Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

antracyt 14:43, 03 sty 2025

Ola, w maju można do gruntu cukinie wysiewać. Sałaty też sobie poradzą i to wysiane wcześniej. Możesz zacząć już w marcu i przykryć agrowłókniną.
antracyt 14:51, 03 sty 2025

Haniu, dziękuję za życzenia noworoczne i książkowe polecajki
Ja też trzymam kciuki za Twoje postanowienie noworoczne.
LIDKA 19:57, 03 sty 2025

Haniu ja Ci bardzo kibicuje we wszystkich planach i marzeniach ale w rzucaniu fajek najbardziej.

Nigdy nie paliłam ale pochodze z zakopconego domu. Nie lubiłam tego zapachu juz w dzieciństwie.

Fajnie że ogarnełaś lekarzy i że pomogli.

Zdrowia i świętego spokoju jak najczęściej oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. ❤️❤️❤️
Gruszka_na_w... 20:56, 03 sty 2025

Judith napisał(a)
Haniu, dzieńdoberek w nowym roku . Pięknego życia Ci życzę .
Cieszę się, że dobrze ze zdrowiem, a fakt, że zdecydowałaś się rzucić palenie to wspaniała informacja .
Życzę powodzenia i wytrwałości, trzymam kciuki! Jednakowoż tak sobie myślę, że skoro masz motywację i podjęłaś decyzję, to usłyszymy za miesiąc, że już masz to za sobą . Ja za miesiąc będę obchodzić rocznicę wypalenia ostatniego papierosa .
Co do Legimi to niestety sytuacja się nie zmieniła i nowości żadnych właściwie nie ma, a duża część książek dotychczas dostępnych zniknęła i póki co nie zanosi się na zmianę .

Odmachuję noworocznie i dziękuję za wsparcie motywacyjne.
Na mojej półce w Legimi jest około 50 książek. Spory zapas, a lista pewnie i tak się powiększy, bo wciąż wynajduję kolejne pozycje warte rzucenia okiem. Mam nadzieję, że problemy miedzy wydawcami i Legimi zostaną rozwiązane. Konflikt nikomu nie służy. W ciągu dekady zniknęła z rynku co trzecia księgarnia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 21:32, 03 sty 2025

Witam w Nowym Roku Też będę mocno trzymać kciuki za Twoje postanowienie noworoczne, zobaczysz napewno się uda
Gruszka_na_w... 21:42, 03 sty 2025

GingerO napisał(a)
Haniu szczęśliwego Nowego Roku! Będę Ci kibicować w sprawie rzucania palenia. Ja sama muszę się zmobilizować do zrzucenia trochę kilogramów.... Jakieś 8 aż. Nie mam weny, praca mnie wypala. Może ktoś poleci literaturę na ten temat czy ebook, wiem że czytacie sporo.

Dziękuję za życzenia.
Od wielu lat utrzymuję stałą wagę. Bardzo mi w tym pomagają regularne pory przyjmowania posiłków, trzymanie się zasady nie podjadania niczego po 18-19 i spożywanie potraw ze sporą zawartością błonnika. Jem 4-5 posiłków dziennie, nie unikam słodyczy, ale unikam wysoko przetworzonej żywności(chipsów, hamburgerów, dmuchanego pieczywa). Pilnuję odpowiednich dawek aktywności.
Taki mój codzienny jadłospis to
śniadanie: opiekana kromka chleba tostowego posmarowana własnym dżemem, dwie łyżki musli domowej produkcji (mieszanka płatków owsianych, siemienia lnianego, suszonych daktyli, rodzynek, pestek słonecznika, płatków kukurydzianych i otrębów zbożowych) z dodatkiem wyprodukowanego w domu jogurtu naturalnego.
Przepis na domowy jogurt
Z dwóch litrów mleka i 400 ml kupionego jogurtu greckiego mam zapas jogurtu na ok. 7-8 dni.

Na II śniadanie miksuję dla dwóch osób siemię lniane, garść pestek słonecznika, pół awokado, jednego banana, garść borówek amerykańskich, trochę wiórków kokosowych i 3 daktyle. Owoce zalewam mlekiem z dodatkiem wody.

Obiad to na ogół odmiany zup kremów z dyni, jarmużu, pora, marchewki lub jakieś wariacje jarzynowe (brokułowa, kalafiorowa, pomidorowa).
II danie to na ogół potrawy bez mięsa czerwonego. Preferujemy potrawy z drobiu. Kilka miesięcy temu nabyłam dwuszufladową frytkownicę beztłuszczową. w 20-30 minut można w niej przygotować fajny zestaw obiadowy.

