Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Anitka 00:25, 17 lis 2018

m_gocha napisał(a)
Na czym wieszałaś? Może być na gałęzi pobliskiego drzewa?
Ciekawe gdzie to cholerstwo zimuje?

Muszę watek o ćmie dodać do obserwowanych. Mam nadzieję, że jak się pojawi wiosną to wszyscy będą bić na alarm

Tak, na gałęzi drzewa, akurat miałam nad bukszpanami. Jak masz wysoko gałęzie to zawieś na sznurku.

Larwy z trzeciego pokolenia zimują na bukszpanach i one mogą już rozpocząć żerowanie w marcu. Z nich powstanie kolejne pokolenie ćmy.
Dorota123 20:00, 12 gru 2018

Przyszłam zobaczyć, czy piekłaś pierniczki, a u Ciebie letnie widoczki. U mnie dziś piękna śnieżna zima.
MirellaB 08:13, 20 gru 2018

Część Gosiu Mało Ciebie na forum podobnie jak mnie

Życzę spokojnych Świąt oraz pomyślności w Nowym Roku
GorAna 16:10, 20 gru 2018

Małgosiu, przyszłam, w nadzieii na zimowe widoki, a tu nic, susza
Pozdrawiam Swiątecznie
basia3012 19:15, 22 gru 2018

Gosiu, zajrzałam aby złożyć Ci życzenia. Zdrowych, spokojnych świąt. A na kolejny rok spełnienia marzeń.
Pozdrawiam świątecznie.
m_gocha 22:32, 29 gru 2018

Anitka napisał(a)

Tak, na gałęzi drzewa, akurat miałam nad bukszpanami. Jak masz wysoko gałęzie to zawieś na sznurku.

Larwy z trzeciego pokolenia zimują na bukszpanach i one mogą już rozpocząć żerowanie w marcu. Z nich powstanie kolejne pokolenie ćmy.

Anitko kochana! Dzięki za wszelkie rady. Bez walki na pewno nie oddam moich bukszpanów. W razie wątpliwości będę pytać
Te największe, przycinane mają ponad 30 lat. W święta przeglądaliśmy stare zdjęcia rodzinne i na jednym z nich załapał się ten największy bukszpan - wtedy mały krzaczek (a zdjęcie było sprzed ponad 30 lat)

Tuż przed Świętami troszkę spadło białego puchu. Bukszpany też dostały śniegowe czapeczki

m_gocha 22:43, 29 gru 2018

Dorota123 napisał(a)
Przyszłam zobaczyć, czy piekłaś pierniczki, a u Ciebie letnie widoczki. U mnie dziś piękna śnieżna zima.
Dorotko! W takim niedoczasie ogromnym byłam przed świętami, że aż w pewnym momencie ogarnęła mnie prawie czarna rozpacz, że z niczym nie nadążam... Tak to jest jak nagle pojawią się różne rzeczy na które wpływów nie mamy a wszystkie trzeba załatwić na wczoraj
Pierniczki upiekłam tydzień przed Świętami a lukrowałam kilka dni później... w sumie ponad 500 pierniczków Spora część poszła jako słodki dodatek do prezentów pod choinkę
Tak na szybko fotka zrobiona telefonem (z myślą o Tobie bo widziałam Twój wpis ) w trakcie zdobienia

Oczywiście nie są tak pięknie zdobione jak Twoje ale że smaczne to gwarantuję
m_gocha 23:03, 29 gru 2018

MirellaB napisał(a)
Część Gosiu Mało Ciebie na forum podobnie jak mnie

Życzę spokojnych Świąt oraz pomyślności w Nowym Roku
Mirellko, dzięki za wizytę No niestety w okropnym niedoczasie byłam w grudniu. Niekiedy zerkałam na forum ale to albo zupełnie padnięta przed snem (zamiast bajki na dobranoc ) albo stojąc w ogromnych korkach w trakcie dojazdu do pracy (wciąż trwa budowa głównego mostu po wyburzeniu starego i jest totalny paraliż komunikacyjny). Choć przyznam, niekiedy, że to zerkanie nie zawsze wychodziło mi na dobre. Bo gdzie zerknęłam to albo już były prezentowane przygotowane dekoracje bożonarodzeniowe albo mowa o wielkich porządkach albo o przygotowanych już potrawach wigilijnych. No to frustracja rosła, że ja to jakaś nieogarnięta jestem, że z niczym zdążyć nie mogę A i na kilku wątkach aż iskrzyło od ostrej wymiany zdań

Mam nadzieję na trochę oddechu w styczniu Będę wtedy nadrabiać

Życzę Ci Mirellko i Twoimnajbliższym również dobrego nadchodzącego Nowego Roku
m_gocha 23:22, 29 gru 2018

GorAna napisał(a)
Małgosiu, przyszłam, w nadzieii na zimowe widoki, a tu nic, susza
Pozdrawiam Swiątecznie
Aniu kochana! Dzięki za odwiedziny Tak jak pisałam grudzień w ogromnym niedoczasie u mnie minął. I niestety w sporym stresie.
Ale mam nadzieję na trochę oddechu w styczniu. Widziałam u Ciebie cudne dekoracje jakie przygotowałaś na czas Świąt Bożego Narodzenia. Marzy mi się taki slowtime , abym ze spokojem np. mogła pobawić się w wymyślanie i tworzenie dekoracji
To ciut zimowych kwiatuchów zostawiam dla Ciebie

No i szerszy kadr, żeby nie było... że śniegu nie było

Przy okazji moje pierwszy raz tworzone "chochoły" załapały się na fotkę

Dodam, że jeszcze w pierwszy dzień Świąt było biało, ale później wszystko spłynęło z deszczem i plusową temperaturą
m_gocha 23:36, 29 gru 2018

basia3012 napisał(a)
Gosiu, zajrzałam aby złożyć Ci życzenia. Zdrowych, spokojnych świąt. A na kolejny rok spełnienia marzeń.
Pozdrawiam świątecznie.
Basiu! Dzięki wielkie za pamięć Widziałam u Ciebie jakie cudeńka tworzysz, ale nie miałam czasu nawet pisać
Życzę Ci również dobrego nadchodzącego Nowego Roku!

i żeby nie było, że bałwana nie ma tej zimy