Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:09, 21 gru 2024

MagdaLenka napisał(a)
Uprzejmie proszę o przepis na ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe.

Proszę bardzo
składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu
4-5 jabłek
szklanka grubo posiekanych orzechów

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, olej i proszek, sodę oraz cynamon. Gdyby masa była bardzo gęsta, to można dodać trochę mleka. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, a te na 3-4 kawałki (takie grubsze niż drobne), wsypać orzechy, wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. godziny.
Dorzuciłam do masy trochę suszonej żurawiny. Można też zarzucić garść rodzynek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 21:29, 21 gru 2024

Zdrowia życzę, Haniu.

Muszę pogadać z moimi ciemiernika i pokazać im jak należy wyglądać.
Magara 23:29, 21 gru 2024

Przepis wydaje się być prostym, już go lubię, chociaż u mnie na pewno bez cynamonu
Te jabłka i orzechy to wymieszać z ciastem? Dobrze zrozumiałam?
A blaszka jakich rozmiarów na to cudo???
Kordina 12:22, 22 gru 2024

O! Przepis! Też skorzystam, dziękuję
Rojodziejowa 15:07, 22 gru 2024

O właśnie Magara mnie ubiegła pytaniem o rozmiar blaszki. Wygląda na taką mniejszą. Kwadratowa? 25x25?

Zdrowych, pogodnych i pełnych miłości świąt!
MagdaLenka 18:07, 22 gru 2024

Haniu, bardzo dziękuję za przepis. Właśnie upiekłam i ciasto wyszło rewelacyjne. W dodatku "dietetyczne", bo w większości to jabłka.
Raczej nie ma szans, żeby coś się ostało do jutra.
Gruszka_na_w... 20:25, 22 gru 2024

MagdaLenka napisał(a)
Haniu, bardzo dziękuję za przepis. Właśnie upiekłam i ciasto wyszło rewelacyjne. W dodatku "dietetyczne", bo w większości to jabłka.
Raczej nie ma szans, żeby coś się ostało do jutra.

Cieszę się, że smakowało. Przepis dostałam od pierwszej dziewczyny syna. Jest pięknym wspomnieniem po przemiłej osobie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:28, 22 gru 2024

Ciasto można piec w standardowej tortownicy, na blaszce w rozmiarze 25x25 lub 20x30. Przy większej blaszce będzie cieńsze. Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne i nie zapycha, nie powoduje też poczucia nadmiaru słodyczy. Jest przyjemnie kwaskowe.
Gruszka_na_w... 20:31, 22 gru 2024

Magara napisał(a)
Przepis wydaje się być prostym, już go lubię, chociaż u mnie na pewno bez cynamonu
Te jabłka i orzechy to wymieszać z ciastem? Dobrze zrozumiałam?
A blaszka jakich rozmiarów na to cudo???

Tego cynamonu prawie nie czuć, świetnie współgra ze smakiem jabłek. Do ciasta po zmiksowaniu składników wrzuca się pokrojone jabłka i posiekane orzechy, miesza i wykłada na blaszkę.
Gruszka_na_w... 20:42, 22 gru 2024

Mary napisał(a)
Zdrowia życzę, Haniu.

Muszę pogadać z moimi ciemiernika i pokazać im jak należy wyglądać.

Tylko dwa ciemierniki są takie wyrywne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies