AI podpowiada, że przyczyną trudności w uprawie rzodkiewki mogą być: niewłaściwa ziemia, miejsce lub źle przygotowane nasiona.
Ziemia nie może być zbyt sucha, ani zbyt wilgotna.
Zbyt kwaśne podłoże powoduje więdnięcie.
Ziemia nie może być zbyt piaszczysta, ani gliniasta i ciężka.
Idealnie sprawdzi się dodatek kompostu.
Nasiona należy namoczyć przez kilka godzin przed posadzeniem.
Dzięki temu nasiona zaczną kiełkować szybciej i łatwiej przedostaną się przez glebę.
U siebie zaraz po siewie obficie podlewam rowek z nasionkami.
Rzodkiewka preferuje chłodniejsze temperatury.
Najlepsza temperatura do wzrostu rzodkiewki to 10-15°C.
Rzodkiewka nie lubi mrozów, ale niektóre odmiany wytrzymają temperaturę do -5°C.
Rzodkiewka musi mieć światło, dlatego trzeba ją siać w miejscach słonecznych albo tylko lekko ocienionych.
U mnie przyczyną trudności w uprawie były kłopoty z uzyskaniem właściwej wilgotności.
"Przesuszenie podłoża po wysiewie opóźnia wschody i powoduje zamieranie kiełków. W zbyt wilgotnym nasiona łatwo się zaparzają lub gniją, a młode pędy giną z braku tlenu. Rzodkiewka jest najbardziej wrażliwa na suszę w okresie tworzenia i dorastania zgrubień."
Zastanawiałam się, dlaczego lepiej rośnie rzodkiewka "sopelkowa" niż kulista. Być może czerpie ona wilgoć z głębszych warstw ziemi (sopelek ma czasem długość 5-6 cm, a korzonek tej kulistej jest ledwie 1-2 cm pod powierzchnią.
~ Władysław Tatarkiewicz