Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 16:43, 06 mar 2019

Ewcia - ulotka i instrukcja to zło szkodliwe dla umysłu. 1 na 10 osób może przeczyta całą a większość tylko jak, i ile dawkować. Do karty charakterystyki produktu chemicznego może dotrze 1 na 1000.

Ph mierzyłam kiedyś, ze 2 lata temu, potem jakoś okazji nie było . U mnie jest problem z kwasowością i jej utrzymaniem na glinie - ziemia biedna, słaba, ilasto-gliniasta. Nie dla kwasolubów bo normalne pH wysokie, koło 7. Więc jak chcę obniżyć muszę się mocno nabiedzić. W związku z tym z rodkami się nie kochamy. Hortki już bardziej bo te bardziej tolerancyjne są.

Mam w sumie 3 wycinki mini rabat "kwaśnych" z rodkami.
Na pierwszej się w miarę utrzymuje ph ale tam były sadzone rodki i azalie w najzwyklejszy torf kwaśny. Jak zapomnę podsypać nawozu zakwaszającego to rośnie. Jak podsypię jest OK z tym, że w nawozach gotowych do rodków nie ma zazwyczaj żelaza i po 4 latach braku jego suplementacji zaczął rodek jaśnieć. U Bogdzi doczytałam, że ona na wiosnę aplikuje swoim rodkom miks właśnie z dodatkiem żelaza - o znalazłam - wieloskładnikowy (Florovit), do iglastych (Pinivit) i żelazo (florovit Agro). Podałam mu dolistnie wtedy i odżył.

Druga mini rabata pod choinką z rodkiem - tam była użyta gotowa ziemia do rodków i dodałam bobków końskich. Dwa lata było OK, Germania przepięknie z kikuta porażonego odbiła i spora zaczęła się robić a teraz widzę jasne liście więc znów żelaza nie przyswaja. Prawdopodobnie ph wzrosło i mogłam ją też zabiedzić. Hmmm, nie mogę sobie przypomnieć, czy ja ją nawoziłam rok temu. Znając życie pewnie nie bo o tym w ubiegłym roku po prostu zapomniałam w nawale innych prac. A na 100% krew jej sypałam na jesieni ale może jeszcze się do tej pory nie przetworzyła lub za mało na żarłoka dałam.
Koreanka, azalia i tuje zaraz za nimi rosną tam ładnie, ba nawet 2 wrzosy się uchowały. Więc tragicznie pewnie nie jest ale za wysoko dla żarłocznej Germanii - ona całkiem ładnie kwitła w ubiegłym roku.

Trzecia mini rabatka przygotowana zgodnie z zaleceniami ziemnymi z bobkami końskimi, z liśćmi dębowymi, korą i z tego co pamiętam nawet siarką od znajomej (aż muszę zerknąć w te moje notatki bo jakieś idiotyczne przeliczenia wtedy robiłam, dawno to było) - największa moja porażka. Rodek mi tam zdycha normalnie. Dobrze, że mu korzeni nie rozerwałam. Nie wiem czego mu brakuje ale dostanie miks dolistny i zobaczymy.

No ogólnie rodki to nie jest moja specjalność i miłością się nie darzymy. Za dużo trzeba u mnie zachodu aby pH utrzymać a i o nawożeniu zapominam, dopiero jak się coś dzieje - interweniuję. więc mea culpa...
inka74 16:45, 06 mar 2019

mikina34 napisał(a)
Pozimowa wersja sumo mnie rozbawiła ale jakbym siebie widziała
Ja swoje tuje też czyściłam (tylko u mnie trochę ich więcej) suchego było sporo, ale aż odetchnęły po zabiegu . Teraz powolutku biorę się za docinki na rabatach, czekam na ciepełko
oj dobrze to u mnie nie jest z tą wagą ;(
powodzenia w docinkach rabatowych. U mnie na razie mokro, pada lub wieje, masakra.
Edit - teraz dopiero zobaczyłam co napisałam
Anda 19:39, 06 mar 2019

Tez mam glebę gliniasto-ilasto-piaskową, pH 7, ale bogatą. Rodków nie sadzę. Nie dałabym rady z tym ulepszaniem ziemi dla nich.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 21:47, 06 mar 2019

Ha, zmierzyłam pH. Wróciło do ogólnej normy lub miernik kiepski. Powinnam płyn kupić.
Kasia_CS 22:51, 06 mar 2019

No Dziewczyny, już wcześniej skutecznie mnie odwiodłyście od miedzianu, ale i z zainteresowaniem przeczytałam dalsze info na ten temat. I w sumie to nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak bardzo błędne jest stosowanie go np do róż (już abstrahując od jego szkodliwości) - że nie ma nawet możliwości zadziałać tak na dobrą sprawę.

U mnie miedzian był w użyciu w zeszłym roku i "na dowód jego skuteczności" rdza na różach panoszyła się przeokrutnie Dodam, że podlewam tylko po ziemi, bo podlewam konewką albo podkładam sączacy się szlauch.
inka74 10:38, 07 mar 2019

Kasiu - bardzo się cieszę, że choć jedna osoba przestanie stosować to świństwo w celach prewencyjnych. Nie wiem skąd taka fama poszła z tym miedzianem, że to pomaga przy różach...

Odpisali mi ze sklepu w sprawie ławki - nośność 180 kg więc spokojnie, nawet z em razem, możemy na niej zasiąść Teściu ze szwagrem muszą już inne miejsca znaleźć a w każdym razie nie obaj na raz. Na krzesełkach mogą zasiąść.
Anda 14:26, 07 mar 2019

Ja też sie cieszę Zwłaszcza że piszę o tym już od paru lat i do tej pory tylko Ty Iwonko się tym tematem poważniej zainteresowalaś.

Czyli ja rownież na Twojej ławce zasiąść mogę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 14:38, 07 mar 2019

Dziewczyny, a u mnie maliny sie wybarwiaja na jasnozielono, tzn maja zbyt zasadowo?
Jak sprawdzalam ph to tez ok 7, tyle ze kazdym miejscu moze byc troche inaczej, no i wymagania inne rozne rosliny maja.
Kwasoluby mam tylko w donicy (pieries i skimmia, i kamelie) a hortki daja rade w tym, co jest.

Mysle, ze te rozmowy o chemii w ogrodzie sa b przydatne, kropla drazy skale
Ja chemii nie uzywam, bo mam warzywnik w ogrodzie, ale dzieki forum trafilam na wzmacniajace herbatki skrzypowe
I przekonalam sie, ze jednak nie powinnam wykreslac maszyny do siekania galezi z listy potrzebnych rzeczy w ogrodzie, bo zrebkowanie jest mega przydatne do tworzenia sciolki
o tym zelazie roliczym zupelnie nie mialam pojecia. Tzn wiem tylko tyle, ze kwasoluby maja problem z pobieraniem go w zasadowej glebie, ale o dodawaniu w celu wzmacniania nie slyszalam.
mikina34 15:13, 07 mar 2019

A jak mam drzewa owocowe to stosować ten miedzian czy też nie? Co w zamian ewentualnie?
Anda 15:16, 07 mar 2019

mikina34 napisał(a)
A jak mam drzewa owocowe to stosować ten miedzian czy też nie? Co w zamian ewentualnie?

Jakie drzewa i na co chorowaly w zeszlym roku?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies