To była moja ulubiona czynność w dzieciństwie. W cztery osoby mieszkaliśmy na 43 m2, a często dojeżdżała jeszcze zimową porą babcia (w okresie zimy na wsi było mniej pracy). Jak widać ścisk był okrutny i bieganie po kominkach zapewniało mi nieco oddechu.
Dzisiaj bardzo doceniam ten darowany przez los nadmetraż.
U mnie o dziwo w tym sezonie bardzo liczne są wróble. Od ładnych paru lat ich nie widziałam. W bukowym żywopłocie mają idealną kryjówkę. Mazurków natomiast prawie nie widać. Bardzo dużo jest sikor bogatek i modrych. O dziwo nie ma w tym roku problemu z wyrzucaniem ziarna z karmników. W poprzednich latach było tego na tyle sporo, że zebrane ziarno wystarczyło na zielony nawóz na sporej warzywnej grządce. Zeszło już 30 kg karmy. W zapasie mam 10 kg worek. Pora zamówić kolejną dostawę.
Codziennie zaglądam na forum, ale aktywność na nim jest znikoma. Wszyscy chyba nieco zwolnili.
Po lipcowym przechorowaniu koronawirusa coś mi się zacięło w poprawnym funkcjonowaniu organizmu. Niskie z reguły ciśnienie co jakiś czas wyskakuje w górę jak z torpedy, a serce wali jak oszalałe. EKG jest poprawne. Musiałam ograniczyć mocno tempo marszu podczas spacerów z kijkami, bo smartband sygnalizował nadmierny wzrost tętna. Mężaty parę razy wystraszył mnie zasłabnięciami i odezwała się zaleczona naście lat temu nerwica lękowa. Robię badania i zanim zdecyduję się na farmakoterapię staram się wykluczyć co bardziej poważne potencjalne problemy.
Jutro zrobimy sobie morfologię i jonogram, żeby sprawdzić poziom elektrolitów. Być może przyczyna jest prozaiczna.
Wkrótce rozpoczęcie nowego sezonu, trzeba dojść do odpowiedniej formy.
Ściskam gorąco.
Cieszy mnie ten czas ze względu na możliwość czytania i oglądania filmów. Połykam je w olbrzymim tempie.
Trzymam kciuki za Twój powrót do zdrowia. Mnie skłoniłaś do zrobienia usg Dopllera żył i tętnic kończyn dolnych. Dziękuję! Żylaków co prawda nie mam, ale chciałabym wykreślić miażdżycę z listy potencjalnych przyczyn mojego samopoczucia.
Azalie japońskie są piękne również zimą.
Lidko, dziękuję za znak pamięci. Wciąż jesteście w moim sercu i myślach.
Kret szaleje i u mnie. Likwidacja kopców czeka na wenę twórczą.
Od paru lat mam poczucie jakby mi ktoś ukradł Boże Narodzenie. Za oknem mam 14 stopni i w takiej temperaturze myśli biegną raczej ku wiośnie, a nie myśleniu o śnieżynkach, bombkach i choince. Nie chciało mi się nawet wywieszać ozdób na zewnątrz. Dom ogarnęłam, o świąteczne jedzenie się zatroszczyłam (jutro wędzenie). Resztkami energii może uda się wywołać jakąś namiastkę świątecznego nastroju. Jakoś wyjątkowo ciężko przechodzę w tym sezonie to jesienno-zimowe przesilenie. Oby do nowego roku.
Hania kolejne fotki potwierdzają tylko to co od dawna myślę. Piękne i mądre kompozycje. O żadnej porze roku nudno nie jest.
WidoczKi piękne.
Życzę wyjścia z kłopotów/przesilenia jesiennego.
Mam urlop od wczoraj z okazji rekonwalescencji M.
Pogoda dość ciepła ale pada. A liczyłam że choć godzinke pokręcę się po ogrodzie. Sprzątnełabym liliowce i hosty.
Święta już kolejny rok jakoś mniej cieszą niż dawniej. Choinkę mam ubraną i lampki przed domem. ale zakupów jeszcze nie zrobiłam.
Jutro rano mam na nie plan.
Pierwszy raz w życiu mam urlop w grudniu. A cieszyć sie jakoś nie umiem.