Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gabriela 11:07, 30 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A znalazł się już fachowiec do budowy?
Na murze mogłabym mieć róże. Najchętniej takie, których nie trzeba ciąć.

Oczywiście że jeszcze się nie znalazł, a ten od schodów robi dwa stopnie od września.
Nie ma róż na murze, których nie trzeba ciąć, ale za to są takie, które nie mają kolców.
Pszczelarnia 11:21, 30 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kawałek muru bym przygarnęła bez zastrzeżeń. Najlepiej ceglanego.
Podziwiałam zdjęcia z ogrodu Dzidki z hortensją Ayesha, ale w swoim ogrodzie jakoś nie widzę bukietówek. Wydaje mi się, że one zdecydowanie lepiej prezentują się w ogrodzie dojrzałym, takim ze starodrzewem. Z nutką tajemniczości, mchów i porostów. Tego u mnie długo jeszcze nie będzie.

Mam takie same odczucia. A tak w ogóle to w listopadzie lepiej/bardziej odczuwam sens miejsca, w którym przyszło mi ogrodować.
Gruszka_na_w... 18:26, 30 lis 2017

paniprzyroda napisał(a)
Marzy mi się murek, ale niski, na którym donice można by postawić. Chyba samej trzeba zbudować. I jeszcze pomyśleć, gdzie go wcisnąć, to największy problem

Kiedy nadchodzi początek maja, to z wielką radością sadzę rośliny w pojemnikach. Ogród jest wtedy taki trochę pusty i każda dodatkowa plamka koloru cieszy. Gdzieś w okolicach lipca/sierpnia zaczyna mi doskwierać konieczność pamiętania o codziennym podlewaniu, a w listopadzie, kiedy muszę porządkować te pojemniki, to wyrzucam sobie, że dołożyłam sobie dodatkowej pracy.
Znając siebie, to będę raczej podążać w kierunku minimalizowania ilości pojemników.
Gdybym była bardziej zasobna w środki płatnicze, to poszłabym w kierunku wykorzystania cegły na ścieżki i murki przed domem i pełne ceglane ogrodzenie z prześwitami ozdobionymi żeliwnymi elementami. Puściłabym na nie bluszcz.
No, ale nie jestem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:29, 30 lis 2017

Kawa napisał(a)
no widzę Haniu
i tak mi sie myśli że za mało drzew, taw i za wąskie rabaty hihiih

u Ciebie za to bardzo mnie siem podobie

U mnie rabaty są szerokie z powodu mojego lenistwa. Nie widać na nich chwastów. Porządkuję tylko na początku sezonu, a potem tylko z brzegu. Wygodne to jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:40, 30 lis 2017

Gabriela napisał(a)

Oczywiście że jeszcze się nie znalazł, a ten od schodów robi dwa stopnie od września.
Nie ma róż na murze, których nie trzeba ciąć, ale za to są takie, które nie mają kolców.

Zdecydowanie lubię róże tylko w czerwcu i w lipcu. Nie potrafię wykrzesać entuzjazmu do polubienia ich w innych miesiącach.
Może dojrzeję.
Gabrysiu, wnioskuję, że jesteś kobietą wielkiej cierpliwości, skoro ten fachowiec od schodów wciąż jeszcze ma perspektywy na prace przy kolejnych stopniach.
Gruszka_na_w... 18:50, 30 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Mam takie same odczucia. A tak w ogóle to w listopadzie lepiej/bardziej odczuwam sens miejsca, w którym przyszło mi ogrodować.

Ucieszyło mnie Twoje spostrzeżenie, że w listopadzie wyskakują u Ciebie, niewidoczne w sezonie letnim, zimozieloności. Miałam podobne odczucie.
Sensu miejsca nie odczuwam, bo wciąż mi w tym przeszkadza skrzecząca rzeczywistość.
Sąsiad postanowił, że listopad jest znakomitą porą na robienie prac ziemnych w glinie i całą drogę mam upapraną tłustymi plackami. W dodatku sąsiad nie poczuwa się do uprzątnięcia. Od takiego czegoś chciałabym się odciąć murem. Tym ceglanym. Źle znoszę prowizorki i nietwórczy bałagan.
Dziękuję za podlinkowanie bloga "Dzikie róże". Czytałam z wypiekami. Lubię takie historie.
Gruszka_na_w... 19:04, 30 lis 2017

Pada śnieg. Organizm mocno spowolnił i dostosował się do pory roku. Dużo czytam, spoglądam przez okno, omiatam ogród. Właśnie teraz minęły 3 lata od zamieszkania w domku z ogrodem. Wciąż mnie cieszy możliwość porannego picia kawy i jednoczesnego zerkania na zaokienne widoki.
Od kilku lat marzyła mi się domowa wędzarnia. Zrobiłam sobie prezent i mam. Dokształciłam się z teorii. Mięsa się peklują. Nabiera mocy masa do produkcji wędlin. Zakupiłam niezbędne akcesoria do ich zrobienia. Ciekawa jestem efektu.
anka_ 19:09, 30 lis 2017

Haniu a jak się sprawdzi to można będzie prosić o fotkę i namiary?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Kasya 19:38, 30 lis 2017

ja tez chce
Gruszka_na_w... 21:34, 30 lis 2017

Dziewczyny, to zwykła drewniana wędzarnia z popularnego portalu aukcyjnego. Nie ma drzwiczek, bo są zbędne, ma komin i termometr. Na moje oko trzeba jej wzmocnić nóżki. Na amatorskie potrzeby powinna wystarczyć. Jeśli mi się spodoba zabawa w domowe wędzenie, to może pomyślę o czymś bardziej profesjonalnym.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies