Ludziska, liczę, że się w końcu wygrzebię z roboty i będę mogła pośledzić Was na wątkach, bo na razie robota w szkole, robota w domu i jeszcze Krystynowy dom
Melduję, że poległam, jeśli chodzi o oszczędzanie. Tym razem faza na cebulowe i domówiłam kilka róż...
W retro różance, która jest moją porażką różyczki się kiszą, w tym roku wyglądały marnie poza Jude, Novalis i Schneekusschen. Przyczyną jest wg mnie marne podłoże i zbyt mokra wiosna. Planuję wykopać wzdłuż rabaty rowek odprowadzający wodę, żeby uchronić się od tego samego efektu na rok następny. Jeśli to nie pomoże, to na następną jesień będzie kompletna demolka.
Koło brzozy zdjęłam trawnik i powstała rabatka Helenkowa

Obsadzona seslerią od Helen i przeniesionymi jeżówkami z innych miejsc. Wszystkie idące w zielenie, tzn. Green Jewel, Delicious Nougat i w tym roku dokupione Virgin. Muszę dać tam jeszcze 4 krawężniki jako fragment ścieżki i pójdą tam również cebulowe. Jeszcze nie wiem, która opcja: 1-
szafirki szerokolistne (90) i
zawilce greckie "White Splendour'(150) lub 2 -
Krokusy Ruby Giant (325)
Wiśnia Kiku Shidare Zakura leci do cioci. Jest tam taki kącik, który spokojnie może zarosnąć.
W ogrodzie jeszcze masę do wsadzenia. Wczoraj niestety cały dzień poza domem. Małżonek przykrył skarpę tekturami i folią. Z nowych nabytków różanych
*Do ziemi poszły:
Eclat de Rire
Creme Caramel
*Na wszelki wypadek, jakbym nie zdążyła wkopać do doniczek poszły golasy:
Yennefer
Masora
Petit Papillon
Rose Marie ale taka cieniutka, że ciekawa jestem, czy przeżyje.
* Balot własnej produkcji dostały Utigord Falls, którym muszę znaleźć jakieś fajne miejsce, bo po zdjęciach wnioskując dają czadu.
Dalie czas wykopać. Jeszcze w jednym miejscu się trzymają, ale większość już przez mróz ścięta.
Szklarnia opróżniona, jeszcze tylko papryczki do obrania.
Poza wymienionymi zawilcami, krokusami i szafirkami mam jeszcze trochę innych cebulowych:
Tulipany:
Paul Scherer (48), Purissima (72) - przed proso Northwind
Salmon van Eijk (49) dosadzę do tych samych posadzonych 2 lata temu
Lady van Eijk (42), Mystic van Eijk (56) i Salmon Prince (16) pójdą w cygańską (dwa pierwsze chyba w zestawie ma Justyna)
Narcyzy:
Poeticus Recurvus (32) Thalia (70) idą w lamelkową.
Zawilce:
Anemone blanda "Charmer"(45) jeszcze nie mają zaplanowanego miejsca.
Chyba jeszcze w Biedrze dokupię czarne tulipany, żeby posadzić z żurawkami od Iwonki. Ale to już będą pewnie maks 4 paczki.