Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

Toszka 19:35, 08 maj 2016

zebrinus ma 4, albo i 5 razy szersze liście. Ml, ma cieniutkie, zwiewne powiewajace jak tryskająca fontanna, Miałam zebrinusa prawie 5 lat (u nasady, przy ziemi miał prawie 1,50m), to wiem co mówię, nie teoretyzuję. Wiem też jak potwornie ciężko było go wykopać, siekierą trzeba było ciachać. Wkurzał mnie jak w październiku, po pierwszych przymrozkach robił się suchy i martwy, kiedy inne miskanty nawet tego nie zauważały, albo nabierały pomarańczowo-czerwonych kolorów i dalej powiewały i żyły.
Co w innych ogrodach to mnie nie interesuje - chcę ci dogodzić Chce ci pomóc stworzyć twój ogród - ogród radości i dumy
Nie musisz stosować moich rad, bo to twój ogród. Ja tylko wyrażam swoje opinie i poddaję ci sugestie.
Elu, przestaniesz żałować zakupów (ja też żałowałam - każdy musi ten etap przejść) jak najpierw przygotujesz dobry, doskonały wręcz plan nasadzeń. Na spontan to tylko można w ciążę zajść
Przez te nieplanowane zakupy wydaje się najwięcej pieniędzy, zamiast kupić jedną, sporą, droższą roślinę. Ja już tak robię. Ty zaraz też będziesz tak robić - wspomnisz moje słowa

Ale z radością widzę, że klarują ci się upodobania
elmagra 19:55, 08 maj 2016

Wiem, wiem, że chcesz pomóc.
Ciąże moje akurat wszystkie planowałam bardzo dokładnie.... hehehe
Wydawało mi się, że mam plan, jakie rośliny kupić. Teraz się okazuje, że trzeba się 50 razy zapytać. Szkoda, że nikt nie pisał o tych trawach wcześniej. Najlepsze jest to, że już kupiłam te miskanty olbrzymie i jechałam wymienić na inne - mieli zebrinusy, to wzięłam, głupie, co? A mogłam np wziąć azalie.... [tu jest brzydkie słowo wypowiedziane w myślach...]

To może je wywalić w zupełnie inne miejsce ogrodu? Wsadzić w narożnik, przy którym rosną borówki amerykańskie? (Choć jeden z nich...)
Oddać komuś? Halo halo czy ktoś chciałby takie trawska? A może posadzę je w tym roku a w następnym wywalę (nie będzie tak żal wydanych pieniędzy...)

Jeszcze takie coś wymalowałam, zamiast sprawdziany sprawdzać to siedzę i myślę... Niezbyt to artystyczne dzieło, ale pokazuje co i jak. Jeszcze mam dwie danice, nie wiem gdzie je dać, skoro te trawy tyle miejsca zajmują.

elmagra 20:09, 08 maj 2016

Wiem, a może je wsadzić przy kompostowniku, żeby go zasłonić od strony tarasu i od strony sąsiada?

Głupio tak kombinować na siłę, nie...?
Toszka 20:34, 08 maj 2016

Elu, jesli myslisz, że doradzanie komuś co ma sadzić jest łatwe, to musisz sama zacząć to robić. Osobiście jeśli nie wiem co mam doradzić to milczę (w realu duzo gadam, to na forum staram się ograniczać)
Powiem szczerze, że ja lubię monolityczne nasadzenia, własnie na takich długich rabatach. Małe, przetkane rosliny świetne są do ogladania z bliska, a rabata pod żywoþłotem, oddalona od np. tarasu (gdzie najwięcej czasu się spędza, wygląda ambitnie i imponująco niemal w jednolitym nasadzeniu.
powiem ci tak - tylko nie zabij - jestem zwolenniczką sadzenia roślin wg ich upodobań siedliskowych, i do iglaka kwasolubnego jaką jest jodła dałabym dywan z azalii np. z berberysami (jakie masz berberysy???) do tego żółte wrzosy
tu masz przykładmojej przymiarki azalii Maruschka (czerwona) i żółtych wrzosów.

A tuje Danica posadzić tam gdzie azalię i w ich stopy posadzić niskie turzyce.

elmagra 20:49, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
Elu, jesli myslisz, że doradzanie komuś co ma sadzić jest łatwe, to musisz sama zacząć to robić. Osobiście jeśli nie wiem co mam doradzić to milczę (w realu duzo gadam, to na forum staram się ograniczać)
Powiem szczerze, że ja lubię monolityczne nasadzenia, własnie na takich długich rabatach. Małe, przetkane rosliny świetne są do ogladania z bliska, a rabata pod żywoþłotem, oddalona od np. tarasu (gdzie najwięcej czasu się spędza, wygląda ambitnie i imponująco niemal w jednolitym nasadzeniu.
powiem ci tak - tylko nie zabij - jestem zwolenniczką sadzenia roślin wg ich upodobań siedliskowych, i do iglaka kwasolubnego jaką jest jodła dałabym dywan z azalii np. z berberysami (jakie masz berberysy???) do tego żółte wrzosy
tu masz przykładmojej przymiarki azalii Maruschka (czerwona) i żółtych wrzosów.

A tuje Danica posadzić tam gdzie azalię i w ich stopy posadzić niskie turzyce.

Niestety nie bardzo rozumiem, co mi chcesz powiedzieć. Może za krótko jeszcze jestem na forum. To znaczy, że ta długa rabata jest bez sensu? Czy jest za mało monolityczna? Pamiętaj, że od lewej jest dom, a azalie mam teraz dokładnie naprzeciw okna z kuchni. Generalnie niekwasolubne to są póki co chyba róże, lawendy i te hakuro, tak?
Berberysów nie mam jeszcze, myślałam nad takimi małymi kulkowatymi.

Napisz mi kawa na ławę, co mam zrobić? Dodać więcej azalii pod jodłę czy tylko berberysy malutkie i wrzosy? Ale co dać za jodłą, toż to dopiero niemowlę nie jodła. Taka pustka tam będzie okrutna przez lata.

A może te trawy dać od strony tarasu gdzieś przy szmaragdach, w miejscu, gdzie będzie stał basen/trampolina dzieci?

Jestem zagubiona. I zdołowana.
Toszka 21:12, 08 maj 2016

no widziśz, z garden puzzle utrwaliło mi się, że ta jodła większa

pod jodłę daj więcej azalii i berberysy i wrzosy!!! Jodła malutka, urośnie, a azalie (kup Maruschka, one bezproblemowe, niezawodne, czerwone, lub Babuschka rózowe, ale z czerwonymi berberysami nie ten teges). Nie kupuj na przyszłość
bezimiennych (bez nazwy odmiany) roslin!!!

Berberysy albo 'Bagatelle', albo "Admiration' - oba czerwone małe kulki.

do tego żółty cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea' jeśli nie trafisz lub nie chcesz czasami trudnych i zawodnych wrzosów.

Jodła potrzebuje światła i przewiewu i nie ma co jej zasłaniać niczym. Niech zdrowo rośnie

Niekwasolubne dobrze wymieniłaś + miskanty. Hortki lepiej rosną i wybarwiają się na kwasnej glebie, ale i bez niej dobrze rosną.
elmagra 21:32, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
no widziśz, z garden puzzle utrwaliło mi się, że ta jodła większa

pod jodłę daj więcej azalii i berberysy i wrzosy!!! Jodła malutka, urośnie, a azalie (kup Maruschka, one bezproblemowe, niezawodne, czerwone, lub Babuschka rózowe, ale z czerwonymi berberysami nie ten teges). Nie kupuj na przyszłość
bezimiennych (bez nazwy odmiany) roslin!!!

Berberysy albo 'Bagatelle', albo "Admiration' - oba czerwone małe kulki.

do tego żółty cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea' jeśli nie trafisz lub nie chcesz czasami trudnych i zawodnych wrzosów.

Jodła potrzebuje światła i przewiewu i nie ma co jej zasłaniać niczym. Niech zdrowo rośnie

Niekwasolubne dobrze wymieniłaś + miskanty. Hortki lepiej rosną i wybarwiają się na kwasnej glebie, ale i bez niej dobrze rosną.

Dzięki. Pójdę w takim razie w te berberysy i wrzosy. A możę berberys też zielony taki malutki?

No ale co zrobić z tymi nieszczęsnymi zebrinusami?
A jeśli hortki to wielkie krzewy, to ile ich mi się zmieści - dwie?
Toszka 21:49, 08 maj 2016

Dwie, tzy hortki, mozna nad nimi zapanować tnąc wczesną wiosną nisko, mocno.

Zielone berberysy będą marną ozdobą. Czerwone lepsze - azalie przekwitną i są zielone, to berberysy przejmą pałeczkę kolorystyczną.
AgataP 20:46, 09 maj 2016

Elu odnośnie nawadniania odpisałam u siebie, odnośnie rabat - ja mam taką rabatę monotematyczną - ponad 30 metrów posadzonego dopiero co żywopłotu grabowego, a przed nim 29 hortensji limelight i nic więcej O przepraszam jeszcze drzewka posadzone kiedyś i teraz 5 jarząbków Flanrock
LyraBea 20:56, 09 maj 2016

Przyleciałam Cię wesprzeć ciepłym słowem, bo jeśli chodzi o porady, to chyba za cienki bolek jestem a już na pewno przy Tosi, ktora sprawnie Ci radzi. Nie mam zdolności zwizualizowania sobie, jak dana rabata będzie wyglądać, gdy rośliny urosną. Z trawami jest tak, że rosną szybko i czasem jest zdziwienie, że wygląda coś nie tak, jak miało wyglądać. A Tosia widzę już widzi co o jakiej porze roku i w kolejnych latach będzie wyglądać. Jak mi tego brakuje.
Jedno tylko mogę powtórzyć za Tosią, nigdy nie żałuj, że coś kupiłaś do ogrodu. Nawet jeśli to był impuls, trudno, stało się. Daj roślince szansę. Na pewno w Twoim ogrodzie znajdzie się miejsce na trochę takich impulsów.