Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosialuk 23:02, 06 sty 2025

Haniu myślę, że bez problemu pozbędziesz się nałogu. Moja mama - palaczka od 7 klasy szkoły podstawowej, gdzieś w wieku 60 lat rzuciła palenie. Powodzenia.
Wafel 06:44, 08 sty 2025

Pogoda sprzyja robotom, ale u mnie nie da się wejść na rabaty, zbyt mokro, grząsko...
Gruszka_na_w... 10:17, 09 sty 2025

antracyt napisał(a)
Zrobiłam dzisiaj obchód po ogrodzie i miałam podobne odczucia, a nawet taki sam pomysł na część traw. Skończyło się jednak na wsadzeniu ostatniej partii tulipanów.

Od dwóch lat nie dosadzam już cebulowych. Wystarczają te, które wsadziłam przed laty. Jeśli wiosną zacznie być ich za mało, to być może coś będę z tym fantem robić.

Czy u Ciebie epimedia też są takie zielone?

Niektóre róże wciąż są ulistnione. Na zdjęciu róża perska.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:29, 09 sty 2025

Basieksp napisał(a)
U nas niby na plusie, ale śnieg zalega, a na nim była cienka warstwa lodu, brzydko było, cały dzień coś kąpało i ślizgawica. Może jutro się poprawi, ma być na większym plusie.

Deszcz popaduje głównie w nocy. Większość traw mam posadzoną z brzegu rabaty. Dzięki temu mogę je ścinać bez zapadania się w gliniasty grunt. Po rabatach zamierzam się szwendać dopiero wtedy, kiedy będzie lekko zmarznięta gleba. Działania ogrodowe znacznie podniosły wskazania krokomierza. Cztery tysiące kroków ponad zwykłą normę to już coś.

Masywniejsze miskanty przycięłam częściowo. Dolne (grubsze) części pędów zostawiłam. Potnę je później na drobniejsze kawałki i wykorzystam jako ściółkę na poletku z truskawkami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:38, 09 sty 2025

Gosialuk napisał(a)
Haniu myślę, że bez problemu pozbędziesz się nałogu. Moja mama - palaczka od 7 klasy szkoły podstawowej, gdzieś w wieku 60 lat rzuciła palenie. Powodzenia.

Pokrzepiająca informacja! Dziękuję za wsparcie duchowe. Od paru dni pozostaję przy 6 sztukach i przygotowuję się do przejścia na 5.

Pokrzepiły mnie wyniki usg nóg. Z żyłami i tętnicami wszystko jest w porządku. Dzisiaj przybywa do mnie rower stacjonarny. Pedałowanie zajmie mi trochę czasu i odciągnie od myślenia o paleniu. Taką mam nadzieję.

Liliowce

Derenie fajnie zdobią o tej porze roku. Zawsze to trochę koloru.

Długa prosta czeka na cięcie.

Gruszka_na_w... 10:48, 09 sty 2025

Wafel napisał(a)
Pogoda sprzyja robotom, ale u mnie nie da się wejść na rabaty, zbyt mokro, grząsko...

U mnie w głębi rabat też grząsko. Gdybym tam wlazła, to jak nic zdeptałabym cebulowe wyłażące z ziemi. Dłubię tylko z brzegu. Dzisiaj odebrali 4 wory trawiastej słomy. Mam ponownie zapas pustych worków na materiał z cięcia.

W ogrodzie w zasadzie nie widać, że coś ubyło.

Gruszka_na_w... 10:56, 09 sty 2025

I takie tamy na koniec.

Podczas mrozu ciemierniki przypominały place. Kiedy temperatura się podniosła, to natychmiast powstały .

antracyt 11:16, 09 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Od dwóch lat nie dosadzam już cebulowych. Wystarczają te, które wsadziłam przed laty. Jeśli wiosną zacznie być ich za mało, to być może coś będę z tym fantem robić.

Czy u Ciebie epimedia też są takie zielone?

Niektóre róże wciąż są ulistnione. Na zdjęciu róża perska.

Przebiśniegi w grupce?

Mam u siebie 4 różne epimedia. Warleyense jest częściowo zimozielone, Frohnleiten cały sezon ma liście, tylko zmieniają kolor w zależności od pory roku, Younga i jeszcze jedna odmiana gubi liście na zimę. Zdecydowanie bardziej lubię te zimozielone

Cześć róż też mam w liściach, niestety niektóre zaczynają młode listki pokazywać. Oby nie było powtórki z zeszłego roku.
Gruszka_na_w... 12:15, 09 sty 2025

Tak, ta kępka to przebiśniegi. U mnie róże bardzo podmarzły w zeszłym sezonie z powodu silnego mrozu w kwietniu. Zebrały się jednak w garść i kwitły zadowalająco.
Alija 14:06, 09 sty 2025

Haniu, ogród wygląda bardzo rześko , jak na tę porę roku, kwitnące ciemierniki urocze.
Wszystkiego dobrego, zdrówka na cały rok i silnej woli w realizacji postanowienia nikotynowego. Trzymam kciuki.