Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:10, 17 mar 2025

TAR napisał(a)
U mnie kulista siana do gruntu zawsze ladnie rosla. Nie nadążalismy z jedzeniem choc lubimy rzodkiewke.

Tarcia, nie burz naszej rzodkiewkowej teorii. Musimy znaleleźć "winnego" niepowodzeń w uprawie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 16:17, 17 mar 2025

Hmm, kurka wodna. Moze tak, nie byla w gruncie gruncie tylko w skrzyniach, rosła razem z ziołami.
Na pewno miałyscie za swieże nasiona moje były przeterminowane z 10 lat
Makao 17:37, 17 mar 2025

Hahaha
Popłakałam się
Margo2 22:21, 17 mar 2025

Rzodkiewka to jeszcze jako tako, ale marchew to już w ogóle u mnie nie chce rosnąc.
Tak samo jak pory. Chyba wszystkie korzeniowe maja problem.
Zastanawiam się nad cięciem różw październiku.
Nigdy nie musiałaś przycinać po zimie jeszcze raz?
Gruszka_na_w... 09:51, 18 mar 2025

Margo2 napisał(a)
Rzodkiewka to jeszcze jako tako, ale marchew to już w ogóle u mnie nie chce rosnąc.
Tak samo jak pory. Chyba wszystkie korzeniowe maja problem.
Zastanawiam się nad cięciem różw październiku.
Nigdy nie musiałaś przycinać po zimie jeszcze raz?

Marchew zaczęła mi rosnąć dopiero wtedy, kiedy w miejsce jej wysiewu wrzuciłam sporo piasku. Ona nie lubi gleby świeżo nawiezionej i zbyt żyznej, gliniastej.

Mam dziwne obserwacje różane. Od zawsze tnę róże jesienią. W zeszłym sezonie było sporo śniegu i niskie temperatury. Sporo pędów róż (nie tylko u mnie) przemarzło prawie do gruntu. W tym roku czytałam, że w tym roku u antracytowej Zuzy był podobny związek przyczynowo- skutkowy; tzn. róże przemarzły mimo śnieżnej okrywy.

W tym sezonie, mimo braku śniegu i sporych mrozów nie widzę na różach czarnych pędów, niektóre mają zmrożone końcówki (dotyczy to róż pnących), ale to normalne zjawisko. Jeśli coś docinam na wiosnę, to zwykle te drobne końcówki pędów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 11:41, 18 mar 2025

Apropo pietruszki, ja tez z tych naciowolubnych. I tez u mnie nie chciala wschodzic. Kupuje gotowe sadzonki w ogrodniczym takie za grosze i pikuje do skrzynek. One fajnie odrastaja jak sie je uzywa. Po prostu po kilku nieudanych probach z pietruszka naciowa odpusciłam. A u nas natka do wszystkiego leci.
Wafel 12:38, 18 mar 2025

U mnie w zeszłym roku nie wiem skąd wyrosło kilka marchewek na rabatach pomiędzy bylinami, bez opieki i troski same urosła
Gruszka_na_w... 12:42, 18 mar 2025

Wafel napisał(a)
U mnie w zeszłym roku nie wiem skąd wyrosło kilka marchewek na rabatach pomiędzy bylinami, bez opieki i troski same urosła

Widocznie lubi zimny chów, bez nadmiernej troski.
Alija 14:56, 18 mar 2025

Mnie w ubiegłym roku też przytrafiły się zapomniane marchewki, zdobiły warzywnik kwiatami.
Co do rzodkiewki, to zdarzało się, że rozdawałam znajomym, bo nie byliśmy w stanie jej przejeść, ale bywało i tak,
że nic nie urosło.
Jomaszka 07:13, 22 mar 2025

Sikorki upodobały sobie żywopłot grabowy, przesiadują w nim coś zdziobują z konarów.

Chciałabym zrobić oprysk promanalem, ale boje się że im zaszkodzę.

Niby to preparat ekologiczny ale czy napewno nie zaszkodzi ptakom?

W tym sezonie mam jakieś takie rozterki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies