Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 10:45, 23 mar 2025

Haniu, prace porządkowe zakończone, można myśleć o zmianach na rabatach . Mnie się ten niebieski podobał, ale zegarowa jest tak bujna, że i bez niego będzie cudnie .
Ja wciąż na początku drogi w porządkowaniu ogrodu, ale sprawia mi to tyle przyjemności, że Trudno to opisać . Jak to możliwe, że jeszcze kilkanaście lat temu nie rozumiałam ile może dać człowiekowi ogrodowanie .
Gruszka_na_w... 12:41, 23 mar 2025

Judith napisał(a)
Haniu, prace porządkowe zakończone, można myśleć o zmianach na rabatach . Mnie się ten niebieski podobał, ale zegarowa jest tak bujna, że i bez niego będzie cudnie .
Ja wciąż na początku drogi w porządkowaniu ogrodu, ale sprawia mi to tyle przyjemności, że Trudno to opisać . Jak to możliwe, że jeszcze kilkanaście lat temu nie rozumiałam ile może dać człowiekowi ogrodowanie .

Prace porządkowe wciąż jeszcze w trakcie. Zostało 40 m długiej prostej i 20 m z hakiem wzdłuż zachodniego ogrodzenia. Wstępne mam tam ogarnięte, co miało być wycięte, to wycięłam, co miało być przycięte, to przycięłam. Teraz zostało okancikowanie krawędzi, zebranie nadmiarowych liści i resztek po cięciach. Dawkuję sobie te prace, żeby nie skończyć zbyt szybko, bo aura taka cudowna, że aż się chce dłubać na zewnątrz.
Człowiekowi, który całe życie spędził w mieście, grzebanie w ziemi wydaje się nudnym zajęciem. Do czasu...kiedy odkryje, że to cudowny sposób na uwolnienie endorfin i oczyszczenie głowy.

Niebieskie iglaki to jednak nie moja bajka. Zdecydowanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:45, 23 mar 2025

Magara napisał(a)

Haniu, raureify carexy mogę teraz dzielić, czy za wcześnie albo za późno? Kępy, które rosną w słonecznych miejscach już nawet badylki z pędzlami pokazują. Te w cienistych - jakby stoją w miejscu.

Teraz jest najlepsza pora na dzielenie traw. Radziłabym podzielić szpadlem kępę bez wykopywania całości. Tę , którą odetniesz, delikatnie podkop i wyciągnij. Możesz ją sobie ewentualnie podzielić na mniejsze sadzonki. Z moich doświadczeń wynika, że turzyce pagórkowate dosyć długo się zbierają po posadzeniu sadzonek z dzielenia dużej kępy. Czasem dojście do formy zajmuje im 2-3 lata.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:47, 23 mar 2025

Wafel napisał(a)
Jak poczułaś ulgę i satysfakcję po wyrzuceniu niebieskiego iglaka, to znaczy, że była to dobra decyzja

Piękne krokusowe wysepki!

Zaznałam spokoju.
Mnie co roku zadziwia jak bardzo człowieka wzruszają takie mikroskopijne kwiatuszki. Dzisiaj aż mi w sercu piknęło na widok zawilców gajowych.
Gruszka_na_w... 13:00, 23 mar 2025

Polon napisał(a)
Po krótkiej przerwie próbuję nadrobić przynajmniej część wątków, Twój to jeden z tych obowiązkowych
Muszę zacząć spisywać Twój kalendarz prac, ogrodu się dopiero uczę i nawet nie wiedziałabym o co pytać, więc taki zestaw prac jest dla mnie super. Jeszcze tylko wdrożyć w życie , przynajmniej częściowo
Dziękuję za wpis o pomidorach, już wiem, że profesjonalnej amatorskiej uprawy i wysiewów nie będę miała, ale może pokuszę się o kolejną próbę (a już miałam się poddać ) amatora amatora
Świdośliwa rzeczywiście pięknie wygląda, nie mam, może wykorzystam Twoją metodę i posadzę w miejsce tych drzew, które rosnąć nie chcą
U wszystkich krokusy w pełnym rozkwicie, a u mnie ledwo kilka nieśmiało się wynurza, ech …

Mnie prace ogrodowe przypominają jazdę na karuzeli. Co roku ten sam zakres prac. Aż dziwne, że to człowieka nie nudzi.

Jestem zwolennikiem niekomplikowania sobie życia bez wyraźnych powodów. Gdzie mogę, to upraszczam, jeśli tylko to upraszczanie nie ma zbyt dużego wpływu na efekt końcowy.
Tak właśnie jest u mnie z wysiewem pomidorów do skrzynek, a roślin typu bób, cebula i groszek bezpośrednio do gruntu. Też urosną i będą smaczne. Może z tydzień później niż przy wykorzystaniu metod bardziej pracochłonnych, ale mnie to nie przeszkadza.

Kwitnienie cebulowych bardzo zależy od miejsca, temperatury i rodzaju gleby. Juzia kiedyś pisała, że u niej tulipany kwitną, kiedy na forum już od dawna nikt nie wstawia zdjęć z nimi.

Świdośliwy warto mieć z 3 powodów: cudnie kwitną, przepięknie się przebarwiają jesienią i mają świetny pokrój. Jeśli będziesz chciała szybciej uzyskać efekt wielopniowości to do jednego dołka możesz wsadzić dwie sadzonki. One nie muszą być duże. Świdośliwy szybko rosną.
Gruszka_na_w... 13:02, 23 mar 2025

TAR napisał(a)
Małgo nie martw sie. U mnie tez dopiero krokusy wychodza. A i to nie wszystkie. Za to przebisniegi jeszcze kwitna. Ale tylko te, ktore nie zostaly pożarte przez bialasy

Wczoraj przyłapałam swojego psa na wąchaniu krokusów. Wsadził nos w sporą ich kępę, wodził, napawał się. Miał olbrzymią radochę. Cebulek na szczęście nie zżera.
Gruszka_na_w... 13:04, 23 mar 2025

Z aktualności ogrodowych:
wczoraj wykiełkowały prawie wszystkie pomidory; tradycyjnie jak co roku opóźnienie mają odmiany malinowego ożarowskiego- im wschody zajmują nieco więcej czasu.
Basieksp 13:07, 23 mar 2025

Musiało to fajnie wyglądać, ten Twój psiak z nochalem w krokusach dobrze, że moja Aza tego nie robi, ona duży nochal, czasami więcej szkód by było
mrokasia 15:24, 23 mar 2025

Poszłam za Twoim przykładem i wywaliłam dzisiaj z donicy berberysy poprzerastane bluszczem. Ulżyło mi .
Gruszka_na_w... 15:41, 23 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Poszłam za Twoim przykładem i wywaliłam dzisiaj z donicy berberysy poprzerastane bluszczem. Ulżyło mi .

Właśnie skończyłam wpis u Ciebie. Dobra decyzja. W ogrodzie trzeba być twardym.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies