Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:11, 14 wrz 2018

roma2 napisał(a)
To nie ja ryczałam . W takiej chwili, nic tylko zamilknąc i słuchać. Super to wszystko u Ciebie wygląda. Takie spójne. U mnie od sasa do lasa jeszcze. Stwierdzam, że trzeba trochę dłużej pobyć na włościach, by ogarnąć całokształt. Tej zimy, pierwszej, gdy mogłam trochę poprzebywać (ogrzewanie w domu), zobaczyłam ile jeszcze do ogarnięcia. Bo wiesz, wiosną, to krokusik, to listek i człowiek się cieszy. Zimą pojęłam, ile jeszcze mam do zrobienia, a właściwie nadgonienia. Ale poczyniłam kroki...

Romus, w zasadzie to do mnie dopiero teraz dociera, że ogród to niekończąca się opowieść.
Bo naprawdę sądziłam, że jeśli powsadzam te drzewka i krzewy, trochę bylin i trawek niezobowiązująco, to nadejdzie taki moment ogrodniczego świętego spokoju.
Myśl o tym, że trzeba wykopywać, bo za gęsto, bo nastąpiła zmiana koncepcji, bo za sucho ma, bo za mokro ma,bo nie współgra, nie mieściła się w mej głowie.
Każdy nowy ogród to swoista aranżacja przestrzeni, w które procentowy udział ogrodnika z każdym rokiem jest jakby mniejszy. Te rośliny robią, co chcą.

Co do codziennej obecności- masz absolutną rację. Ogród zupełnie inaczej wygląda nie tylko w różnych porach roku, ale i w tym samym dniu. Inny jest w pełnym słońcu, inny przy zachmurzeniu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:17, 14 wrz 2018

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 22:21, 14 wrz 2018

Tylko zaznaczę, że jestem, bo tu taaakie nudy że pisać nie ma co...

Nie doczytałam w końcu, ten weterynarz nie nadawał się do zamknięcia w namiocie?
Gruszka_na_w... 22:31, 14 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Tylko zaznaczę, że jestem, bo tu taaakie nudy że pisać nie ma co...

Nie doczytałam w końcu, ten weterynarz nie nadawał się do zamknięcia w namiocie?

Żonaty był...W tamtych czasach, wg moich kryteriów, był w wieku ocierającym się o trumnę, miał kole 40. Jako, ze mój stan był "prawie krytyczny", w ostatniej drodze towarzyszyła mi obstawa w postaci współtowarzyszy podróży na czele z przyszłą połówką.
W ogrodzie jak "w polskim filmie"
Patrzysz w lewo, patrzysz w prawo. Zaciągasz się. Kamera na wierzchołki brzózek. Listopad za pasem.
AnnaCh 22:32, 14 wrz 2018

Kurcze, tak patrze na te zdjęcia i myślę sobie, że bardzo chciałabym kiedyś zobaczyć Twój ogród na żywo
tulucy 22:47, 14 wrz 2018

Cholibcia... Ja bez zaciągania i pewnie dlatego u mnie to sen wariata... Matuzalemowy wiek kiedyś to był...
Gruszka_na_w... 22:56, 14 wrz 2018

AnnaCh napisał(a)
Kurcze, tak patrze na te zdjęcia i myślę sobie, że bardzo chciałabym kiedyś zobaczyć Twój ogród na żywo

Aniu, już kilka razy przejeżdżałaś parę minut ode mnie. Do Finki jadę 5 minut.
Gruszka_na_w... 22:59, 14 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Cholibcia... Ja bez zaciągania i pewnie dlatego u mnie to sen wariata... Matuzalemowy wiek kiedyś to był...

Lucy, idziesz w politykę? Politycy zwykle w biografii podają wersję, że "bez zaciągania" się obywali.
roma2 23:01, 14 wrz 2018

A mnie, że żonaty nie napisałaś . Czuwam!!! Jeśli chodzi o wiek tego weterynarza, to faktycznie, wtedy chwiał sie nad własą trumną . 40 lat!
tulucy 23:07, 14 wrz 2018

Haniu ja chwała panu nie mogiem ustawa mi zakazuje i ja się słucham