Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

frezja 09:01, 08 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pamiętam, że mnie uczuliłaś na stosowanie miedzianu.
Przydało się. Choroby grzybowe bardzo się ograniczyły, od kiedy stosuję propionian wapnia i oprysk mocznikiem jesienią.

A chelat żelaza rzeczywiście działa na rodki jak afrodyzjak.

Iwonko, z tego co kojarzę, to kilkuletnie rodki wytwarzają już własną mikroryzę, która stabilizuje Ph gleby. Ph może się podwyższać, jeżeli podlewasz rodki wodą z kranu.
Jak stosujesz chelat żelaza? pod wszystkie?
mikina34 09:20, 08 mar 2019

Moje drzewka to maluchy, sadzone jesienią, co się dało przed opadnięciem liści opryskałam mocznikiem zgodnie z sugestią Hani Gruszki. Mam brzoskwinię, która rośnie od małej gałązki, jeszcze nawet kwiatów nie miała (muszę ją przyciąć, bo jest strasznym krzaczorem ) dwie jabłonie, wiśnie, czereśnie i śliwki.
Czyli na razie niczym ich nie traktować?

Poppy 17:35, 08 mar 2019

inka74 napisał(a)

Poppy - nie znam się na malinach, trzeba by było poczytać co one potrzebują do szczęścia.
Tu masz link o żelazie i dlaczego jest ważne dla roślin - prosto wytłumaczone
http://www.canna-pl.com/info-courier_iron

Edit - nie każde wybarwienie jaśniejsze liści to oznaka braku żelaza. Na tej stronie są pokazane różnice przy różnych mikroelementach. Pamiętam, że w rodkach miałam ogromny problem z rozpoznaniem co im brakuje czy żelaza czy magnezu bodajże.

Dzieki!
Ja mysle, ze to raczej ph nawalilo, i to byly objawy chlorozy, bo maliny lubia lekko kwasna glebe. Ale doczytam jeszcze, moze faktycznie brakuje im np magnezu.

ps. co to jest OW, HT ??
Anda 18:05, 08 mar 2019

Poppy napisał(a)

Dzieki!
Ja mysle, ze to raczej ph nawalilo, i to byly objawy chlorozy, bo maliny lubia lekko kwasna glebe. Ale doczytam jeszcze, moze faktycznie brakuje im np magnezu.

ps. co to jest OW, HT ??

Dla mnie objawy braku żelaza i magnezu na liściach są podobne.
Moje maliny rosną w ściółce liściowej, może to im pomaga.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:06, 08 mar 2019

mikina34 napisał(a)
Moje drzewka to maluchy, sadzone jesienią, co się dało przed opadnięciem liści opryskałam mocznikiem zgodnie z sugestią Hani Gruszki. Mam brzoskwinię, która rośnie od małej gałązki, jeszcze nawet kwiatów nie miała (muszę ją przyciąć, bo jest strasznym krzaczorem ) dwie jabłonie, wiśnie, czereśnie i śliwki.
Czyli na razie niczym ich nie traktować?

Poczekaj z opryskami Jeśli są zdrowe, to po co.
Poza tym u Hani Gruszki i na wątku ekologicznym możesz się dowiedzieć szczegółów na temat HT i OT itd.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 20:55, 08 mar 2019

frezja napisał(a)
Jak stosujesz chelat żelaza? pod wszystkie?

Dzisiaj robiłam oprysk pierisom, kiścieniowi, azaliom i rodkom z chelatu i florovitu dla kawaśnolubów. U Bogdzi znalazłam przepis.
Ten chelat jest w kolorze krwi żylnej.

Kiedy zrobi się cieplej, to taką miksturą podleję borówki i jagody kamczackie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:05, 08 mar 2019

Mariposa napisał(a)

To podpowiedz mi proszę jeszcze, czy azalie tak samo mam traktować? Będę miała rabatę złożoną głównie z azalii wielkokwiatowych i japońskich i tylko 2 rh.
Dopiero zamówiłam rośliny, niedługo będę sadzić. Czy pryskać je od razu po posadzeniu (Pszczółka mi pisała, że 3x najlepiej)?
Tylko na kwasoluby chyba PW i HT (nie OW)

PW i OW to roztwory mocno zasadowe. Niestety nie nadają się do zwalczania chorób grzybowych na roślinach kwaśnolubnych. O ile pamiętam Mazan proponował dla nich coś na bazie jodyny.

Azalie posadź w glebie z dodatkiem drobnozmielonej kory, kwaśnego torfu, sypnij garść siarki, dodaj kompostu, igliwia. Dbaj o podlewanie. W lipcu/ sierpniu nie zapomnij o podsypaniu siarczanu potasu .
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 21:24, 08 mar 2019

Nie udało mi się zapanować dziś nad chciejstwami i... poległam. Nie broniłam się zbyt długo Tak wyszłam obładowana ze sklepu.

A tu już ciemierniki skitrane na taraie
Anda 21:35, 08 mar 2019

Panowanie nad sobą jest często przeceniane
Kasiolaaa 22:34, 08 mar 2019

dzisiaj zachwycalam sie ciemiernikami na zywo cos wspanialego chociaz trujące ale warto je mieć