Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 15:33, 15 lis 2021

Johanka77 napisał(a)
O! Kuźwa!
Sorki… Musiałam
Ty jesteś niesamowita! Taki plan!!!

Mój plan rodzi się zawsze w mojej głowie, gdy widzę interesujące mnie paczki w kolejnych moich Biedronkach
W tym roku posadziłam jedynie 200. I to na raty.

A sprzęt masz fachowy!
Ja lecę tylko takim szpadelkiem. Polecasz tę sadzarkę?
Kiedyś też tak mi się plany tworzyły, spontanicznie Wiesz, że ja takie zapiski mam chyba z 4 lat? W różnej formie ale mam pospisywane w 2 zeszytach i róże, i tulipany. Na róże to jednak muszę inny system katalogowania znaleźć bo za dużo w nich zmian było i teraz już przy niektórych odmianach mam problem. Próbowałam je spisać ale poddałam się i temat zostawiam na zimę. Żałuję, że metek nie zostawiłam przy samych różach ale też nie wszystkie miały takie paskowe.

Tę akurat sadzarkę firmy na G bardzo polecam. Służy mi wiernie już kilka sezonów.
A tulipany - może w końcu zaryzykuję w następnym roku i nie posadzę ani jednej cebulki choć znając mnie nie dam rady
inka74 15:36, 15 lis 2021

Pszczelarnia napisał(a)
To już czekam na wiosnę u Ciebie. Fachowe podejście do tematu cebulowych. Ja najpierw martwiłam się, że nie posadzę, nie zdążę a jak posadziłam, to się jeszcze oglądam, gdzie by kolejne dokupić.
Ewa, ja też nie wiedziałam, czy dam radę. Miałam poważne wątpliwości. Teraz zostały mi już tylko cebulki do donicy wiosennej ale tę to dopiero w grudniu będę obsadzała. I ciągle się biję z myślami czy aby nie kupić jeszcze z 50 przebiśniegów... z drugiej strony dziewczyny pisały że przebiśniegi akurat najlepiej podkraść kępę i samemu namnożyć. pasowałyby mi w jednym miejscu, razem z ciemiernikami by kwitły.
inka74 10:36, 16 lis 2021

Ciemiernik, kwitnący od września

tu pokazałam go we wrześniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=1557
mrokasia 11:10, 16 lis 2021

inka74 napisał(a)
Ciemiernik, kwitnący od września

tu pokazałam go we wrześniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=1557

dwa z tych moich sadzonych rok temu mają kolorowe pąki
reszta śpi, te maluchy na małej środkowej to zupełnie nic nie pokazują jeszcze, może się obudzą na wiosnę.
antracyt 12:14, 16 lis 2021

inka74 napisał(a)
Ewa, ja też nie wiedziałam, czy dam radę. Miałam poważne wątpliwości. Teraz zostały mi już tylko cebulki do donicy wiosennej ale tę to dopiero w grudniu będę obsadzała. I ciągle się biję z myślami czy aby nie kupić jeszcze z 50 przebiśniegów... z drugiej strony dziewczyny pisały że przebiśniegi akurat najlepiej podkraść kępę i samemu namnożyć. pasowałyby mi w jednym miejscu, razem z ciemiernikami by kwitły.

Rzeczywiście przebiśniegi z cebul przybierają dość wolno. Natomiast co roku, po kwitnieniu, dzielę swoje kępki i super się powiększają. Mam też wrażenie, że się wysiewają, bo maleństwa pojawiają się w miejscach, gdzie na pewno ich nie sadziłam.
inka74 12:38, 16 lis 2021

mrokasia napisał(a)

dwa z tych moich sadzonych rok temu mają kolorowe pąki
reszta śpi, te maluchy na małej środkowej to zupełnie nic nie pokazują jeszcze, może się obudzą na wiosnę.
u mnie tylko ten i cuchnący ma kwiaty ale jakimś cudem cuchnącemu nie zrobiłam zdjęcia. Reszta ma kły ale nie kwiaty. Są po prostu późniejsze. Ciemierniki mają dosyć szerokie spektrum rozpoczęcia kwitnienia
inka74 12:40, 16 lis 2021

antracyt napisał(a)

Rzeczywiście przebiśniegi z cebul przybierają dość wolno. Natomiast co roku, po kwitnieniu, dzielę swoje kępki i super się powiększają. Mam też wrażenie, że się wysiewają, bo maleństwa pojawiają się w miejscach, gdzie na pewno ich nie sadziłam.
ha, ha ja w sumie potrzebuję dwie kępki, jakbym kupiła z 50 cebulek to w sumie nie zależałoby mi na szybkim ich rozrośnięciu...
antracyt 13:22, 16 lis 2021

To rzeczywiście możesz się jeszcze skusić na zakupy
inka74 13:32, 17 lis 2021

Z serii ciemierniki - cuchnący kwitnący od lata. Uparcie go nie tnę, niech uschnie a wcześniej może się rozsiać i parocja w końcu jakiś kolor pokazuje. Ta panna była na wiosnę zmarźnięta prawie po całości. Ładnie odbiła. Dobrze, że nie wyrzuciłam.

inka74 13:37, 17 lis 2021

Z serii ciekawostki botaniczne - kupiłam listwę z kortenu do zrobienia obwódki takiej ładniejszej pod bukiem. Jakoś ta plasticiana mi nie pasuje. Dostałam wersje czyste, jeszcze nie pordzewiałe. Zostawiłam całe na wierzchu, bez wkopywanmia, celem ładnego nabrania barwy po całości. W ciągu tygodnia a właściwie już tego samego dnia pojawiła się rdza. W szoku totalnym byłam. Sam buczek się ładnie pod kolor wybarwił

a na deser moja ostatnia zabawka - żywicę czarną mam w weekend lać, pierwszy raz. Musze całość jeszcze przygotować do obróbki ale już się cieszę ))