wellesa "Wojna światów"
Stan pobudzenia słuchaczy związany z dysonansem poznawczym chyba był po tych audycjach na podobnym poziomie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 20:22, 06 paź 2024

Józia to smutne, ale prawdziwe - są tacy rodzice którzy po prostu tylko posiadają dzieci, nie ma to nic wspólnego z wychowaniem czy uczeniem ich czegokolwiek...
Ale zapodałyście lektury do poduszki, znowu nie zasnę szybko

Judith, to lekko nie masz z tym ogrodowaniem, ciągle walka ze sobą i robalami
Gruszka_na_w... 20:26, 06 paź 2024

Makao napisał(a)
Ja nie lubię konfliktów
Co innego dyskusja i wymiana poglądów z uśmiechem ale konflikty już wywołują w człowieku złość i chęć ataku.

Dlatego ciekawi mnie czy dyskusje zaczyna się po tu by wzbogacić swoją wiedzę czy raczej jest to zaczepka by doprowadzić do konfliktu.

Ps. Też mieliśmy się wybrać na grzyby ale jakoś nam to nie wyszło. Może za tydzień

Aniu, trudno wymagać od ludzi, aby każda wymiana poglądów odbywała się z uśmiechem. Osobiście wolałabym, aby dyskutanci wykazali się dojrzałością i skupiali się na problemie niż kadzili sobie i spijali z dzióbków.
Czasem zdarzało mi się nie w pełni rozumieć ludzi, którzy z powodu tego, iż nie lubili konfliktów, mimochodem dawali przyzwolenie na to, aby komuś działa się krzywda. Różne są sytuacje w życiu. Czasem warto być uczestnikiem konfliktu i pozwolić sobie na upust emocji.
Zaczepki, które maja doprowadzić do konfliktu to specjalność hejterów. Do tego trzeba mieć odpowiednie predyspozycje psychiczne. Socjopatów i psychopatów tu na forum spotyka się wyjątkowo rzadko. Danusia szybko ich eliminuje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:31, 06 paź 2024

Judith napisał(a)

Ha! Po ogrodzie latam w dwóch parach rękawic od zawsze - gumowe a na to robocze . Zawsze robocze buciory i skarpety naciągnięte na ogrodowe legginsy . Nawet w upał .

O matko!
We mnie jest tylko olbrzymi lęk przed żmijami. Gdybym ją spotkała w ogrodzie, to byłby to mój ostatni dzień dłubania w ziemi; albo padłabym natychmiast trupem, albo następnego dnia wynajęte siły karczowałyby ogród, orały, a potem siały trawniczek.
Wafel 20:37, 06 paź 2024

Ja to w sumie nie wiem jakbym zareagowała... może też bym trupem padła?
Judith 20:51, 06 paź 2024

Wafel napisał(a)

Judith, to lekko nie masz z tym ogrodowaniem, ciągle walka ze sobą i robalami

Nie, ogród to oswojona przestrzeń .
A zabezpieczam się, bo już 2 razy ugryzło mnie coś po czym miałam bardzo nieprzyjemne objawy i konieczne były antybiotyki i zastrzyki ze sterydem.
Moj strój jest dla mnie zupełnie oczywisty i taki odruchowy .
Gruszka_na_w... 21:05, 06 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ja to w sumie nie wiem jakbym zareagowała... może też bym trupem padła?

Możemy to sprawdzić empirycznie. Magarka pewnie chętnie udostępni swoją na potrzeby eksperymentu.
Makao 21:06, 06 paź 2024

Mary napisał(a)

Nie znam, Aniu, takich teorii, których nie trzeba tłumaczyć, bo wystarczy doświadczenie.
To prawda, że nie wszystko da się naukowo wytłumaczyć. Dzisiaj. Jutro, pojutrze, w kolejnym pokoleniu, kiedyś ... może będzie to już możliwe.
Kiedyś doświadczenie mówiło nam, że Słońce wschodzi i zachodzi, a my stoimy w miejscu. Potem naukowo wyjaśniło się, że tak nie jest.

No to może tak
Teoria nigdy nie przesądza o stanie faktycznym. Jeśli praktyka/doświadczenie dowodzi czegoś innego to teoria upada. Pewne są tylko fakty które razem z obserwacjami tworzą teorię. Jednak jeśli powstaną nowe fakty to dotychczasowa teoria się zmienia lub upada. To są głównie teorie naukowe ale także spiskowe, katastrof czy zbiorów.
Jest jednak teoria której nie trzeba tłumaczyć ponieważ zależy od samego człowieka i jego osobistych interpretacji. Teoria formy otwartej.

Idąc innym tropem to np. jest coś takiego jak teoria histerii kobiety lub nauka o rasie i te teorie została wygenerowane z powodów politycznych a nie empirycznych.

A klasyczna mechanika Newtona jest teorią niekompletną i nie poprawną a jednak na tyle wystarczającą do codziennych obliczeń przy prędkościach i odległościach że nadal uczą jej w szkołach.
Gruszka_na_w... 21:07, 06 paź 2024

Judith napisał(a)

Nie, ogród to oswojona przestrzeń .
A zabezpieczam się, bo już 2 razy ugryzło mnie coś po czym miałam bardzo nieprzyjemne objawy i konieczne były antybiotyki i zastrzyki ze sterydem.
Moj strój jest dla mnie zupełnie oczywisty i taki odruchowy .

Mnie użarły w ogrodzie meszki. Skończyło się opuchlizną, która zeszła po okładach z dodatkiem octu. Teraz pilnuję, żeby zawsze mieć na nogach skarpety, bo te dziady gryzą w okolicach kostki.
Judith 21:13, 06 paź 2024

Makao napisał(a)

A klasyczna mechanika Newtona jest teorią niekompletną i nie poprawną a jednak na tyle wystarczającą do codziennych obliczeń przy prędkościach i odległościach że nadal uczą jej w szkołach.

Aniu, mechanika klasyczna nie jest teorią, lecz opisem zjawisk związanych z ruchem. Nie jest także niepoprawna. Jest jedynie niewystarczająca przy opisie mikroświata.