Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Juzia 13:49, 16 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Darecka z wątku Zielony chram całą podłogę w altanie zrobiła z kamieni ciętych. Możesz jej podpytać jak to zrobili.

Dzięki!
Poszukam
Juzia 13:51, 16 mar 2025

Mi też okrągła rzodkiewka nie chciała rosnąć, a ta bardziej podłużna rośnie elegancko!
Judith 17:51, 16 mar 2025

I mnie rzodkiewka również nigdy się nie udała
Makao 18:17, 16 mar 2025

Uff czyli nie jestem jakaś ułomna i osamotniona w tym temacie. Kiedyś kiedyś nie miałam z nimi problemu i udawały się w 100% ale od kilku lat nie kumam o co chodzi. Może nasiona na rynku są zmutowane
Gruszka_na_w... 20:44, 16 mar 2025

AI podpowiada, że przyczyną trudności w uprawie rzodkiewki mogą być: niewłaściwa ziemia, miejsce lub źle przygotowane nasiona.

Ziemia nie może być zbyt sucha, ani zbyt wilgotna.
Zbyt kwaśne podłoże powoduje więdnięcie.
Ziemia nie może być zbyt piaszczysta, ani gliniasta i ciężka.
Idealnie sprawdzi się dodatek kompostu.

Nasiona należy namoczyć przez kilka godzin przed posadzeniem.
Dzięki temu nasiona zaczną kiełkować szybciej i łatwiej przedostaną się przez glebę.
U siebie zaraz po siewie obficie podlewam rowek z nasionkami.

Rzodkiewka preferuje chłodniejsze temperatury.
Najlepsza temperatura do wzrostu rzodkiewki to 10-15°C.
Rzodkiewka nie lubi mrozów, ale niektóre odmiany wytrzymają temperaturę do -5°C.
Rzodkiewka musi mieć światło, dlatego trzeba ją siać w miejscach słonecznych albo tylko lekko ocienionych.

U mnie przyczyną trudności w uprawie były kłopoty z uzyskaniem właściwej wilgotności.
"Przesuszenie podłoża po wysiewie opóźnia wschody i powoduje zamieranie kiełków. W zbyt wilgotnym nasiona łatwo się zaparzają lub gniją, a młode pędy giną z braku tlenu. Rzodkiewka jest najbardziej wrażliwa na suszę w okresie tworzenia i dorastania zgrubień."

Zastanawiałam się, dlaczego lepiej rośnie rzodkiewka "sopelkowa" niż kulista. Być może czerpie ona wilgoć z głębszych warstw ziemi (sopelek ma czasem długość 5-6 cm, a korzonek tej kulistej jest ledwie 1-2 cm pod powierzchnią.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:27, 16 mar 2025

Z analizy tego co piszesz i tego co czytałam już wcześniej, wynika, że nie popełniłam nigdy rażących błędów rzodkiewkowych Siałam i w foliaku i w skrzyniach. Tam ani gliny ani piachu, kompost dodany. Sianie w marcu. Podlewane
Jutro wysieję podłużną, nasiona mam
MagdaLenka 22:34, 16 mar 2025

Straszycie tymi rzodkiewkowymi niepowodzeniami... Mam nadzieję, że moja się uda. Już wzeszła. Warunki ma raczej zgodne z wymogami, które podała Hania.
Gruszka_na_w... 14:47, 17 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)
Mam nadzieję, że moja się uda. Już wzeszła.

Jeśli wzeszła, to z pewnością będzie udana.

U mnie dzisiaj z powodu okrutnej zimnicy za oknem (silny wiatr, -2 i intensywne opady krupy śnieżnej) zabrałam się za pikowanie do wielodoniczek siewek jarmużu (ten o kędzierzawych liściach wschodzi szybciej i takoż rośnie, ten toskański potrzebuje więcej czasu na wschody), porów i selera korzeniastego. Seler naciowy wykiełkował tylko jedną siewką. W maju dokupię kilka sztuk na lokalnym ryneczku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:49, 17 mar 2025

Magara napisał(a)
Z analizy tego co piszesz i tego co czytałam już wcześniej, wynika, że nie popełniłam nigdy rażących błędów rzodkiewkowych Siałam i w foliaku i w skrzyniach. Tam ani gliny ani piachu, kompost dodany. Sianie w marcu. Podlewane
Jutro wysieję podłużną, nasiona mam

Może ziemia nazbyt szybko przepuszczała wilgoć głębiej? No i siałaś kulistą. Z góry skazana byłaś na niepowodzenia.
TAR 14:59, 17 mar 2025

U mnie kulista siana do gruntu zawsze ladnie rosla. Nie nadążalismy z jedzeniem choc lubimy rzodkiewke.