Nie chcę Cię kolejny raz zmartwić, ale sama się dowiedziałam ostatnio(ktoś mi uświadomił), że ten właściwy czas europejski to jest ten zimowy właśnie
Wierzba odbije nawet z gałęzi wbitej w ziemie bez korzeni. My dwa sezony temu wbiliśmy w ziemię wierzbowy pal, ucięty z obu stron i dziś już mamy piękne drzewo, od korzenia odrośnie jak topola.
Aniu, Toszka potwierdziła tożsamość tego tłuściocha, że to faktycznie kruszyca złotawka. Dorosły bardziej urodziwy niż ten małolat
Długie przemyślenia czasem trudno ująć w kilka słów - a Ty zrobiłaś to perfekcyjnie
Co do wierzby... może ją potraktować preparatem do przyspieszenia rozkładu pni pozostawionych w ziemi (kiedyś o takim czytałam - jest podobno ekologiczny)
Asia! Polecam zabawę w szczepienie, bo potem satysfakcja spora
Co do bukszpanów... Dostałam nie tak dawno takie trzy okazy Na razie zadołowane w ziemi (a wcześniej obejrzane skrupulatnie)
Sylwia podeślesz namiar na priv na lejki i na feromony?
Wieszałaś w pobliżu bukszpanów? Są jakieś wymagania co do wysokości i stanowiska gdzie powinny zawisnąć?
Sylwia! Po raz ostatni zegarki będą przesunięte w Europie w 2019 roku. Poszczególne kraje będą same mogłyby decydować, czy wolą na stałe funkcjonować według czasu letniego, czy zimowego (czasem „wyjściowym”, zanim wprowadzono zmianę czasu, był czas zimowy). Muszą to jednak zadeklarować do końca marca 2019 roku. To właśnie 31 marca, ma się odbyć ostatnia obowiązkowa zmiana czasu. Potem kraje, które zdecydują się pozostać przy czasie letnim, nie będą już przesuwać zegarków, a te zorientowane na czas zimowy zmienią go jeszcze raz 27 października 2019 roku. Potem zmiany nie będą już możliwe. Z tego co
pamiętam w Polsce mamy zostać przy czasie letnim
Co do wierzby to wiem, że wystarczy wbić kawałek gałązki i już się ukorzenia. DO tej pory moja wierzba była mocno cięta każdej jesieni aby ograniczyć ilość liści w oczku. Na wiosnę pięknie odbijała ale z pnia. Od korzeni nie było żadnych odrostów.
Mam nadzieję, że jakoś ją opanuję
Tak to jest jak jak człek zakładał ogród nie mając praktycznie żadnej wiedzy. Dzisiaj wiem, że nigdy bym jej tam nie posadziła
Firletkę zostawiam - jeszcze kwitnie na ogrodzie z samosiejek
Namiary podeślę.
Powieś w okolicy bukszpanów ( do 5 m) na wysokości 2-2,5 m, jak będziesz miała nalot (czego ci nie życzę) to cały ogród będą oblatywać. Ja wieszałam na gałęzi drzewa. Na razie dały sobie na wstrzymanie, tak od około miesiąca. Do wiosny będzie spokój.
Gosiu do perfekcji daleko, ale kadrowanie daje świetne efekty.