Dwie godziny po obiedzie mamy podwieczorek jak w przedszkolu. To ugotowana z daktylami i siemieniem owsianka, a potem zmiksowana z bananem i nieratyfikowanym olejem kokosowym. Po zmiksowaniu dodaję do niej żurawinę, trochę pasty orzechowej i owoców sezonowych.

Kolację jemy o 18. Najczęściej są to dwie kromki chleba z wędliną.

GingerO napisał(a)
Miałam już do Ciebie pisać jakiś czas temu z zapytaniami. Przymierzam się do uprawiania w gruncie czegoś, myślę o cukinii i w innym miejscu o salacie. Pewnie wyda Wam się to słabe, ale nie wiem jak to robić. Chodzi mi o to, czy można wysiać jakieś nasiona cukinii wprost do gruntu, czy lepiej jest kupić sadzonke i posadzić. Nie mamy parapetów, uprawa w domu z nasion odpada. Może są jakieś odmiany które można wysiać do gruntu i kiedy to można zrobić?? Jeśli chodzi o sałaty, to doszłam do wniosku, że mogę wysiać je do gruntu np w kwietniu lub maju i potem poprzerywać nadmiar. Ale czy się nie mylę?

Sposób wysiewu dyni i cukinii podany przez Zuzę (czyli wprost do gruntu) u mnie sprawdza się kiepsko. Czasem musiałam to robić 3-4 razy, aby coś wykiełkowało. Siewki często padały łupem ślimaków. Od 3 sezonów stosuję wysiew do doniczek P9. Potrzebowałabyś 2 doniczek i nawet w przypadku braku parapetów z pewnością znajdziesz dla nich miejsce, choćby na blacie kuchennym lub biurka.
Do każdej doniczki można wysiać (przy jej brzegach) po dwa nasionka. Dyniowate szybko kiełkują i ich pobyt w domu trwa stosunkowo krótko. Spróbuj!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:46, 03 sty 2025

antracyt napisał(a)
Ola, w maju można do gruntu cukinie wysiewać. Sałaty też sobie poradzą i to wysiane wcześniej. Możesz zacząć już w marcu i przykryć agrowłókniną.

W ubiegłym sezonie zostawiłam na grządce kilka sałat aż do końcówki sezonu. Wyrwałam je pod koniec września. Zdążyły pięknie się wysiać, a siewki żyją do tej pory. Wytrzymały kilkustopniowe mrozy. jest szansa na bardzo wczesne zbiory.

U mnie siew cukinii do gruntu się nie sprawdza. Ślimaki w ciągu nocy pożerały wschody.
Gruszka_na_w... 21:53, 03 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Haniu ja Ci bardzo kibicuje we wszystkich planach i marzeniach ale w rzucaniu fajek najbardziej.

Nigdy nie paliłam ale pochodze z zakopconego domu. Nie lubiłam tego zapachu juz w dzieciństwie.

Fajnie że ogarnełaś lekarzy i że pomogli.

Zdrowia i świętego spokoju jak najczęściej oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. ❤️❤️❤️

Czeka mnie jeszcze USG żył i tętnic w nogach. Mam nadzieję, że będzie to jedynie badanie profilaktyczne i dmuchanie na zimne.
Paliłam tyle lat, bo dla mojego porywistego charakteru był to jedyny powód, aby przejść z trybu gonienia w stan spoczynku i przysiąść na chwilę. Paliłam tylko na zewnątrz. Staram się wykorzystać niesprzyjające warunki pogodowe i fakt, że palenie nie daje mi już takiej przyjemności jak kiedyś. Może się uda.
Magara 23:02, 03 sty 2025

Haniu, pięknie Ci się 2025 zaczął, oby fala wznosząca trwała Trzymam kciuki oczywiście
GingerO 07:27, 04 sty 2025

Haniu, ślicznie dziękuję! Tak smakowicie napisałaś o tych potrawach, będę próbować. Moim wrogiem jest praca po 12 godz. Nie zanosi się na większą zmianę. No ale małe zmiany mogę próbować.
Co do cukinii - spróbuję może te 2 doniczki wysiać, tak koło maja chyba? Sałaty też będą narażone na ślimaki. Mam mały zagonek, były tam pomidorki koktajlowe i ślimaki też. Ale mam pomysl kupić jedna grzadke podwyższona i w niej te sałaty wysiać, a cukinie jednak w tym miejscu gdzie były pomidorki. W zeszłym roku była taka śmieszna sytuacja - trochę kompostu rozsypywalam wiosna pod krzaczki i z tego wyrosły mi pomidorki koktajlowe w 2 miejscach. Jedne wielkie jak potwory między dwiema hortensjami, a drugie mniejsze między dwiema różami. Ciekawe co w tym roku pojawi się nieoczekiwanego