Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 09:22, 07 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ania jest też Wielka Teoria Obornika na forum...

Hehe, oj taaaak.
Może to mnie tak poruszyło i doprowadziło do tych wywód. Sorki
Wafel 09:23, 07 paź 2024

A każde kolejne jeszcze ładniejsze Horty w zamglonej poświacie i astry z piórkówką - obłędne!
Makao 09:26, 07 paź 2024

Łał
Piękny poranek masz w swoim ogrodzie. Na prawdę zapowiada się piękny dzień u Ciebie
U mnie pochmurny cały tydzień
Zana 09:28, 07 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O tak! Nie ma to jak spotkanie zacnej grupy dyskutantów.
Dzisiejszy poranek rozpoczął się tak cudownie, że grzechem byłoby tego nie sfocić. Kilka minut stałam przed brama wjazdową i podziwiałam kunszt pajęczynek uplecionych w każdej niemal krateczce. Możliwości techniczne mojego telefonu nie pozwalają jednak na uchwycenie tak subtelnych detali.

Cudownie! Jaki klimat!
Z powodu m.in. takich klimacików żal mi niepomiernie, że ogród mój jest "ogrodem na odległość". Nie mam możliwości uchwycić w kadrze nostalgicznego nastroju.

Jak za dawnych czasów otworzyłam sobie Twój wątek do porannej kawy i czytając dyskusję o muchomorach tudzież teoriach prawie spóźniłam się do roboty Dobrze, że drogowskaz kierujesz na te piękne kadry
Basieksp 09:31, 07 paź 2024

Ale ładnie w pasowały się marcinki, kolorystycznie z tą trawąHaniu, a na trzecim zdjęciu to tulipanowiec? Bardzo ładnie się przebarwia na żółto, jak długo go masz, bo to chyba docelowo duże drzewo? A u Ciebie takie całkiem zgrabne drzewko
Gruszka_na_w... 09:38, 07 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ale jesienna aura, aż by się chciało na podstawie tych zdjęć coś namalować...

Mnie niestety natura pozbawiła talentów artystycznych, ale na szczęście obdarzyła jako taką wrażliwością na twórczość innych, w tym matki natury. Mogłoby być gorzej, bo przy dość pragmatycznym podejściu do życia owej wrażliwości mogłoby nie być.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:54, 07 paź 2024

Zana napisał(a)

Cudownie! Jaki klimat!
Z powodu m.in. takich klimacików żal mi niepomiernie, że ogród mój jest "ogrodem na odległość". Nie mam możliwości uchwycić w kadrze nostalgicznego nastroju.

Jak za dawnych czasów otworzyłam sobie Twój wątek do porannej kawy i czytając dyskusję o muchomorach tudzież teoriach prawie spóźniłam się do roboty Dobrze, że drogowskaz kierujesz na te piękne kadry

Wczoraj przed snem chodziłam sobie jeszcze po Twoim zakątku. Miło się zasypia, kiedy można pod powiekami zamknąć tak cudowne kadry. Dobrze jest spotkać na swojej drodze (nawet wirtualnie) takich ludzi jak Ty.
W nocy długo czytam i rzadko mi się udaje wyskoczyć do ogrodu bladym świtem. Sen bez ograniczeń czasowych jest sporym plusem emeryckiego etapu życia, ale ma też pewne minusy.
Dzisiaj się udało. Przesunęłam tylko w czasie śniadanie i poranną kawę.

Niewiele już mi zostało w ogrodzie dużych miskantów. Na tym etapie ogrodowania w zasadzie zachwyca mnie tylko Ingrid Dronning. Może dlatego, że tak cudownie się przebarwia i jest subtelny w odbiorze.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:59, 07 paź 2024

Basieksp napisał(a)
Haniu, a na trzecim zdjęciu to tulipanowiec? Bardzo ładnie się przebarwia na żółto, jak długo go masz, bo to chyba docelowo duże drzewo? A u Ciebie takie całkiem zgrabne drzewko

Jeśli chodzi Ci o drzewko na tym zdjęciu, to nie jest to tulipanowiec, choć kształt liści mógłby naprowadzać na ten trop. To klon pensylwański. Mam go w ogrodzie od 8 lat. Początkowo rósł na rondzie, ale kiepsko go tam było widać. Jego jesienne przebarwienia nie są szczególnie atrakcyjne, ale ma piękną korę. Ostatecznie wylądował w zakątku brzozowym i o dziwo żyje.

Basieksp 10:06, 07 paź 2024

Jeśli chodzi Ci o drzewko na tym zdjęciu, to nie jest to tulipanowiec, choć kształt liści mógłby naprowadzać na ten trop. To klon pensylwański. Mam go w ogrodzie od 8 lat. Początkowo rósł na rondzie, ale kiepsko go tam było widać. Jego jesienne przebarwienia nie są szczególnie atrakcyjne, ale ma piękną korę. Ostatecznie wylądował w zakątku brzozowym i o dziwo żyje.

Ooo, dziękuję dobrze, że zapytałam, bo wpadł mi w oko, szukam czego na żółto przebarwiającego się, niedużego drzewka a tulipanowiec raczej duży A to nawet mi się podoba
Gruszka_na_w... 10:07, 07 paź 2024

Makao napisał(a)
Łał
Piękny poranek masz w swoim ogrodzie. Na prawdę zapowiada się piękny dzień u Ciebie
U mnie pochmurny cały tydzień

Prawie cały poprzedni tydzień był pochmurny, deszczowy i zimny, dlatego tak mnie cieszy słońce na niebie.

I finisz na froncie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies