Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Agania 10:08, 10 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rośliny się rozrosły i przestały być odrębnymi plamami. Zlały się ze sobą.Na wiosnę trzeba będzie redukować. Zwykła imperata jest tam chyba za bardzo inwazyjna. A tak ją lubię.

Zeszły rok[ październik

W tym sezonie zasuszyło tatarak ogoniasty
Bardzo polubiłam tę turzycę. Jest subtelna, mięciutka. Myślę o powiększeniu dla niej miejsca.

Bardzo lubię tą rabotę Haniu i tatarak tak trudny w uorawie rośnie Ci ładnie
Mój wyginął..Imerata nie widziałam jeszcze gatunku w taaakie rozmiarze
Brzozowadzie... 10:16, 10 wrz 2018

Dziękuję Haniu, muszę się w takim razie przyjrzeć temu wiązowi. Lubię taką bujną zieloność. Ale rzeczywiście zmienia się bardzo w ciągu sezonu.
P.S. Ja chyba najbardziej lubię Twój ogród w jesiennej odsłonie Ale ja ogólnie lubię jesienne kolory
mikina34 13:16, 10 wrz 2018

A ja tak patrzę i myślę, co by tu zacytować, ale musiałabym wszystko... przepięknie u Ciebie Haniu kolorowo i obficie, taką jesień to ja poproszę

Sadzonki truskawek pobieram co roku, bo nie mam jednego miejsca tylko trzy skrzynie niewielkich rozmiarów i tak dosadzam Dlatego obfitych zbiorów się nie spodziewam, ale jaka przyjemność jak kwitną, a potem czerwienieją i pachną

Haniu, czy mogę na tym samym poletku posadzić pomidory w przyszłym roku? Raczej powinnam zapytać, co zrobić, żeby na tym samym posadzić ... no zwyczajnie nie mam innej miejscówki dla nich
Gruszka_na_w... 19:42, 10 wrz 2018

AgataP napisał(a)

Piękna ta rabata !!

Byłaby piękniejsza, gdyby astry nie uschły.
W zeszłym roku tak kwitły

Może za rok...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:49, 10 wrz 2018

Agania napisał(a)

Bardzo lubię tą rabotę Haniu i tatarak tak trudny w uorawie rośnie Ci ładnie
Mój wyginął..Imerata nie widziałam jeszcze gatunku w taaakie rozmiarze

Tatarak najpierw zmroziło, a potem podsuszyło. Odradza się w sumie po śmierci klinicznej. Imperata to czysty gatunek. Jest bardziej inwazyjna niż odmiana Red Baron i przebarwia się dopiero jesienią.W sezonie jest żywozielona. Żałuję, że nie mam większego ogrodu, bo najładniej wygląda w masie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:58, 10 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziękuję Haniu, muszę się w takim razie przyjrzeć temu wiązowi. Lubię taką bujną zieloność. Ale rzeczywiście zmienia się bardzo w ciągu sezonu.
P.S. Ja chyba najbardziej lubię Twój ogród w jesiennej odsłonie Ale ja ogólnie lubię jesienne kolory

A co z żółtym? Jesienią go sporo.
Co roku latem piszę, że ogród zastyga. Letnich roślin (bylin głównie) jest proporcjonalnie niewiele. Wiosna i jesień wnoszą dużo zmiennych. Właśnie przez tę nadreprezentację drzew, krzewów i traw.
Jesień też lubię. Bardziej niż lato.
Już wkrótce będzie tak

Gruszka_na_w... 20:08, 10 wrz 2018

mikina34 napisał(a)
A ja tak patrzę i myślę, co by tu zacytować, ale musiałabym wszystko... przepięknie u Ciebie Haniu kolorowo i obficie, taką jesień to ja poproszę

Sadzonki truskawek pobieram co roku, bo nie mam jednego miejsca tylko trzy skrzynie niewielkich rozmiarów i tak dosadzam Dlatego obfitych zbiorów się nie spodziewam, ale jaka przyjemność jak kwitną, a potem czerwienieją i pachną

Haniu, czy mogę na tym samym poletku posadzić pomidory w przyszłym roku? Raczej powinnam zapytać, co zrobić, żeby na tym samym posadzić ... no zwyczajnie nie mam innej miejscówki dla nich

Ty to wiesz jak człowieka dopieścić.

Truskawki możesz zimą podsypywać popiołem drzewnym. zawiera sporo potasu wpływającego na kwitnienie i owocowanie.

Pomidory i ogórki nie wymagają płodozmianu. Można je sadzić na tym samym stanowisku. Obie rośliny wytwarzają sporo zielonej masy, więc mają duże zapotrzebowanie na azot. Im większe sadzisz pomidory, tym więcej go potrzebują. Jesienią można dodać do ziemi i przekopać świeży obornik albo wiosną do dołka wrzucić garstkę granulowanego. Można dorzucić popiołu drzewnego.
Mój tato do każdego dołka wsadzał pokrzywową łodygę i skórkę banana (potas).
Do czerwca podlewać pokrzywową gnojówką, potem skrzypową.
W tym sezonie, za rada Moni, raz w miesiącu podlewałam mocno rozcieńczonym mlekiem. Do tej pory krzaki są zdrowe i wciąż owocują.
anabuko1 20:41, 10 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I zostały takie wczesnojesienne widoki

Masz piękny ogród.
Czasami po cichu zaglądam
Te wczesno-jesienne zdjęcia są bardzo ładne.
Bogactwo roślin wielkie
Na fotce 3 fotce, po prawej co to za hortka ?
A na 4 zdjęciu po lewej to róża ??Co to za odmian ?
Pozdrówki zastawiam
Gruszka_na_w... 20:59, 10 wrz 2018

anabuko1 napisał(a)

Masz piękny ogród.
Czasami po cichu zaglądam
Te wczesno-jesienne zdjęcia są bardzo ładne.
Bogactwo roślin wielkie
Na fotce 3 fotce, po prawej co to za hortka ?
A na 4 zdjęciu po lewej to róża ??Co to za odmian ?
Pozdrówki zastawiam

Witaj Aniu!

Ta hortensja to najprawdopodobniej hortensja ‘Unique’, choć głowy za to nie dam. Rośnie silnie i kwitnie dość obficie jak na wystawę zachodnią.
A róża to posadzona w trójkącie Bonica. Ma wadę w postaci braku zapachu, ale olbrzymią zaletę w postaci obfitego kwitnienia aż do mrozów. W tym roku dodatkowo zapunktowała za bezproblemowe przeżycie fali upałów. Dobrze jest sadzić ją w grupie.
Gosiek33 21:04, 10 wrz 2018

Piękne widoki i tak u Ciebie spokój

Kalina koralowa nana przepięknie się u Ciebie prezentuje. Moja niestety drugi rok z rzędu zżerana jest doszczętnie i to nie wiem przez jakiego smakosza