Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 21:51, 06 paź 2024

Przepraszam dziewczyny ale dla mnie ta dyskusja weszla na jakies tory, ktore nie wiem dokad prowadza.
Moze jestem za tępa na takie rozkminy a moze po prostu zmeczona.
Polon 21:51, 06 paź 2024

Mocno filozoficzne zrobiły się te dyskusje
Dorzucę coś ze swojej strony - niedawno oglądałam film dokumentalny o eksperymencie z 1991 roku ze światem pod kopułą (biosphere 2). O szczegółach można sobie poczytać. Wynik eksperymentu wg mnie bardzo dobitnie pokazał jak niewiele wiemy o „konstrukcji” świata, obiegu CO2 w przyrodzie, organizmach i ich funkcjach. Naukowcy badają, jedni lepiej inni gorzej, ale pomimo najszczerszych chęci i skomplikowanych analiz, mogą się mylić. Jednakże idąc tylko znaną drogą nie odkryje się nowej, może lepszej drogi. Tylko „szalone” teorie mają szansę otworzyć nowe drzwi.

Konflikt - dla jednego wymiana zdań jest twórcza i rozwijająca, dla innego nieprzyjemna, agresywna. Kiedyś unikania „konfliktu” nie rozumiałam, bo dla mnie jest właśnie rozwijający, miałam jednak to szczęście, że ktoś, umownie zwany „unikający” wyjaśnił mi jak się czuje w takiej sytuacji.

Wymiana poglądów jest dla mnie szansą na zrozumienie innego stanowiska, wiem już jednak, że nie wszyscy tak mają i po prostu nie chcą rozmawiać, nie chcą przekonywać ani tłumaczyć się ze swoich opinii czy przemyśleń. Jak już to rozumiem, to łatwiej mi to uszanować
MagdaLenka 21:59, 06 paź 2024

TAR napisał(a)

Ja tak mam z osami, muchami konskimi i meszkami. W lodowce zawsze jest adrenalina na wszelki wypadek.

Czy to taka adrenalina, jak na filmach? W wielkiej strzykawce, którą trzeba sobie wbić w serce?
Pytam serio, bo zupełnie nie wiem, jak to działa, a słyszałam ostatnio, że powinno się ją mieć w domu na wszelki wypadek (nawet, gdy ktoś nie jest uczulony, bo może okazać się, że jednak jest).
Makao 22:13, 06 paź 2024

Mary napisał(a)

Aniu, sorry, ale ja nie rozumiem tego co napisałaś.

Post 1
"Czemu aż tak bardzo potrzebujemy naukowych potwierdzeń ludzkiego postępowania bo nie wystarcza nam już to, że taka praktyka jest stosowana od pokoleń?"

Post 2
"Czasem jednak teorie nie potrzebują naukowego wytłumaczenia a wystarczy doświadczenie. Nie wszystko też da się naukowo wytłumaczyć."

Zrozumiałam z tych dwóch wpisów, że masz na myśli, że ludzkie doświadczenie stosowane od pokoleń nie wymaga naukowego potwierdzenia.

Teoria zbiorów i teoria katastrof nie są mi obce. O teorii formy otwartej nie słyszałam, więc musiałam zacząć od sprawdzenia co to takiego. Zrozumiałam, że jest to koncepcja dotycząca sztuk pięknych, którą odbiorca może, a nawet powinien sam zinterpretować.

Nie widzę związku logicznego między jednym a drugim. Ludzkie doświadczenia zastępujące naukę, a dowolność w interpretacji sztuki to dwie kompletnie różne sprawy.

Nie zrozumiałeś bo w pkt 1 podeszłam filozoficznie do tematu potrzeby naukowych dowodów na wszystko głośno analizując i próbując znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie. To nie miał być temat dyskusji.

W pkt 2 odpowiedziałam na inne zagadnienie bo napisałaś że masz problem w kontaktach z osobami które z zasady nie ufają nauce a łatwo ulegają wszelkim teoriom, które współczesnej nauce czy wiedzy przeczą. Postanowiłam wyjaśnić że wszystkie teorie powstały w oparciu o doświadczenie, fakty i obserwacje czyli zaczęły się właśnie od tych ludzi z którymi masz problem, a przykład teorii sztuki otwartej czy teorii histerii kobiety przytoczyłam bo napisałaś że nie znasz żadnej teorii której nie trzeba tłumaczyć naukowo to takie przykłady mi wpadły do głowy

Takie tam proste przemyślenia
TAR 22:17, 06 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)

Czy to taka adrenalina, jak na filmach? W wielkiej strzykawce, którą trzeba sobie wbić w serce?
Pytam serio, bo zupełnie nie wiem, jak to działa, a słyszałam ostatnio, że powinno się ją mieć w domu na wszelki wypadek (nawet, gdy ktoś nie jest uczulony, bo może okazać się, że jednak jest).

Nie w serce a udo. Gotowa ampulko strzykawka w penie. To przepisuje lekarz. Najlepiej zrobic badanie na co jestes uczulona i ktory to stopien. Ja mam caly zetaw w pudelku ratowniczym z opisem co nalezy robic. Jest tam lek encorton, wapno, lek na alergie i pen. I procz tego w lodowce sa jeszcze zapasowe peny.
Makao 22:28, 06 paź 2024

Judith napisał(a)

Z Twoich wpisów wnioskowałam, że słowo „teoria” interpretujesz jako koncepcję. Stąd moje sprostowanie.

Jednocześnie dziękuję za poznanie nowego dla mnie określenia - teoria formy otwartej. Ciekawa sprawa - wygląda na to, że wiedziałam co to jest, a nie wiedziałam, że ma nazwę .

Bo najwyraźniej znaczenie słowa „teoria” ma różnorakie oblicze i różnie się je interpretuje.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Judith 22:33, 06 paź 2024

TAR napisał(a)

Nie w serce a udo. Gotowa ampulko strzykawka w penie. To przepisuje lekarz. Najlepiej zrobic badanie na co jestes uczulona i ktory to stopien. Ja mam caly zetaw w pudelku ratowniczym z opisem co nalezy robic. Jest tam lek encorton, wapno, lek na alergie i pen. I procz tego w lodowce sa jeszcze zapasowe peny.

Z kursów pierwszej pomocy wiem, ze trzeba pamiętać o jednym - niebo na górze (czyli niebieską końcówką do góry ).
TAR 22:34, 06 paź 2024

A tego to nie wiem. Jeszcze nie musialam stosowac. I oby tak zostalo.
Judith 22:36, 06 paź 2024

TAR napisał(a)
A tego to nie wiem. Jeszcze nie musialam stosowac. I oby tak zostalo.

W razie czego mus to zrobić bez myślenia .
Mary 23:10, 06 paź 2024

Makao napisał(a)

Nie zrozumiałeś bo w pkt 1 podeszłam filozoficznie do tematu potrzeby naukowych dowodów na wszystko głośno analizując i próbując znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie. To nie miał być temat dyskusji.

W pkt 2 odpowiedziałam na inne zagadnienie bo napisałaś że masz problem w kontaktach z osobami które z zasady nie ufają nauce a łatwo ulegają wszelkim teoriom, które współczesnej nauce czy wiedzy przeczą. Postanowiłam wyjaśnić że wszystkie teorie powstały w oparciu o doświadczenie, fakty i obserwacje czyli zaczęły się właśnie od tych ludzi z którymi masz problem, a przykład teorii sztuki otwartej czy teorii histerii kobiety przytoczyłam bo nie wszystko da się naukowo wyjaśnić a jednak istnieje i z nich korzystamy.

Takie tam proste przemyślenia

Z tego co napisałaś wynikałoby, że wszytkie teorie zostały wymyślone przez ludzi, którzy z zasady nie ufali nauce. To co Ci ludzie robili na różnych uniwerystetach, skoro nie ufali nauce?
Poddaję się. Moje doświadczenie edukacyjne jest inne. To dla mnie jakaś alternatywna wizja rzeczywistości.

Teorii histerii kobiety komentować już nawet mi się nie chce.