Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:08, 22 mar 2025

Makao napisał(a)
Niby to zestawienie frontowe jest poprawne. Nie ma do czego się przyczepić. Barwnie i wesoło, tak kiedyś sadzono rośliny. Dużo kolorów. Teraz wszystko się tonuje. Przeważa spokój z małymi akcentami w postaci faktur roślin. Ja też pozbyłam się niebieskiego w ogrodzie. Tylko świerk na froncie robiący za Bożonarodzeniowe drzewko jest niebieskie.

Na obecnym etapie ogrodowania niebieski kolor iglaka wydaje mi się czymś bardzo sztucznym. Trudno go traktować jako element neutralnego tła. Za bardzo się rzuca w oczy. Tęsknić za nim z pewnością nie będę.

Miodunki i pierwiosnki zaczynają kwitnienie. Coraz większe pąki na mahoniach. Z ziemi wyłażą serduszka okazałe i piwonie. Na krzewach i drzewach otwierają się pąki liściowe. Nie ma się co dziwić. Kwiecień za pasem.

turzyca pagórkowata

ciemierniki Niger przechodzą w fazę seledynowego kwiecia

Drżę o kwiaty magnolii. Rok temu przemarzły. Jak będzie w tym, nie wiadomo.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:15, 22 mar 2025

TAR napisał(a)
Hania, bardzo dobry ruch. Choc bardzo lubie Glauca Globosa. W obecnym zrezygnowalam z niebieskich iglakow. Zawsze mialam problem by je jakos skomponowac. W glaucach lubia rudziki i trznadle urzedowac.
Zreszta zapobiegawczo zrezygnowalam tez z miskantow i rozplenic. Za to zakochalam sie w choinach kanadyjskich i cisach. Z iglakow jest ich chyba najwiecej, nie liczac rosnacych juz sosen i oczywiscie swierkow. Świerki głownie kulkowe miniaturowe. Jedynie 3 moga docelowo byc wyzsze. Ale maja duzo przestrzeni.

Krokusiki i puszkinie zachwycajace.

Do mnie wreszcie dotarło, że ten świerk nijak się ma do stylistyki mojego ogrodu. Pasował jak kwiatek do kożucha. Nie wiem, co za zaćmienie miałam przy jego zakupie. A rudzik wczoraj odwiedził mój ogród. Wyciągnęłam "całuśników", ósemki i misę ogrodową Napełniłam ją wodą i zainstalowałam ciurkadełko. Ptaszek był bardzo zainteresowany.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:22, 22 mar 2025

No i na koniec zostało trochę szerszych planów, czyli takietamy.

Przedwczoraj usunęłam z ogrodu ostatnią kosodrzewinę Pumilio. Każdego roku chorowała na osutkę, wnętrze całe jej brązowiało, świeżych przyrostów już prawie nie miała. Nie było sensu przedłużać jej agonii. W jej miejsce przeniosłam z zapłocia kulkę cisową, bo ta z kolei nie dawała rady rosnąć pod sporym grabem w pobliżu kostki z bukszpanów. Teraz z pewnością będzie miała więcej wilgoci.

Gruszka_na_w... 21:26, 22 mar 2025

Patrycja_KG_Lu 21:33, 22 mar 2025

Sporo masz sztuk świdośliwy. Będzie spektakl. Jaką odmianę hortensji masz na zegarowej i ile sztuk? Pasują tam
Gruszka_na_w... 21:47, 22 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sporo masz sztuk świdośliwy. Będzie spektakl. Jaką odmianę hortensji masz na zegarowej i ile sztuk? Pasują tam

Posadzone w trójkącie trzy krzaki Limelight. Wiem, że pasują. Po drugiej stronie ścieżki rośnie ich też trzy, ale rozrzuconych.

Świdośliwy uwielbiam. Zaczynałam od dwóch, a potem powiększyłam kolekcję, żeby zastąpić drzewka, które się nie sprawdziły lub wypadły.

Magara 23:07, 22 mar 2025

Wiosna, wiosna, wiosna u Ciebie
Podziwiam radykalne działania

Haniu, raureify carexy mogę teraz dzielić, czy za wcześnie albo za późno? Kępy, które rosną w słonecznych miejscach już nawet badylki z pędzlami pokazują. Te w cienistych - jakby stoją w miejscu.
Wafel 00:39, 23 mar 2025

Jak poczułaś ulgę i satysfakcję po wyrzuceniu niebieskiego iglaka, to znaczy, że była to dobra decyzja

Piękne krokusowe wysepki!
Polon 09:52, 23 mar 2025

Po krótkiej przerwie próbuję nadrobić przynajmniej część wątków, Twój to jeden z tych obowiązkowych
Muszę zacząć spisywać Twój kalendarz prac, ogrodu się dopiero uczę i nawet nie wiedziałabym o co pytać, więc taki zestaw prac jest dla mnie super. Jeszcze tylko wdrożyć w życie , przynajmniej częściowo
Dziękuję za wpis o pomidorach, już wiem, że profesjonalnej amatorskiej uprawy i wysiewów nie będę miała, ale może pokuszę się o kolejną próbę (a już miałam się poddać ) amatora amatora
Świdośliwa rzeczywiście pięknie wygląda, nie mam, może wykorzystam Twoją metodę i posadzę w miejsce tych drzew, które rosnąć nie chcą
U wszystkich krokusy w pełnym rozkwicie, a u mnie ledwo kilka nieśmiało się wynurza, ech …
TAR 10:36, 23 mar 2025

Małgo nie martw sie. U mnie tez dopiero krokusy wychodza. A i to nie wszystkie. Za to przebisniegi jeszcze kwitna. Ale tylko te, ktore nie zostaly pożarte przez bialasy