Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 21:17, 06 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie użarły w ogrodzie meszki. Skończyło się opuchlizną, która zeszła po okładach z dodatkiem octu. Teraz pilnuję, żeby zawsze mieć na nogach skarpety, bo te dziady gryzą w okolicach kostki.

Kiedyś była - może u mnie? - rozmowa na ten temat. Mrokasia miała podobne do moich objawy. Ja nie mam pojęcia, co mnie ugryzło, może i meszka?.Tak czy owak uważam, by to się nie wydarzyło po raz trzeci .
Makao 21:17, 06 paź 2024

Judith napisał(a)

Aniu, mechanika klasyczna nie jest teorią, lecz opisem zjawisk związanych z ruchem. Nie jest także niepoprawna. Jest jedynie niewystarczająca przy opisie mikroświata.

Jest teorią fizyczną opisującą ruch obiektów.
No ale trochę latek minęło od czasów skończenia podstawówki więc może coś się zmieniło
Wafel 21:20, 06 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Możemy to sprawdzić empirycznie. Magarka pewnie chętnie udostępni swoją na potrzeby eksperymentu.

Nieee, tylko nie to!
Makao 21:24, 06 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ja to w sumie nie wiem jakbym zareagowała... może też bym trupem padła?

Skutecznie odstraszacie mnie od kupowania w przyszłości działki pod lasem
Wafel 21:26, 06 paź 2024

Na meszki i mrówki jestem bardzo uczulona, puchnę jak balon bez sterydów nie chce zejść. Po ugryzieniu mrówki w ucho, miałam obrzęk i powiększone węzły chłonne na szyi aż się lekarz przeraził... Od dwóch lat tak mam... Boję się każdego kolejnego ukąszenia.
Judith 21:28, 06 paź 2024

Makao napisał(a)

Jest teorią fizyczną opisującą ruch obiektów.

Jeśli słowo „teoria” rozumieć jako opis to istotnie można mówić o klasycznej teorii .
Jeśli zaś słowo „teoria” rozumieć jako koncepcję - to już nie .
Mary 21:37, 06 paź 2024

Makao napisał(a)

No to może tak
Teoria nigdy nie przesądza o stanie faktycznym. Jeśli praktyka/doświadczenie dowodzi czegoś innego to teoria upada. Pewne są tylko fakty które razem z obserwacjami tworzą teorię. Jednak jeśli powstaną nowe fakty to dotychczasowa teoria się zmienia lub upada. To są głównie teorie naukowe ale także spiskowe, katastrof czy zbiorów.
Jest jednak teoria której nie trzeba tłumaczyć ponieważ zależy od samego człowieka i jego osobistych interpretacji. Teoria formy otwartej.

Idąc innym tropem to np. jest coś takiego jak teoria histerii kobiety lub nauka o rasie i te teorie została wygenerowane z powodów politycznych a nie empirycznych.

A klasyczna mechanika Newtona jest teorią niekompletną i nie poprawną a jednak na tyle wystarczającą do codziennych obliczeń przy prędkościach i odległościach że nadal uczą jej w szkołach.

Aniu, sorry, ale ja nie rozumiem tego co napisałaś.

Post 1
"Czemu aż tak bardzo potrzebujemy naukowych potwierdzeń ludzkiego postępowania bo nie wystarcza nam już to, że taka praktyka jest stosowana od pokoleń?"

Post 2
"Czasem jednak teorie nie potrzebują naukowego wytłumaczenia a wystarczy doświadczenie. Nie wszystko też da się naukowo wytłumaczyć."

Zrozumiałam z tych dwóch wpisów, że masz na myśli, że ludzkie doświadczenie stosowane od pokoleń nie wymaga naukowego potwierdzenia.

Teoria zbiorów i teoria katastrof nie są mi obce. O teorii formy otwartej nie słyszałam, więc musiałam zacząć od sprawdzenia co to takiego. Zrozumiałam, że jest to koncepcja dotycząca sztuk pięknych, którą odbiorca może, a nawet powinien sam zinterpretować.

Nie widzę związku logicznego między jednym a drugim. Ludzkie doświadczenia zastępujące naukę, a dowolność w interpretacji sztuki to dwie kompletnie różne sprawy.
Makao 21:37, 06 paź 2024

Judith napisał(a)

Jeśli słowo „teoria” rozumieć jako opis to istotnie można mówić o klasycznej teorii .
Jeśli zaś słowo „teoria” rozumieć jako koncepcję - to już nie .

No to tu zapewne to pierwsze
Judith 21:45, 06 paź 2024

Makao napisał(a)

No to tu zapewne to pierwsze

Z Twoich wpisów wnioskowałam, że słowo „teoria” interpretujesz jako koncepcję. Stąd moje sprostowanie.

Jednocześnie dziękuję za poznanie nowego dla mnie określenia - teoria formy otwartej. Ciekawa sprawa - wygląda na to, że wiedziałam co to jest, a nie wiedziałam, że ma nazwę .
TAR 21:48, 06 paź 2024

Wafel napisał(a)
Na meszki i mrówki jestem bardzo uczulona, puchnę jak balon bez sterydów nie chce zejść. Po ugryzieniu mrówki w ucho, miałam obrzęk i powiększone węzły chłonne na szyi aż się lekarz przeraził... Od dwóch lat tak mam... Boję się każdego kolejnego ukąszenia.

Ja tak mam z osami, muchami konskimi i meszkami. W lodowce zawsze jest adrenalina na wszelki wypadek.

Do ogrodu latem zawsze wychodze opsiukana i wysmarowana mugga i to dziala. I obowiazkowo skarpety ale dlatego, ze na codzien na bosaka w klapeczkach chodze a nie wiem czemu nogi po pracy mam zawsze uwalone.